Είναι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά τα
παραχωρούν δωρεάν σε τρίτους αποποιούμενοι κάθε οικονομικό όφελος και
στην Εφορία εμφανίζονται ως «βιοπαλαιστές».
Είναι βασικοί «αιμοδότες» επιχείρησης ΑΕ, χωρίς να εισπράττουν ούτε ένα
ευρώ από τα κέρδη της που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, ενώ προσφέρουν
«αμισθί» τις υπηρεσίες τους ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.Το «ελληνικό δαιμόνιό τους» περιπλέκεται -με το αζημίωτο- με Βορειοηπειρώτες που διαθέτουν εξελληνισμένα ονόματα και οι οποίοι καταβάλλουν διά της τεθλασμένης παχυλά ενοίκια για το ξενοδοχείο - καταφύγιο... φιλήδονων ζευγαριών «New Dream» στην πλατεία Αττικής.
Αυτά και άλλα «θαυματουργά» συνθέτουν το οικονομικό προφίλ του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και της συζύγου του Ελένης Ζαρούλια, που έχουν ταχθεί στο ύψιστο πατριωτικό καθήκον να «καθαρίσουν την ελληνική φυλή από ξένα μιάσματα» και να οδηγήσουν τον λαό σε μια νέα... εθνική παλιγγενεσία.
Η κοινή φορολογική τους δήλωση δείχνει ότι πέρυσι «τα έβγαζαν πέρα» με 1.652 ευρώ τον μήνα, καθώς η μεν κ. Ζαρούλια δεν εμφάνισε ούτε ευρώ πραγματικό εισόδημα αλλά μόνο τεκμαρτό από δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων, ο δε κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε φορολογητέο εισόδημα από έκδοση εντύπων ύψους 23.000 ευρώ, από το οποίο αν αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος «έμειναν στην τσέπη του» 19.827 ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας ήταν 1.652 ευρώ.
Την ίδια ώρα η σύζυγος του κ. Μιχαλολιάκου ως φυσικό πρόσωπο εμφάνισε στο έντυπο «Ε1» ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 33.700 ευρώ από δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, μεταξύ των οποίων το κτίριο που στεγάζεται το ξενοδοχείο «New Dream» και δύο καταστήματα.
«Δωρεάν παραχώρηση»
Επισημαίνεται ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» από ακίνητα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο αλλά κατά δήλωση του ιδιοκτήτη «δωρεάν παραχώρηση» υπολογίζεται με συντελεστή τουλάχιστον 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας των παραχωρούμενων ακινήτων. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων (κατά κανόνα είναι σαφώς χαμηλότερη από την αγοραία αξία) που έχει παραχωρήσει δωρεάν η κ. Ζαρούλια ανέρχεται σε 960.000 ευρώ. Και τα παράδοξα συνεχίζονται...
Η Ελένη Ζαρούλια, ιδιοκτήτρια του ακινήτου που στεγάζεται το ξενοδοχείο «New Dream», η οποία στη φετινή φορολογική δήλωση δεν δήλωσε ούτε ένα ευρώ από μισθώματα, έχει παραχωρήσει το κτίριο στην εταιρεία «Λυδία ΑΕ - Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων», που φέρεται να το ενοικιάζει και να εισπράττει τα μισθώματα από την εταιρεία «Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ», διαχειρίστρια του «New Dream». Την ίδια ώρα η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος εμφανίζονται ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ. Και μάλιστα η κ. Ζαρούλια υπογράφει φαρδιά πλατιά τους ισολογισμούς ως αντιπρόεδρος της «Λυδία ΑΕ» και ο αδερφός της Αθανάσιος Ζαρούλιας με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Η εταιρεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίζει καθαρά κέρδη μεταξύ 83.000 και 130.000 ευρώ (το 2011 εμφάνισε κέρδη 130.000 ευρώ), από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους οι οποίοι δεν φαίνονται, καλυπτόμενοι πίσω από τις μη ονομαστικές μετοχές της ΑΕ.
Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν τουλάχιστον δύο «γκρίζες ζώνες»:
Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι ενώ η κ. Ζαρούλια είναι ο βασικός αιμοδότης της ΑΕ με τη «εισφορά» του ακινήτου ξενοδοχείου στην επιχείρηση εμφανίζεται απέναντι στην εφορία να μην έχει μερίδιο από τα κέρδη και παράλληλα να μην αμείβεται για τις υπηρεσίες της ως αντιπρόεδρος. Αμισθος ως μέλος του ΔΣ παρουσιάζεται και ο σύζυγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Το δεύτερο γκρίζο σημείο αφορά το γεγονός ότι κ. Ζαρούλια έχει παραχωρήσει ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο ακίνητο στην ΑΕ αφιλοκερδώς και μάλιστα της έχει «χαρίσει» τα διόλου ευκαταφρόνητα ενοίκια που καταβάλλει η «ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ», ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ακίνητο η ίδια ως φυσικό πρόσωπο.
Βέβαια φως στην παράδοξη αυτή επιλογή ρίχνουν τα παρακάτω:
1. Το να συμμετέχει κάποιος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μια Α.Ε. έχει φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα που δεν τα έχει ως φυσικό πρόσωπο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ανωνυμία λόγω των μη ονομαστικών μετοχών, η χαμηλή φορολογία στα εισοδήματα, καθώς τα κέρδη φορολογούνται στο όνομα της ΑΕ, η δυνατότητα περισσότερων εκπιπτόμενων αποσβέσεων και δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, η απαλλαγή υπό προϋποθέσεις από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων κ.ά.
Στους ισολογισμούς της «Λυδία ΑΕ» δεν φαίνονται ούτε αν και πόσα χρήματα καταβλήθηκαν για αμοιβές μελών του ΔΣ, ούτε ποιοι και πόσα εισέπραξαν ως μέρισμα, ενώ η κ. Ζαρούλια δεν εμφανίζει στην εφορία εισόδημα από αμοιβές για συμμετοχή σε ΔΣ ή μερίσματα.
2. Μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για να σβήσει κάποιος τα ίχνη του από την εφορία και να γλιτώσει μεγάλα ποσά φόρου για εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων είναι να εμφανίσει στη δήλωσή του ότι τα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε τρίτους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γλιτώσει μεγάλα ποσά φόρο για ενοίκια που εισπράττει κάτω από τραπέζι και απλώς η εφορία τού υπολογίζει ένα μίνιμουμ «τεκμαρτό» εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων που είναι χαμηλό και «συμφέρει». Το εισόδημα αυτό προσδιορίζεται με συντελεστές 3,5% έως 5% επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου που παραχωρήθηκε.
Ετσι η Ελένη Ζαρούλια δήλωσε για το 2011 από δωρεάν παραχώρηση του ξενοδοχείου και δύο καταστημάτων «τεκμαρτό εισόδημα» ύψους 33.700 ευρώ και φορολογήθηκε με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων και με κλιμακωτούς συντελεστές από 10% μέχρι 35% το ανώτερο - το 35% αφορά ένα μικρό τμήμα του εισοδήματος της τάξης των 7.000 ευρώ.
Αν εισέπραττε ως φυσικό πρόσωπο το ποσό που δήλωσε πέρυσι η «Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ» ότι κατέβαλλε για ενοίκιο του ξενοδοχείου «New Dream», δηλαδή 104.000 ευρώ, τότε μόνο για το εισόδημα από το ενοίκιο θα φορολογούνταν με συντελεστή μέχρι και 45%. Ετσι με το τεκμαρτό εισόδημα ο αναλογούν φόρος ανέρχεται σε 6.370 ευρώ, ενώ ο φόρος για το εισόδημα από το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 34.220 ευρώ, δηλαδή πάνω από 400% υψηλότερος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δήλωσε για τη περσινή χρήση καθαρά κέρδη 130.000 ευρώ που αν πιστέψουμε τη φορολογική δήλωση της «Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ», σχεδόν ολόκληρο το ποσό προήλθε από το μίσθωμα που κατέβαλλε η ΕΠΕ για το ξενοδοχείο «New Dream».
Κρυφτούλι με τον νόμο
Σκιές στις φορολογικές δηλώσεις και εξελλη-νισμένοι εταίροι
Γκρίζες ζώνες υπάρχουν και στις φορολογικές δηλώσεις του ενοικιαστή του κτιρίου του Ξενοδοχείου. Η εταιρεία New Dream - Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ στη φορολογική δήλωση του 2011 εμφάνισε τζίρο ύψους 448.000 ευρώ και κατέβαλε στη Λυδία AE ποσό 104.000 για ενοίκιο και άλλα 12.000 ευρώ στην Ελένη Ζαρούλια. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία ενέγραψε υπέρογκες δαπάνες και έξοδα με αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο της εισόδημα να προσγειωθεί στα 12.000 ευρώ! Λογιστικές ακρότητες... Επισημαίνεται ότι οι εταίροι της ΕΠΕ είναι ο Πέτρος (PETRO) Τσιάντος (CANDO) γεννημένος στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας στις 17/11/1971 και ο Βαγγέλης (VANGJEL) Τσιάντος (CANDO) γεννημένος στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας στις 12/12/1977. Από τα στοιχεία της ταυτότητάς τους είναι εμφανές ότι τα ονόματά τους είναι εξελληνισμένα. Οι αδελφοί Τσιάντος έχουν και άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ στις 3 Νοεμβρίου 2011 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο το καταστατικό της σύστασης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΝΟΒΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ με τον διακριτικό τίτλο NOVITA ΕΠΕ. Στην εταιρεία συμμετέχουν ως εταίροι οι Πέτρος και Βαγγέλης Τσιάντος.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Μια νύχτα στο «New Dream»
Πήγαμε, είδαμε και... απόδειξη δεν πήραμε
Τετάρτη βράδυ και λίγο μετά τις 21.00 επισκεφθήκαμε το «New Dream», στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Σεπολίων, στην πλατεία Αττικής. Μιλήσαμε με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, εξερευνήσαμε εξονυχιστικά τα τριτοκοσμικά δωμάτιά τους και αποχωρήσαμε λίγες ώρες μετά, μη λαμβάνοντας την προβλεπόμενη απόδειξη που όφειλε να μας δώσει ο ρεσεψιονίστ, ενώ είχαμε καταβάλει το ποσό των 25 ευρώ. Ακολουθώντας τη φωτεινή ένδειξη για τη «μυστική» είσοδο του μοτέλ από την οδό Σεπολίων και αφού περάσαμε ένα μπαρ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, εισήλθαμε στο αίθριό του.
Κατευθυνθήκαμε προς τη ρεσεψιόν και αφού διασχίσαμε αλλεπάλληλες σκάλες, φτάσαμε στο χολ της κυρίας εισόδου, όπου ο ευγενής υπάλληλος πίσω από το γκισέ μάς καλησπέρισε με ελαφρώς ξενική προφορά. Δίχως να χάσει ούτε λεπτό, ζητώντας ταυτότητες και άλλα τέτοια, μας παρέδωσε τάχιστα το κλειδί ενός δωματίου που βρισκόταν στον πρώτο όροφο. Στον διάδρομο παρατηρήσαμε το κτίριο καλύτερα, του οποίου η παλαιότητα ήταν εμφανής, παρά τις επισκευαστικές προσπάθειες.
Η διακόσμηση στο δωμάτιο κακόγουστη, με το μπορντό χρώμα να κυριαρχεί στους τοίχους και στις κουρτίνες. Η πολυκαιρισμένη ροζ μοκέτα που κοσμούσε το πάτωμα ήταν σημαδεμένη από τσιγάρα και λεκέδες. Πάνω από το διπλό κρεβάτι, ένα κάδρο με δύο γυμνούς έγχρωμους αθλητές σε στάση γυμναστικού συμπλέγματος, φωτισμένο με σποτ συμπλήρωνε την παρακμιακή ατμόσφαιρα.
Η αλλοδαπή καθαρίστρια
Στις μαξιλαροθήκες ήταν κεντημένο το όνομα του μοτέλ: Νew Dream. Λίγο αργότερα, για να μην κινήσουμε υποψίες, αποφασίσαμε να διαπιστώσουμε την ποιότητα του σέρβις. Καλέσαμε τη ρεσεψιόν και παραγγείλαμε ποτά. Δέκα λεπτά αργότερα μια μικροκαμωμένη αλλοδαπή καθαρίστρια μας σέρβιρε μιλώντας σπαστά Ελληνικά. Φεύγοντας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα αφενός ότι οι μετανάστες είναι... ανεκτοί στην Ελλάδα μόνο όταν εργάζονται σε επιχείρηση που σχετίζεται με την οικογένεια Μιχαλολιάκου και αφετέρου ότι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής δεν προστατεύει μόνο τους υπερήλικες του Αγίου Παντελεήμονος αλλά και το όργιο φοροδιαφυγής που συντελείται στο ξενοδοχείο «New Dream».
Θ. ΒΓΕΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου