Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τα 10 χειρότερα Πανεπιστημιακά πτυχία


Δεν έχουν όλα τα πανεπιστημιακά πτυχία την ίδια αξία στην αγορά εργασίας. Η επιλογή των σπουδών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και το εισόδημα.

«Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους κι όχι τι θα τους προσφέρει το πτυχίο», εξηγεί ο Anthony P. Carnevale, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού του Georgetown University.

Το περιοδικό Forbes παρουσιάζει τις 10 κατευθύνσεις σπουδών με το μικρότερο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, την προσφορά εργασίας και τους μισθούς.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η επιστήμη της ανθρωπολογίας και της αρχαιολογίας με ανεργία κλάδου 10.5% (στις ΗΠΑ) και μέσο μισθό $28.000 ετησίως. Οι περισσότερες σχολές της λίστας προέρχονται από τη λεγόμενη «θεωρητική κατευθυνση» και τις τέχνες. Στη 2η θέση βρίσκονται οι σπουδές "Φωτογραφίας - Κινηματογραφου - Σκηνοθεσίας" (ανεργία 12.9%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η φιλοσοφία και η θεολογία (ανεργία 10.8%).

«Η κοινωνία πλέον ανταμοίβει περισσότερο τα μαθηματικά και λιγότερο τις θεωρητικές σπουδές», προσθέτει ο Carnevale.«Η αξία πολλών πτυχίων έχει πέσει από την δεκαετία του 1980. Κάποτε το πτυχίο ήταν αρκετό και σε καθιστούσε ικανό υποψήφιο για μια σειρά εργασιών. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η εξειδίκευση και οι μισθοί πλέον διαφοροποιούνται αισθητά», εξηγεί ακόμη.

Στην ερώτηση εαν αξίζει ακόμη να σπουδάσει κανείς, ο Carnevale απαντά κατηγορηματικά «ναι» καθώς οι σπουδές αποφέρουν τουλάχιστον 1.2 εκατ δολάρια σε μια καριέρα 45 ετών. Στον κλάδο των μηχανικών τα προσδοκόμενα έσοδα καριέρας ξεπερνούν τα 3 εκατ δολάρια. «Στα πτυχία ψυχολογίας, εκπαίδευσης και καλών τεχνών όμως δεν μπορείς να περιμένεις πολλά χρήματα», λέει ο Anthony P. Carnevale.

Αναλυτικά η λίστα:
  1. Ανθρωπολογία - Αρχαιολογία
  2. Φωτογραφία - Κινηματογράφος
  3. Καλές Τέχνες
  4. Φιλοσοφία - Θρησκειολογία
  5. Γλωσσολογία
  6. Μουσική
  7. Γυμναστική
  8. Γραφιστική
  9. Ιστορία
  10. Λογοτεχνία

Πηγή: kerdos.gr, epixeiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου