Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αποσύρεται διάταξη που «έσβηνε» πρόστιμα σε καταθέτες

Αποσύρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διάταξη με την οποία χαρίζεται το 80% των προστίμων σε καταθέτες - και της λίστας Λαγκάρντ - οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Προηγήθηκε η αντίδραση των επικεφαλής της τρόικας, που έκριναν χαριστική τη συγκεκριμένη διάταξη.
Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας, η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση, μεταξύ των οποίων και οι 2.059 που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο ύψους έως και 45%.

Όμως, βάση της επίμαχης διάταξης που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στο περιθώριο του νομοσχεδίου «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου, οι ελεγχόμενοι αποκτούσαν το δικαίωμα να γλιτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων για εισόδημα που έχει αποκρυφτεί έως και το οικονομικό έτος 2008, δηλαδή για τις χρήσεις έως και το 2007.

Τη συμπερίληψη της διάταξης στα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά αποκάλυψε δημοσίευμα του capital.gr και, προκειμένου να προλάβει την κατακραυγή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε την απόσυρσή της. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ιστοσελίδας, από το δημοσίευμά της πληροφορήθηκε την ύπαρξη της διάταξης και η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας πίεσαν για την άμεση απόσυρσή της.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τη διάταξη είχε εισηγηθεί στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για φορολογικά θέματα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ποτέ από το τεχνικό κλιμάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου