Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ένας Έλληνας στο τιμόνι της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία!


Ένας Έλληνας, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF, ανέλαβε από την 1η Ιουλίου και για τα επόμενα 2 χρόνια, την προεδρία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance - IDA)! Πρόκειται για την οργάνωση που εκπροσωπεί 1 δισ. ατόμων
με αναπηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2011.

Σε μια περίοδο για τη χώρα μας, που εκλείπουν οι θετικές παρουσίες στο εξωτερικό, το εθνικό αναπηρικό κίνημα είναι εκείνο που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την εικόνα της Ελλάδας και να προχωρήσει και να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα, παλεύοντας ταυτόχρονα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος της IDA Ιωάννης Βαρδακάστανης: «Μαζί με όλες τις οργανώσεις μέλη σε όλο τον κόσμο, η IDA εκπροσωπεί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με αναπηρία. Χάρη στη μοναδική σύνθεσή της ως δίκτυο των σημαντικότερων διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΑμεΑ κα των οικογενειών τους, η IDA είναι η πλέον αδιαμφισβήτητη φωνή των ατόμων με αναπηρία στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η IDA αποτελεί τη φωνή όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή, όλων όσων αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων, από την πολιτική συμμετοχή. Πρέπει όλα τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν φωνή και δυναμική παρουσία μέσω της IDA σε διεθνές επίπεδο».

Ανοιχτή επιστολή του Ι. Βαρδακαστάνη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα της προεδρίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας. Θα ήθελα να αρχίσω την αποστολή μου εκφράζοντας την ολόψυχη ευγνωμοσύνη μου στην Diane Richler, τελευταία πρόεδρό μας, για την ευγενική, σοφή και στρατηγική ηγεσία της Οργάνωσης  κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών. Νομίζω ότι σε αυτά τα χρόνια προέκυψαν ίσως οι πιο δύσκολες και σημαντικές στιγμές στην ιστορία της IDA. Είμαι βέβαιος ότι η Νταϊάν θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επιτυχία της IDA στο μέλλον.

Ακολουθώντας το εκ περιτροπής σύστημα μας, θα προεδρεύσω της IDA συντονίζοντας και κατευθύνοντας τις εργασίες της, προκειμένου: «να προωθηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως μια ενωμένη φωνή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία αξιοποιώντας τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ και άλλες πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ", όπως διατυπώνονται στο σχέδιο της διακήρυξης μας».

Ας πω μόνο λίγα πράγματα για αυτό το καθήκον που αναλαμβάνω ταπεινά και με αίσθημα ευθύνης.

Η IDA πρέπει να διασφαλίσει ότι καθίσταται η αδιαμφισβήτητη φωνή του 1 δισ. ατόμων με αναπηρία βασιζόμενη σε υγιείς αρχές ηγεσίας και διαχείρισης. Έχει να δείξει ότι η συλλογική λήψη αποφάσεων μας διασφαλίζει ότι όλες οι εκλογικές περιφέρειες και περιοχές είναι παρούσες και έχουν φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εδραίωση της IDA ως πραγματικά αντιπροσωπευτική φωνή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει η Οργάνωση να εξακολουθήσει να ενισχύει την πολιτική ικανότητα και προβολή της. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έρχονται σε επαφή οι ηγέτες του διεθνούς θεσμικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών και έχουν επίγνωση των στόχων και των προτάσεων της IDA. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από το τεράστιο έργο που έχουμε ήδη κάνει σε τεχνικό επίπεδο, χάρη στην ορθή γραμματεία με επικεφαλής τους ηγέτες της IDA.

Η IDA πρέπει να γίνει η φωνή όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή, όλων όσων  αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων, από την πολιτική συμμετοχή, από την οικογενειακή ζωή, που δεν έχουν πρόσβαση στην απασχόληση και τις ΤΠΕ, όλων όσων έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι η IDA τους εκπροσωπεί στη διεθνή πολιτική αρένα. Αλλά για να το νοιώσουμε πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητα της πολιτικής μας σε όλους αυτούς τους παραπάνω τομείς και να διασφαλίσουμε ακόμη ότι η IDA, εκτός από την εξαιρετική δουλειά στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, ενισχύει επίσης τις τρέχουσες εργασίες της σε επίπεδο χώρας, μέσω των μελών της IDA και να πλησιάσει περισσότερο το αναπηρικό κίνημα, με έμφαση στον παγκόσμιο Νότο.

Η IDA θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει εντατικά στις διαδικασίες του ΟΗΕ και πρέπει να το πράξει αυξάνοντας το πολιτικό υπερασπιστικό της προφίλ. Συλλογικά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική και η εννοιολογική ηγεσία είναι υπαρκτή στο παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, αναπτύσσοντας περαιτέρω ικανότητες, το αναπηρικό κίνημα. Η IDA είναι ισχυρή, αν τα μέλη της και οι οργανώσεις μέλη της είναι ισχυρές. Ο μόνος και αποτελεσματικός τρόπος να διασφαλίσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι μέσα από την ενδυνάμωση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικούν την αυστηρή τήρηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων που αυτή εμπεριέχει. Κάτι που σημαίνει ότι το αναπηρικό κίνημα πρέπει να ξεκινάει από τη βάση του σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο.  Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα, τίποτα δεν δίνεται δωρεάν, πολλές προσπάθειες, εργασία και γνώσεις του κινήματος απαιτούνται στην ιστορία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων της Αναπηρίας.

Η IDA θα πρέπει να είναι μια συλλογική επιτυχία, θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με το πνεύμα της συλλογικής ομάδας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ μας και των εποικοδομητικών συζητήσεων. Αφήνοντας κατά μέρος τις ιδιαίτερες προτεραιότητες του καθενός μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι κοινοί στόχοι απαιτούν κοινές αποφάσεις και όραμα, και αυτό έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής με καλό πνεύμα. Ήδη τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αποφασιστούν βασικά βήματα για το μέλλον της IDA, όπως το τριετές πρόγραμμα, το νομικό καθεστώς της, το έργο προς την κατεύθυνση των βασικών φορέων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, και ούτω καθεξής. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το βήμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, όπως και στο παρελθόν.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα βάλω όλη μου την ενέργεια και όλη την εμπειρία μου στην υπηρεσία της IDA και των μελών της, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος εργασίας της. Θα ήθελα η επόμενη περίοδος να είναι ένα κοινό επίτευγμα.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας, αλλά από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια είμαι διαθέσιμος σε καθημερινή βάση να εργαστούμε από κοινού ώστε να διευκολυνθεί η εκπλήρωση της αποστολής της IDA. Αυτονόητο είναι ότι περιμένω με ανυπομονησία τις ιδέες και τα σχόλιά σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Βαρδακαστάνης

Βιογραφικό Σημείωμα του κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης κατέχει τα τελευταία 18 χρόνια τη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί το τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό όργανο του αναπηρικού κινήματος της Ελλάδας. Από το 1999 είναι επίσης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, ήτοι της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εκπροσωπώντας την Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ομάδα III.

Ο κ. Βαρδακαστάνης έχει την τιμή, από την 1η Ιουλίου 2010 έως την 30η Ιουνίου 2012, ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (International Disability Alliance) - της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπώντας περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία σ’ ολόκληρο τον κόσμο - ενώ από την 1η Ιουλίου 2012 μέχρι την 30η Ιουνίου 2014 έχει τη τιμή να προεδρεύει αυτής.

Σε όλη του τη ζωή αγωνίζεται για την προώθηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω: πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (1986 - 1992), αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (1996 - 2011), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ένωσης Τυφλών (1996 - 1999, 2007 - 2011), αντιπρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (1999 - 2003), μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (1999 - 2007), μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και ομιλίες για θέματα αναπηρίας στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στον OHE  και σε άλλους πολιτικούς φορείς και Fora της Ελλάδας, της Ευρώπης και του Κόσμου και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στις 6 Δεκέμβρη 2011, πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία η πιο υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα αναπηρίας, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Barroso, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Jerzy Buzek. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, συζητήθηκε η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο  6937157193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου