Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ουγγαρία: Η μαύρη κηλίδα της Ευρώπης



thumb
Η δημοκρατία της Ουγγαρίας έπαψε και τυπικά να λέγεται «δημοκρατία» με το καινούργιο σύνταγμα που έθεσε σε ισχύ από την 1η του χρόνου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν!
Πρόκειται για τη χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άποψη της κατοχύρωσης των συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά η Ευρώπη, στο χάλι που βρίσκεται λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δίνει ελάχιστη σημασία σε αυτή την πτυχή του ζητήματος. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι να συμμορφωθεί η ουγγρική κυβέρνηση με τους όρους τους για να της προσφέρουν έκτακτη δανειοδότηση…
Ο Όρμπαν κατάργησε το σύνταγμα του 1989 και έφτιαξε μια «παρωδία δημοκρατίας», σύμφωνα με την αντιπολίτευση και το ογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας από τη νεολαία και οργανώσεις πολιτών. Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται με αίτημα «Θέλουμε πίσω τη δημοκρατία μας», αφού ο Όρμπαν φρόντισε να αλλάξει – στο νέο σύνταγμα – ακόμη και την ονομασία της χώρας, κόβοντας το «δημοκρατία» και κρατώντας απλώς το «Ουγγαρία»!

Στα σκουπίδια

Δεν περιορίζονται, όμως, εκεί οι «καινοτομίες» του. Άλλαξε τη δομή της δικαιοσύνης, φίμωσε την ελευθεροτυπία άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να μπορεί να παίρνει απόλυτη πλειοψηφία ακόμη και με το 25% των ψήφων, συγχώνευσε την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας με έναν μηχανισμό ελέγχου των τραπεζών, ώστε να μην είναι ανεξάρτητη απέναντι στην κυβέρνηση, και προχωρά ακάθεκτος στην καταβαράθρωση της οικονομίας της χώρας του...
Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι θα ελέγξουν αν τα άρθρα του νέου συντάγματος είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά αυτό που έχει πραγματικά καταστρέψει η κυβέρνηση Όρμπαν είναι η οικονομία, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης κατέβασαν την Ουγγαρία στην κατηγορία των σκουπιδιών και τώρα ο Όρμπαν ψάχνει εναγωνίως μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία.
Το ευχάριστο είναι ότι το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αυταρχικής ουγγρικής κυβέρνησης ζητά την αλληλεγγύη της Δύσης, όχι όμως την παρέμβασή της στα εσωτερικά της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανεξαρτησία της ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας παρά για τα πλήγματα κατά της ελευθεροτυπίας. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως οι αυστριακές, ανησυχούν γιατί ο Όρμπαν τους επέβαλε ειδικούς φόρους, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους...
Αναμφίβολα, ο Όρμπαν κινείται στα όρια του συνταγματικού πραξικοπήματος, δηλώνοντας ότι έτσι ολοκληρώνει τη μετάβαση από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία! Οι διατάξεις όμως του νέου συντάγματος προκαλούν αντιδράσεις από κάθε πλευρά. Ο Όρμπαν θέλει στο σύνταγμα «τον Θεό να ευλογεί τους Ούγγρους», ενώ θεσμοθετεί διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, απαγορεύει τις εκτρώσεις, ποινικοποιεί την… έλλειψη στέγης και επιβάλλει διακρίσεις ακόμα και στους ανάπηρους.
Θέλοντας να αποσπάσει ψήφους από τους οπαδούς τού ακόμη πιο ακροδεξιού κόμματος Τζόμπικ, το οποίο εμφανίζεται υπερβολικά ανεβασμένο στις δημοσκοπήσεις, ο Όρμπαν εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις για τις ουγγρικές μειονότητες γειτονικών χωρών, ενώ κάνει τα στραβά μάτια όταν οι ακροδεξιοί και ρατσιστές οπαδοί του Τζόμπικ κυνηγούν, τραυματίζουν και σκοτώνουν τσιγγάνους… Η Ουγγαρία με τον Όρμπαν βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία. Τώρα η κυβέρνησή του ζητά όσο το δυνατό πιο γρήγορα μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μην κατρακυλήσει περισσότερο η αξία του εθνικού νομίσματος. Όμως, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διακόψει τις διαπραγματεύσεις τους με την Ουγγαρία, ζητώντας διευκρινίσεις για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το νέο σύνταγμα.
Πριν από μια εβδομάδα, μερικοί από τους κορυφαίους διανοούμενους της χώρας, με κείμενό τους, κατήγγειλαν την κυβέρνηση του Όρμπαν για «την καταστροφή του δημοκρατικού κράτους δικαίου από έναν επαρχιώτη τύραννο που κρατά όμηρο τη χώρα»!..

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.
Η Ουγγαρία αποτελεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευτυχώς κάποιες χώρες άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Με δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έδειξε ότι η χώρα θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις συνταγματικές παρεμβάσεις του Όρμπαν για να κριθεί αν θα δοθούν τα 15 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει άμεση ανάγκη η Ουγγαρία. Ευτυχώς, πέρα από τις μαζικές διαδηλώσεις των Ούγγρων πολιτών, άρχισαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες να επισημαίνουν ότι η Ουγγαρία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις πριν από εφτά χρόνια, δεν μπορεί να μην ανησυχεί την Ευρώπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου