Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συζητούν την ημερομηνία....


Συζητούν την ημερομηνία
Λίγα 24ωρα απομένουν για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών καθώς ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης πολυάριθμων μηνυμάτων από τα κόμματα. Οι τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 29η Απριλίου, η 6η Μαΐου και η 13η Μαΐου.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ζητά οι εκλογές να γίνουν στις 29/4 ή το αργότερο στις 6/5, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος δεν συζητά περαιτέρω καθυστέρηση από την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.
Το ΠΑΣΟΚ αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες την 29η Απριλίου και προσανατολίζεται στις άλλες δύο ημερομηνίες. Μάλιστα το επιχείρημα για επιλογή της 13ης Μαΐου είναι το ότι έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ομαλά το κυβερνητικό έργο.
Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πότε θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, που πρέπει να κλείσει συγκεκριμένες εκκρεμότητες στο διάστημα που μεσολαβεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού για την 25η Μαρτίου, εμφανίζεται πεπεισμένος εν μέσω της ρευστότητας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, ότι οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές που οδηγήσουν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και προσθέτει: "Θα μπορέσουμε να υπερβούμε και τις σημερινές αντιξοότητες, όπως, άλλωστε, μας διδάσκει η ιστορία και οι παραδόσεις ενός λαού που ξέρει να δίνει ασύμμετρες μάχες και να τις κερδίζει· ενός λαού που διαθέτει τόλμη και αποφασιστικότητα ώστε να επιλέξει, σε δύσκολες στιγμές όπως οι σημερινές, τον δρόμο εκείνο που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της χώρας".
Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι περιμένουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ανησυχώντας για μια πιθανή ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της ανατροπής των συμφωνηθέντων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου που μίλησε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ανάπτυξη, έγινε αποδέκτης αυτών των προβληματισμών και τόνισε: "Υπήρξε και αγωνία και ανησυχία και πολλά ερωτηματικά για το εάν η επομένη των εκλογών θα βρει μια Ελλάδα που το πολιτικό της σύστημα θα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Η απάντηση που εγώ έδωσα είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα δούμε πως αυτό θα αποτυπωθεί και στις εκλογές".
Μιλώντας στο "Βήμα FM" ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε: "Μπήκανε 10 κόμματα στη Βουλή, έτσι πήγαμε στην 4η Αυγούστου στη δικτατορία στη μεγάλη καταστροφή. Δηλαδή αυτό πρέπει να μας διδάξει. Δεν μπόρεσαν τα δημοκρατικά κόμματα να συνεργαστούν από ακραίες πτέρυγές τους και ήρθε η δικτατορία, ο Μεταξάς με το 3,9%".
Την ίδια ώρα, στελέχη των δύο κομμάτων κάνουν τις πρώτες προβλέψεις, εμμέσως πλην σαφώς, για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη νέα Βουλή. Ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι αυτή η χώρα δεν θα οδηγηθεί στο διχασμό ή στο χάος. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο λαός, αυτή τη δύσκολη ώρα, εξαιτίας και χάρη σε αυτή τη δύσκολη ώρα θα αποφασίσει να ενωθεί".
Όμως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε: "Θα είναι μια Βουλή όχι απλώς ταραχώδης αλλά και σε πολλά σημεία, ανεύθυνη. Διότι όπως ξέρουμε όλοι το σάπιο μήλο, δίνει τη μυρωδιά και στα υπόλοιπα". Αύριο ο Λουκάς Παπαδήμος θα έχει συναντήσεις με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσουν άμεση προσφυγή στις κάλπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου