Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

“Φως” για τα εξ αδιαιρέτου αυθαίρετα


“Φως στο βάθος του τούνελ” για την επίλυση του σημαντικότατου προβλήματος των αυθαίρετων κτισμάτων σε εξ αδιαιρέτου εκτάσεις, το οποίο δημιουργεί μέχρι σήμερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία τακτοποίησής τους για 30 χρόνια, άρχισε να διαφαίνεται μετά τη σχετική κινητικότητα των τελευταίων ημερών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τάσος Κονακλίδης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι σχεδιάζονται κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο για τα αυθαίρετα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί. Με τις όποιες τροποποιήσεις -εκτός απροόπτου- αναμένεται να αντιμετωπιστεί και το θέμα με τα αυθαίρετα κτίρια σε εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια, το οποίο είναι μείζον για τη Χαλκιδική, αφού στην εν λόγω περιοχή η συντριπτική πλειοψηφία των πολεοδομικών παρανομιών και υπερβάσεων έχει γίνει σε εκτάσεις με πολλούς ιδιοκτήτες. “Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα εξ αδιαιρέτου, ωστόσο πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, για να μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν οι πολίτες, αλλά και να υπάρχει επαρκής προστασία του περιβάλλοντος. Να μη μετατραπούν σε εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα εκτάσεις 400 και 500 τετραγωνικών μέτρων”, είπε ο κ. Κονακλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΠΕΚΑ φέρεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση την υπαγωγή στο νόμο και τη νομιμοποίηση αυθαίρετου κτίσματος που ανεγέρθηκε μετά την 28η Ιουλίου του 2011, ενώ με τις όποιες αλλαγές θα προκύψουν, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ευμενέστερες συνθήκες για όσους κινήσουν στο μέλλον τη διαδικασία τακτοποίησης και σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό “φωτογραφίζει” τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου να μη μειώσει τα πρόστιμα.

Οι όποιες τροποποιήσεις αναμένεται να αποφασιστούν και να είναι έτοιμες να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με το δεδομένο, όμως, ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2013, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση, αφού το διάστημα του ενός μηνός θα είναι πολύ μικρό, σε περίπτωση που προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παρανομούντες.

Σήμερα υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ωστόσο δεν κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αφού από τη μια πλευρά υπάρχει χρόνος μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και από την άλλη οι πολίτες είναι ζορισμένοι οικονομικά. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 420.000 – 430.000 αυθαίρετα κτίσματα σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή ούτε τα μισά, αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου