Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Phoenix Capital: Πότε θα αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Όταν η Γερμανία το αποφασίσει... Ποια τα τρία αγκάθια για τη νέα ελληνική κυβέρνηση που χρήζουν προσοχής; Γιατί η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει με φάρσα;


Πότε θα αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα που έχει πολλάκις προκαλέσει πονοκέφαλο σε πλειάδα αναλυτών και επενδυτών επιχειρεί να απαντήσει η Phoenix Capital, στην τελευταία έκθεσή της.
Κατά τον οίκο, η απάντηση σε αυτό το "καυτό" ερώτημα είναι πολύ απλή: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, αμέσως μόλις η ΕΕ και δη η Γερμανία αποφασίσουν να κλείσουν την στρόφιγγα του δανεισμού προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, είναι πιο πιθανό να συμβεί άμεσα, παρά αργότερα στο μέλλον.
"Η πραγματική ερώτηση δεν είναι πότε η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά πότε το Βερολίνο και η υπόλοιπη Ευρώπη σταματήσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα", εξηγεί ο οίκος.
Οι εκλογές στην Ελλάδα, συνεχίζει, ήρθαν και πέρασαν. Η εκλογική αναμέτρηση όμως δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία παραμένει ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσμενής.
Μπορεί η εναλλαγή της "καρέκλας" να προκαλεί αίσθημα αλλαγής, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει καταρρεύσει.
Κατά τον οίκο, υπάρχουν τρία βασικά σημεία που χρήζουν προσοχής, όσον αφορά στην πρόθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Ποια είναι αυτά;
- Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα προέρχεται, δεν είναι πρόθυμη να βάλει σε τάξη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Πόσες προθεσμίες μέχρι τώρα έχει χάσει η Αθήνα;
- Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πολύ εύθραυστη, γεγονός που σημαίνει πως εύκολα μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου στην κάλπη.
- Η Ελλάδα επιθυμεί ήδη ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αν αναλογιστεί κανείς πως ζητά επέκταση του προγράμματος της δημοσιονομικής της προσαρμογής.
Κατά τη Phoenix Capital, η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει με... φάρσα. "Η Ελλάδα ικετεύει διαρκώς, ενώ φτάνει ακόμη και στο σημείο να ψεύδεται, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση", σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου