Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21-1-2013 η συνάντησή μας στο ληξιαρχείο Αθηνών για να διαγράψουν το θρήσκευμά τους όσοι ενδιαφέρονταν. Δυστυχώς, ενώ θεωρούσαμε το θέμα λυμένο από την πρώτη μαζική διαγραφή που είχαμε κάνει στις 18-6-2010, η πραγματικότητα ήταν απογοητευτική. Αρχικά η υπάλληλος που μας δέχτηκε και στη συνέχεια και η υπεύθυνη που εμφανίστηκε σε λίγο, επέμεναν ότι το θρήσκευμα στη ληξιαρχική πράξη δεν μπορεί να μείνει κενό και είναι υποχρεωτικό να γραφτεί «άνευ θρησκεύματος». Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι το δέχτηκαν και προχώρησαν σε αντικατάσταση της ένδειξης «χριστιανός ορθόδοξος» με την ένδειξη «άνευ θρησκεύματος», μία όμως θέλησε να επιμείνει σε πλήρη διαγραφή της αναφοράς του θρησκεύματος.
Παρά την διευκρίνιση από μέρους μας ότι η ενδιαφερόμενη δεν επιθυμούσε να δηλώσει «άνευ
θρησκεύματος» αλλά επιθυμούσε να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμά της και να μην δηλώσει τις θρησκευτικές τις πεποιθήσεις, η κυρία επέμεινε ότι ο μόνος αποδεκτός τύπος καταχώρησης είναι αυτός. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «είναι το ίδιο» να μην δηλώσεις τίποτα με το να δηλώσεις άνευ θρησκεύματος. Της εξηγήσαμε ότι δηλώνοντας πως είσαι «άνευ θρησκεύματος» κάνεις μια αποκάλυψη, παραδέχεσαι ότι δεν ανήκεις σε θρήσκευμα, ενώ μην δηλώνοντας τίποτα αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανήκεις ή να μην ανήκεις. Αρνήθηκε να το δεχτεί και επέμεινε ότι ο μόνος αποδεκτός τύπος είναι το «άνευ θρησκεύματος», χωρίς ωστόσο να το τεκμηριώσει νομικά, και κατέληξε ότι «έτσι είναι είτε μας αρέσει είτε όχι» και ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει γραπτή αίτηση για να του απαντήσουν γραπτά.
Κατόπιν τούτου η ενδιαφερόμενη υπέβαλε σχετική αίτηση στο πρωτόκολλο. Παράλληλα ειδοποιήθηκε άμεσα ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και απευθύνθηκε μαζί με την ενδιαφερόμενη στην προϊσταμένη του τμήματος, η οποία ωστόσο ήταν απασχολημένη και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα μαζί του κάποια άλλη στιγμή.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη ενδιαφερόμενη που είχε πάει στο Ειδικό Ληξιαρχείο (Μητροπόλεως 60), όπου εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού, μας ενημέρωσε ότι αντιμετώπισε πλήρη άγνοια και σε πρώτη φάση άρνηση, στη συνέχεια όμως, κατόπιν επιμονής της και παραπομπής στη σχετική νομοθεσία την οποία είχε μαζί της, και κατόπιν επικοινωνίας του προϊσταμένου με νομικό σύμβουλο, προχώρησαν στη διαγραφή του θρησκεύματος όπως ζητήθηκε. Η ληξιαρχική πράξη που εκδόθηκε είναι μηχανογραφημένη (σε αντίθεση με εκείνες του ληξιαρχείου Αθηνών, που έως το 2003 είναι χειρόγραφες), έχει το πεδίο «Θρήσκευμα και χρονολογία βάπτισης» κενό (με μία παύλα), και περιλαμβάνει την εξής σημείωση: «Εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της υπηρεσίας μας και με υπεύθυνη δήλωσή του ζήτησε την απαλοιφή του θρησκεύματος από την παρούσα πράξη δυνάμει του άρθρου 13 παρ.1 του Συντάγματος.» Εν αναμονή της απάντησης που θα δοθεί από το ληξιαρχείο Αθηνών, παροτρύνουμε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να διαγράψει πλήρως το θρήσκευμά του και όχι να αναφέρεται ως «άνευ θρησκεύματος», να επιμείνει στην αναγραφή της σημείωσης όπως στην παραπάνω πράξη. Σε περίπτωση άρνησης, να καταθέτει γραπτή αίτηση με νομική τεκμηρίωση (υπόδειγμα υπάρχει στην σχετική σελίδα μας).
Θυμηθείτε: είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να δηλώσει άθεος, αγνωστικιστής, άθρησκος ή «άνευ θρησκεύματος», είναι όμως επίσης δικαίωμα κάθε πολίτη να μην δηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις εάν δεν το θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου