Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ζητούν εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεν πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της η χήρα του, Σούχα, επιβεβαιώνονταςχθεσινό ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου AlJazeera. Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ ζήτησε την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την υπόθεση.
 
Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες περί δηλητηρίασης του Αραφάτ. «Το ρεπορτάζ είναι αβάσιμο και θα υπενθύμιζα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (το οποίο μεταδίδει την είδηση) ότι δεν ήταν η ισραηλινή πλευρά που αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα ιατρικά αρχεία», δήλωσε ο αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης, ο Ερεκάτ ανέφερε ότι το ρεπορτάζ αποδεικνύει ότι ο θάνατος του Αραφάτ το 2004 «είχε πολιτικά αίτια» και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «εξετάζει» το ενδεχόμενο εκταφής της σορού ύστερα και από αίτημα της Σούχα Αραφάτ.

Η Σούχα Αραφάτ μίλησε στο AlJazeera, μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων του εργαστηρίου στην Ελβετία σύμφωνα με τα οποία αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού πολώνιου εντοπίστηκαν σε προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ.

Την πραγματοποίηση των εξετάσεων ζήτησε η ίδια η Σούχα, η οποία παρέδωσε στο κανάλι του Κατάρ προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, περιλαμβανομένων εσωρούχων και της οδοντόβουρτσάς του, και στη συνέχεια το Αλ Τζαζίρα τα έστειλε στο εργαστήριο στη Λωζάνη.

Η Σούχα ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή την εκταφή της σορού του συζύγου της για να υποβληθούν σε εξετάσεις τα οστά καθώς και την διενέργεια διεθνούς έρευνας ανάλογη με εκείνην που είχε πραγματοποιηθεί για τις συνθήκες θανάτου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

«Έχουμε τις πρώτες αποδείξεις ότι πρόκειται για έγκλημα», επισήμανε η Σούχα Αραφάτ στο Αλ Τζαζίρα.

Ερωτηθείσα γιατί δεν είχε ζητήσει την διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής μετά τον θάνατο του Αραφάτ, η χήρα του απάντησε «δεν το σκέφτηκα ποτέ» και θεώρησα «ότι μάλλον δεν είναι σημαντικό».

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004 ύστερα από εντερική φλεγμονή που του προκάλεσε αιμορραγία και στη συνέχεια εγκεφαλικό. Προτού μεταφερθεί για νοσηλεία στο Παρίσι βρισκόταν πολιορκημένος από τον ισραηλινό στρατό στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Η εφημερίδα New York Times, η οποία εξασφάλισε τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ από τις γαλλικές νοσοκομειακές αρχές, έγραψε το 2005 ότι δεν βρέθηκαν ίχνη τοξινών σε δείγματα του αίματός του τα οποία εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια. Ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων, εξάλλου, δεν είχε διογκωμένο νεφρό, ούτε είχε καταστραφεί το συκώτι του, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τα ιατρικά αρχεία.

Ισραηλινός γιατρός, ο οποίος επίσης διάβασε τα ιατρικά αρχεία, είπε ότι τότε η ασθένεια του Αραφάτ έμοιαζε «με τυπική περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης που διδάσκεται στην Ιατρική σχολή» .

Φήμες ότι έπεσε θύμα δολοφονίας του Ισραήλ κυκλοφορούν ανάμεσα στους Παλαιστινίους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου