Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

“Ληγμένα” σε τιμή ευκαιρίας…


«Μα καλά ληγμένα παίρνεις;» Μια φράση της καθημερινότητάς μας, που τώρα αποκτά νέα, κυριολεκτική σημασία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη αγορανομική διάταξη των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας θα επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης διαθεσιμότητας στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.
Τα προϊόντα θα βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά ράφια, φέροντας την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας» και θα πωλούνται στο 1/3 της αρχικής τιμής. Η διάταξη αφορά στα προϊόντα που αναγράφουν «ανάλωση κατά προτίμηση» και όχι εκείνα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Ειδικότερα, το ακριβές κείμενο αναφέρει ότι ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει: Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη  διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Τον έναν μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Και σε όσους γεννήθηκε το εύλογο ερώτημα: «Η κατανάλωση “ληγμένων” δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία;», η απάντηση έρχεται διά του πολύ-υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. «Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους, ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δεν θίγει επ’ ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων». Ληγμένα, λοιπόν, στα ράφια των σούπερ-μάρκετ… και με το νόμο.
Αναμφίβολα, η προαναφερθείσα διάταξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Πέρα των οξύτατων, και δικαιολογημένων, αντιρρήσεων των ενώσεων καταναλωτών αλλά του ίδιου του καταναλωτικού κοινού για τη διάθεση ληγμένων τροφίμων, και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμου (ΕΦΕΤ) εξέφρασε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι η ενεργοποίηση της διάταξης αυτής δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ γιατί «η χώρα μας θα μετατραπεί σε χωματερή ληγμένων τροφίμων». Επίσης, γνωστή αλυσίδα ελληνικών σούπερ-μάρκετ δεσμεύθηκε ότι δεν θα πουλά τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αντ’ αυτού, θα διαθέτει τα προϊόντα αυτά με μειωμένη τιμή λίγο προτού λήξουν. Κι αν λήξουν χωρίς να έχουν πωληθεί, θα τα αποσύρει από τα ράφια της.
Ποιος μπορεί, όμως, να διαβεβαιώσει τον καθένα από εμάς που δεν επιθυμεί την κατανάλωση ληγμένων τροφίμων ότι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης, παραδείγματος χάριν, δεν θα εκμεταλλευτούν την εν λόγω διάταξη (η οποία επισημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά δεν προορίζονται για χώρους ομαδικής εστίασης) και στο βωμό του κέρδους θα μας σερβίρουν «ληγμένα»; Ποιος εγγυάται ότι επιτήδειοι δεν θα βρουν την ευκαιρία να διαθέσουν στην αγορά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας; Η απάντηση; «Κανείς!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου