Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή των Βρετανικών συνδικάτων στον Έλληνα πρωθυπουργό


Η Trade Union Congress (TUC), που αποτελεί την Βρετανική συνδικαλιστική οργάνωση αντίστοιχη της ΓΣΕΕ, απέστειλε επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2012 με τίτλο «Αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους» όπου επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν δεν επηρεάζουν μόνο τους έλληνες αλλά δημιουργούν αρνητικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.
Η TUC αποτελείται από 54 συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν 6,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Μεγάλης Βρετανίας.
Επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
Αθήνα 106-74
Ελλάδα
Κύριε Πρωθυπουργέ
Η λιτότητα στην Ελλάδα.
Οι αδελφές οργανώσεις μας, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μας ενημέρωσαν για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά εργασίας που επιβάλλονται από την Τρόικα, τα οποία πέρασαν από το Ελληνικό κοινοβούλιο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Εκ μέρους της TUC, θα θέλαμε να εκφράσουμε την οργή και την απογοήτευση μας, σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των μέτρων, τα οποία θα πλήξουν σκληρότερα τους πιο αδύναμους και θα επιδεινώσουν περαιτέρω την δραματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Τα μέτρα που υπαγορεύονται από την τρόικα,επικεντρώνονται σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αγνοούν και καταστρέφουν την αξία των συλλογικών διαπραγματεύσεων: πράγματι, ο κατώτατος μισθός δεν θα είναι πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά θα ορίζεται εκ νόμου και θα είναι παγιωμένος κάτω από τα επίπεδα διαβίωσης, μαζί με τα επιδόματα «ωριμότητας», μακρόχρονης υπηρεσίας. Ο χρόνος εργασίας και η ρύθμιση της άδειας θα επιβάλλονται χωρίς καμία μορφή διαπραγματεύσεων.Η μοναδική παροχή,που απομένει συνδεδεμένη με τον ελάχιστο μισθό, το οικογενειακό επίδομα του 10%, θα αφαιρεθεί και θα εξασθενήσει περαιτέρω τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την επέκταση του προστατευτικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους και απαγορεύει κάθε άλλο επίδομα.
Τέτοια μέτρα επηρεάζουν σοβαρά όχι μόνο την Ελλάδα και τους πολίτες της, αλλά το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της Ευρώπης. Πράγματι,τέτοιες δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τέτοια ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και των συνθηκών εργασίας και μία πλήρης αδιαφορία της αξίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργούν ένα αρνητικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.
Η TUC αποδοκιμάζει έντονα και αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα, τα οποία έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με βασικές αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών (συγκεκριμένα με την οριζόντια κοινωνική ρήτρα,την προς τα πάνω σύγκλιση των προτύπων διαβίωσης και εργασίας, την αυστηρή τήρηση των εθνικών συστημάτων εργασιακών σχέσεων, κλπ).
Η TUC υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει βρεθεί να έχει παραβιάσει την Κοινωνική Χάρτα του 1961, με μια σειρά από νομοθετήματα,τα οποία θεσπίστηκαν κατοπίν ρητής απαίτησης της τρόικας.
Η TUC εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Έλληνες εργαζόμενους και στον ελληνικό πληθυσμο,που υπόκεινται στα πιο άδικα και αντιπαραγωγικά μέτρα,τα οποία επιβάλλονται από το εξωτερικό και παραβιάζουν τις Ευρωπαικές Συνθήκες.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση της Ελλάδας να απόσχει από την έγκριση του αναθεωρημένου προυπολογισμού στις 11 Νοεμβρίου,καθώς θα προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Με εκτίμηση,
BRENDAN BARBER
Γενικός Γραμματέας
9 Νοεμβρίου 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου