Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το δέρμα που κατοικεί


—της Ξένιας Κουναλάκη—
FAREAW08_poster_01
Το περασμένο Σάββατο, την ώρα που έκανε προθέρμανση για να μπει στον αγωνιστικό χώρο ο Λιβεριανός αμυντικός του Απόλλωνα Σμύρνης, Λόρενς Ντοέ, περίπου 15 οπαδοί της αντίπαλης ομάδας, του Ηρακλή Ψαχνών, τον αποδοκίμασαν έντονα με γουχαΐσματα και κραυγές πιθήκων. Το ρατσιστικό επεισόδιο που σημειώθηκε στα Ψαχνά είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η έλλειψη ανεκτικότητας και η μισαλλοδοξία έχουν διαχυθεί πλέον στην ελληνική κοινωνία. Δεν περιορίζονται στους οπαδούς ενός ξενοφοβικού φιλοναζιστικού κόμματος, αλλά επεκτείνονται στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στα γήπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επίμαχο αγώνα ο διαιτητής όχι μόνο δεν συνέτισε τους ρατσιστές χούλιγκαν, αλλά έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ντόε επειδή μπήκε χωρίς άδεια στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά ο Ντόε κάθισε και πάλι στον πάγκο του Απόλλωνα και δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος του αγώνα, ίσως για να μην προκαλέσει το κοινό αίσθημα με το χρώμα του δέρματός του. Απ’ την πλευρά τους, οι άνθρωποι του Ηρακλή Ψαχνών αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη ρατσιστικού κρούσματος, επικαλούμενοι -υποθέτουμε- το γνωστό χιλιοειπωμένο επιχείρημα «Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές».
Κι όμως το φαινόμενο «ρατσισμός στα γήπεδα» δεν είναι καινούργιο και μαρτυρά τον σκοταδισμό που είναι βαθιά ριζωμένος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού, Τζιμπρίλ Σισέ, είχε επανειλημμένως γίνει δεκτός στο Καραϊσκάκη, στον Βόλο και αλλού με την ιαχή «Ουγκ, ουγκ, ουγκ», τη μόνη γλώσσα που κατέχουν άπταιστα οι νεαντερτάλειοι ποδοσφαιρόφιλοι. Στην Τούμπα, ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς του Ολυμπιακού είχε δεχθεί μπανάνες, αλλά είχε αντιμετωπίσει την υπόθεση με χιούμορ: «Αν οι μπανάνες είναι κίτρινες και σε καλή κατάσταση, μπορεί να τις φάω κιόλας, αν, όμως, είναι σάπιες, όπως ορισμένες που μου πέταξαν, τότε δεν τις τρώει ούτε μία μαϊμού», σχολίασε. Τέλος, ο Σωτήρης Νίνης άκουσε τους οπαδούς της Εθνικής ομάδας να τραγουδούν το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» στο περσινό ματς με τη Λιθουανία. Στη συνέχεια, όταν βρήκε τον δρόμο προς το τέρμα, ο Αλβανός χρίστηκε αυτόματα Βορειοηπειρώτης και η ελληνικότητά του ουδέποτε ξανααμφισβητήθηκε.
Είναι γνωστό ότι μέλη της «Γαλάζιας Στρατιάς», του συνδέσμου φιλάθλων της Εθνικής Ελλάδας, ουσιαστικά στρατολογούνται στη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, τα ίδια μέλη είναι και ιδρυτές του Συνδέσμου Φίλων της Λάτσιο, κοιτίδας των νεοφασιστών του ποδοσφαιρικού κόσμου, που έχει δεχθεί καταιγισμό χρηματικών προστίμων και ποινών από την UEFA εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς των οπαδών της. Στην Ελλάδα, πάλι, οι διαιτητές απλώς τιμωρούν τα θύματα τέτοιων επιθέσεων.
Πηγή: Η Καθημερινή
Show_Racism_the_Red_Card
Στις 3-1-1913, ο φιλικός αγώνας της Milan με την Pro Patria στην Ιταλία, διακόπηκε όταν μερίδα οπαδών της Pro Patria φώναξε ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του Kevin-Prince Boateng, ποδοσφαιριστή της Milan. Ο ίδιος αντέδρασε, εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο (χειροκροτώντας τους οπαδούς της Pro Patria που αντέδρασαν στα ρατσιστικά συνθήματα) και, τελικά, όλοι οι συμπαίκτες του τον ακολούθησαν και ο αγώνας διακόπηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου