Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ : Στηρίζουμε την αυτοοργάνωση, δημιουργούμε την Τράπεζα Χρόνου.



Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρας μας και των καταστροφικών συνεπειών που αυτή έχει στην κοινωνική δομή αλλά και στη ζωή των πολιτών, ο Δήμος Παλλήνης συνεχίζει να δημιουργεί δομές που στηρίζουν τις έννοιες της αυτοοργάνωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Ανακοινώνουμε σήμερα την δημιουργία της Τράπεζας Χρόνου, ως ένα μέσο οργάνωσης, ενεργοποίησης και αξιοποίησης των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του Δήμου ώστε κάθε δημότης να μπορεί να προσφέρει αλλά και να δέχεται υπηρεσίες. 
Προσανατολισμένη στην φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας, η Τράπεζα Χρόνου προάγει τον εθελοντισμό και το ήθος της αλληλέγγυας προσφοράς, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο να επωφεληθεί με την σειρά του από την προσφορά των συμπολιτών. 
Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου και πως λειτουργεί ; 
• Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία».Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών, Ζωγραφικής, μαγειρικής, εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού.
• Αποτελείται από μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους
• Μεσα από την εφαρμογή που δημιουργήσαμε ο κάθε χρηστης .δημιουργεί ένα λογαριασμό, όπου δηλώνει τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει και τις υπηρεσίες που θα ήθελε να λάβει.
• Στη συνέχεια μεσα από προβλεπόμενες διαδικασίες οι υποψήφιοι πιστοποιούνται προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες που έχουν δηλώσει.
• Για τις υπηρεσίες που παρέχει ο δημότης, πιστώνεται ο λογαριασμός του με τις αντίστοιχες χρονικές μονάδες και εν συνεχεία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να λάβει υπηρεσίες άλλων μελών.
• Σε κάθε ανταλλαγή υπηρεσιών που συντελείται, οι συμμετέχοντες έχουν ως υποχρέωση να αξιολογούν την παρεχόμενη υπηρεσία έτσι ώστε ο Δήμος να μπορεί να ελέγχει την ποιότητά τους και να προστατεύει τους συμμετέχοντες από επαναλαμβανόμενες κακές πρακτικές.
• Για τους χρήστες που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες της τράπεζας χρόνου αλλά συμμετέχουν σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες ή συμβάλλουν σε κοινωνικές δομές θα μπορούν να δημιουργούν λογαριασμό, να ενημερώνται για τις δραστηριότητες και όταν συμμετέχουν θα πιστώνεται ο λογαριασμός τους με πόντους που θα μπορούν να τους εξαργυρώνουν σε διάφορα προγράμματα που θα βγάζει ο Δήμος ή σε τυχόν προσφορές από χορηγούς.
• Όταν κάποιος χρήστης πιστοποιηθεί από την τράπεζα χρόνου τότε θα μπορεί να ανταλλάσει τους πόντους του με μονάδες χρόνου και αντίστροφα.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
• Στην Τράπεζα Χρόνου μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας άνω των 18, κάθε προέλευσης και μόρφωσης, λαμβάνοντας την ικανοποίηση της αλληλεγγύης και ευκαιρίες για προσωπική δικτύωση και ανάπτυξη. Πρόκειται για μία πολύτιμη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ποια είναι τα οφέλη; 
 Για τους νέους, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απόκτησης εμπειρίας ακόμα και αμειβόμενης εργασίας, για τους ανέργους ένας παράγοντας ενεργοποίησης ενώ στους συνταξιούχους, δίνεται η ευκαιρία για κοινωνική δικτύωση και στήριξη (ελαχιστοποιώντας έτσι την απομόνωσή τους) καθώς έρχονται σε επαφή με τους προβληματισμούς των νεότερων. Συγχρόνως, τους δίνεται η δυνατότητα να μεταδώσουν τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες ενδυναμώνοντας τους ως ενεργά και ισάξια μέλη του κοινωνικού ιστού.
• Για τις οικογένειες με προβλήματα που μπορούν να στηριχθούν στην ανταλλαγή εθελοντικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.
• Για τις εθελοντικές δράσεις του Δήμου Παλλήνης μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο καλύτερης οργάνωσης αλλά και ενδυνάμωσης.
Σας καλούμε να εγγραφείτε στην νέα υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης, μέσα από τις ιστοσελίδες www.ethelontespallinis.gr
 
 και www.diktiopallinis.gr.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου