Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι τρεις ισχυροί αλλάζουν τον χάρτη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς



Τα νέα τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, με βασικούς πόλους τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτούν τη φυσική μετεξέλιξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε ένα πιο ευθυγραμμισμένο, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σύστημα. Στόχος της αναδιάταξης του κλάδου, είναι οι λιγότερες σε αριθμό τράπεζες, μεγαλύτερου μεγέθους, ικανές να στηρίξουν -εντέλει- πιο αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία. Και εφόσον η χώρα προχωρά στη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι τράπεζες να έχουν το ειδικό βάρος εκείνο, που θα τους εξασφαλίσει μία σταθερή «θέση», στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον λένε οικονομικοί αναλυτές.

Οι μεγάλες αυτές αλλαγές, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος που θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λένε ανώτατα τραπεζικά στελέχη. Προϋπόθεση βέβαια για να την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς αυτήν, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα λόγω του φόβου της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Αυτό, θα επιτρέψει την σταδιακή αποπληρωμή των 130 δισ. ρευστότητας που αντλούν σήμερα οι τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ανάλογο μηχανισμό της ΤτΕ, που με τη σειρά του θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο. «Πρέπει λοιπόν να δούμε τις μεγάλες αυτές αλλαγές, σαν απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις της υποδομής της οικονομίας και όχι σαν τη λύση για την ανάκαμψη της», λένε στην «ΗτΣ» οικονομικοί αναλυτές.

ΕΤΕ - Εurobank
Συνέργειες που φθάνουν έως και τα 630 εκατ. ευρώ

Η Εθνική Τράπεζα, μόλις μία εβδομάδα πριν, ανακοίνωσε την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 100% της Eurobank, για τη δημιουργία ενός εγχώριου τραπεζικού κολοσσού. Έχει ήδη εξασφαλίσει τη δέσμευση της οικογένειας Λάτση να προσφέρει τις μετοχές της στη δημόσια πρόταση, οι οποίες αντιστοιχούν στο 43,3% της Eurobank. Οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εκτιμά η διοίκηση της Εθνικής.

Μετά τη συγχώνευση, ο όμιλος ΕΤΕ, θα έχει ενεργητικό περί τα 180 δισ. Τα συνολικά δάνεια προς τους πελάτες θα ανέρχονται σε 109,7 δισ. και οι συνολικές καταθέσεις σε 87,9 δισ. Το μερίδιο αγοράς του νέου ομίλου θα αντιστοιχεί σε 36% στις χορηγήσεις, 32% επί των καταθέσεων και 26% επί των καταστημάτων. Επιπλέον, η νέα τράπεζα θα έχει σύνολο Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι με την εξαγορά της Eurobank, θα επιτύχει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570 - 630 εκατ. ευρώ. Θα επιτευχθούν κατά 60% από συνέργειες κόστους, κατά 30% από τη χρηματοδότηση και 10% από συνέργειες εσόδων. H διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι το 2013 θα έχει επιτύχει το 30% των συνεργειών, το 2014 θα φτάσει στο 70% και το 100% στο τέλος του 2015.

Το νέο σχήμα θα αντλεί 63 δισ. ευρώ από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η προκαταβολή από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi θα χρειαστούν 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον. Δηλαδή το σύνολο άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ θα ανέρχεται σε 17,6 δισ. ευρώ, χωρίς αυτά να περιλαμβάνουν τα Μετατρέψιμα Ομολογιακά (CoCos) που θα εκδοθούν για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπολόγισε η BlackRock για τις δύο τράπεζες.

Alpha Bank - Εμπορική
Εξασφαλίζεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας

Η Alpha Bank, με την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας θα έχει βάλει τις βάσεις για ένα ισχυρό ιδιωτικό τραπεζικό σχήμα. Η Alpha Bank, μετά τη συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα, θα εξασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ενδέχεται να μη χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά να προχωρήσει μόνο σε έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, τα επονομαζόμενα CοCοs. Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Κεφαλαίων της Εμπορικής είναι πλέον στο 16%.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι οι δύο όμιλοι θα υπογράψουν τη συμφωνία εξαγοράς, αφού προηγουμένως θα έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διοίκηση της Alpha, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά. Προηγουμένως, ο όμιλος Credit Agricole έχει ενισχύσει την Εμπορική Τράπεζα με κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, η Credit Agricole θα έχει ενισχύσει την Εμπορική κατά 700 εκατ. ευρώ, πλέον των 2,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη βάλει για το σκοπό της επανακεφαλαιοποίησης της ελληνικής θυγατρικής της.

Από τα 700 εκατομμύρα ευρώ επιπλέον κεφάλαια, τα 550 εκατ. ευρώ θα μπουν στην Εμπορική μέχρι το τέλος του έτους. Με τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ, η Credit Agricole θα αγοράσει μετατρέψιμες ομολογίες που θα εκδώσει η Alpha, αφού όμως ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Εμπορικής.

Η Alpha, εκτός από τις εγγυήσεις εξωτερικού που έδωσε, προσέφερε ακόμη δύο επιτελικές θέσεις σε στελέχη των Γάλλων. Το νέο τραπεζικό σχήμα, θα έχει 25% μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις, 17% στις καταθέσεις και 21% στα καταστήματα.

Πειραιώς - ATEbank
Κλείνει η συμφωνία για τη Geniki Bank

Η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε ένα ισχυρό τραπεζικό σχήμα, μετά την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ επίκειται και η συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal με τον γαλλικό όμιλο θα κλείσει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην παρούσα φάση οι δύο διοικήσεις βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και αναμένουν τις εγκρίσεις από τις θεσμικές αρχές.

Για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Societe Generale καλείται από τις εγχώριες θεσμικές αρχές να επανακεφαλαιοποιήσει την Geniki Bank με κεφάλαια ύψους 400 - 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό (έως 4%) και θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 100 - 150 εκατ. ευρώ. Xωρίς να υπολογίζεται η Geniki Bank, η Πειραιώς έχει μερίδιο αγοράς 16% στις χορηγήσεις, 16% στις καταθέσεις και 23% στα καταστήματα.

Μετά την απορρόφηση της ATEbank από τον όμιλο Πειραιώς το σύνολο του ενεργητικού του νέου σχήματος ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 35 δισ. ευρώ και οι συνολικές χορηγήσεων σε 47 δισ. ευρώ. Το νέο τραπεζικό σχήμα έχει βελτιώσει τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 127%, έναντι του 140% που θα έχει το νέο σχήμα της ΕΤΕ όταν συγχωνευτεί με την Eurobank, του 183% της Alpha Bank, του 136% της Κύπρου, του 184% της Cyprous Popular Bank. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διατηρεί τον εν λόγω δείκτη στο 73%.

Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 11.000 εργάζονται στην ελληνική αγορά και 6.000 στις θυγατρικές του εξωτερικού. Το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων αριθμεί σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Της Ελένης Κομίνη
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου