Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συρία: Ανασύρθηκαν οι σοροί των Τούρκων πιλότων



Συμμετείχε και ο ωκεανογράφος που ανακάλυψε τον Τιτανικό
Συρία: Ανασύρθηκαν οι σοροί των Τούρκων πιλότων


Οι σοροί των δύο χειριστών του τουρκικού Phantom ανασύρθηκαν την Πέμπτη από το βυθό εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας -8,6 ναυτικά μίλια από τις συριακές ακτές- μετά τη συνδρομή που προσέφερε για τον εντοπισμό τους ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, διάσημος για την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ με το βαθυσκάφος «Nautilus» εντόπισε τις σορούς την Τετάρτη αφότου το τουρκικό Ναυτικό υπέδειξε τη θαλάσσια περιοχή.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Μαλάτια, από όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 22 Ιουνίου. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πώς και από ποιον πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση των σορών.

Η κηδεία των πιλότων πρόκειται να τελεστεί την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο το βαθυσκάφος «Nautilus» συνεχίζει τις έρευνες για να εντοπιστούν περισσότερα κομμάτια του μαχητικού.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις 22 Ιουνίου.

Η Άγκυρα επιμένει ότι το μαχητικό συνετρίβη σε σε διεθνή εναέριο χώρο κατόπιν πρόσκαιρης παραβίασης του συριακού εναέριου χώρου, ενώ η Συρία τονίζει ότι κατάρριψη έγινε εντός του εναέριου χώρου της χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα του μαχητικού.

Η κατάρριψη προκάλεσε πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με συνεχείς απογειώσεις τουρκικών μαχητικών τις τελευταίες ημέρες και προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Συρίας στη μεθόριο δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα και έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχοντας προειδοποιήσει το καθεστώς Άσαντ ότι οι κανόνες εμπλοκής άλλαξαν και η Άγκυρα θα απαντήσει με στρατιωτική δράση έναντι κάθε μορφής στρατιωτικών κινήσεων στη μεθόριο.

Επί τρεις ημέρες F-16 απογειώθηκαν από τουρκικές βάσεις εξαιτίας πτήσης συριακών μεταγωγικών ελικοπτέρων κοντά στη μεθόριο, χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου