Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

«Ναι» σε αποκρατικοποιήσεις - λουκέτα, «όχι» σε απολύσεις - περικοπές


Οι βασικοί άξονες των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς και η διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, συμφωνήθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Κόκκινες γραμμές» της κυβερνητικής τρόικας θα αποτελέσουν οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και οι απολύσεις στο δημόσιο. Σε αντάλλαγμα, θα παρασχεθούν δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου.
 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη συνάντηση της Δευτέρας, που θα επαναληφθεί την Τετάρτη, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η γραμμή «πρώτα αποτελέσματα, μετά αιτήματα» και να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση με τους δανειστές και ιδίως την Ευρώπη για άμεσες ανατροπές στη δανειακή σύμβαση, καθώς και για άμεση επέκταση της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με τα «Τα Νέα», αποφασίστηκε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή
(η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής) ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεν άμεσους στόχους, αλλά που ο βασικός κορμός του θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Η βασική επιδίωξη είναι οι τρεις εταίροι να στείλουν το μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής και, παράλληλα, να καταστήσουν σαφές ότι ανάλογα με την επιτυχία σε επιμέρους κυβερνητικούς στόχους θα επιδιώκεται και η αλλαγή σε επιμέρους σημεία της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναποδέχονται να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, αλλά ούτε και απολύσεις δημοσίων υπάλληλων - και αυτές φαίνεται ότι είναι οι κόκκινες γραμμές που θα μπουν ευθύς εξαρχής απέναντι στο Μνημόνιο. Σε αντιστάθμισμα, οι κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να τρέξει άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών οριστικοποιήθηκε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται εντός του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο πρώτο «κύμα» των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ), καθώς και η ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία, εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει ήδη η προετοιμασία από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κράτους, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» για κατάργηση-συγχώνευση περίπου 60 φορέων του Δημοσίου.

Ξεκινούν οι επαφές με την τρόικα

Τα παραπάνω αναμένεται να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ορκίζεται την Πέμπτη και λίγο μετά θα συναντήσει για πρώτη φορά τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT). Οι επαφές του νέου «τσάρου» ξεκινούν από σήμερα, καθώς στις 16:30 συναντά τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την Τρίτη, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, πέντε ομάδες ελεγκτών, που θα πραγματοποιούν συνεχείς επαφές σχετικά με την πρόοδο των μέτρων του μνημονίου.

Τα κλιμάκια της τρόικας θα προχωρήσουν σε καταγραφή της κατάστασης και κυρίως των αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου