Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή προς τους πολίτες και τους τοπικούς συμβούλους της Δ.Ε. Παλλήνης του Δήμου Παλλήνης



Αγαπητοί συμπολίτες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Πριν δύο χρόνια ο κόσμος της Παλλήνης μου έκανε την τιμή να με επιλέξει και να με εκλέξει στο τοπικό συμβούλιο της Δ.Ε. Παλλήνης του Δήμου μας. Έκανα τότε την επιλογή να συμμετέχω στον συνδυασμό του κ. Ζούτσου, γιατί πίστεψα, ήλπιζα και ευχόμουν ότι κάτι θα άλλαζε σε αυτήν την «παρατημένη» πόλη …
Παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου, προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα να προσφέρω ό,τι μπορούσα στην τοπική μας κοινωνία. Μαζί με τους συναδέλφους μου τοπικούς συμβούλους και σύμφωνα με τις προσωπικές γνώσεις, ενδιαφέροντα και εμπειρία του κάθε ενός από εμάς, διεκδικήσαμε όλο αυτό το διάστημα λύσεις σε θέματα που καθημερινά έπεφταν στην αντίληψη μας, καθώς και οι ίδιοι ζούμε την καθημερινότητα της πόλης της Παλλήνης.
Δυστυχώς όμως, ήδη από πολύ νωρίς διαπίστωσα πως η -ούτως ή άλλως- περιορισμένη «δύναμη» του Τοπικού Συμβουλίου να συμβάλλει ή και να «επιβάλλει» οποιαδήποτε λύση των προβλημάτων της Δημοτικής μας Ενότητας, προσέκρουε επιπλέον στην –επί της ουσίας - άρνηση της Δημοτικής Αρχής να μας επιτρέψει να συμβάλλουμε έστω και κατ΄ ελάχιστο ουσιαστικά στα ζητήματα της τοπικής μας κοινωνίας.
Απόδειξη τούτου είναι ότι:
 - Καμία ή σχεδόν καμία από τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης βρήκε ανταπόκριση από τον Δήμαρχο,  ώστε να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και να υλοποιηθεί. Ακόμη και τα θέματα που θέλαμε να θέσουμε προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο χρειάζονταν την προηγούμενη έγκριση του ίδιου του Δημάρχου!
Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της αδυναμίας του Τοπικού Συμβουλίου και των συμβούλων του να επιλύσουν ακόμη και τα μικρότερα προβλήματα της Παλλήνης: Εδώ και ένα χρόνο μου μεταφέρθηκε από συμπολίτες μας η ανάγκη να τοποθετηθούν πινακίδες STOP στην διαδρομή του λεωφορείου μέσα στο Πανόραμα Παλλήνης, όπου κατοικώ. Όπως μου υπέδειξαν ο τότε αντιδήμαρχος κ. Λεστάκης και ο Δήμαρχος, ακολούθησα την τυπική διαδικασία, που ήταν να περάσει το θέμα πρώτα από το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή ποιότητας ζωής, ώστε να προωθηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και να ληφθεί απόφαση, αφού δεν υπήρχε μελέτη.  Η διαδικασία όμως σταμάτησε στην ψήφιση του θέματος από το Τοπικό Συμβούλιο και στη συνέχεια … αδιαφορία! Και το πρόβλημα, που θέτει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας, παραμένει!
- Τόσο η ίδια, όσο και άλλοι Τοπικοί Σύμβουλοι, θέσαμε εαυτούς στην διάθεση του Δημάρχου, προκειμένου να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε στην τοπική μας κοινωνία. Προσωπικά, έχω συνταξιοδοτηθεί και είχα μεγάλη όρεξη να προσφέρω αφιλοκερδώς τον προσωπικό μου χρόνο μου και τις επιστημονικές μου γνώσεις και εμπειρία σε θέματα Φυσικής Αγωγής, αντικείμενο το οποίο έχω σπουδάσει και στο οποίο έχω εργαστεί για δεκαετίες, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα μπορούσα να βοηθήσω τον Δήμο μας και την πόλη της Παλλήνης. Πλην όμως, ουδέποτε κλήθηκα από τον
Δήμαρχο ή από τους στενούς του συνεργάτες ...
- Στην προσπάθειά μας να διοργανώσουμε ως Τοπικό Συμβούλιο κάποιες εκδηλώσεις στον χώρο του «Οινοποιείου Πέτρου», σε τρεις περιπτώσεις τα αντίστοιχα επίσημα αιτήματά μας απορρίπτονταν από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παλλήνης και ειδικότερα από την Διευθύντριά της. Μόνο μετά από έντονα και επανειλημμένα μας διαβήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις του ίδιου του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ζέρβα προς τον Δήμαρχο, καταφέραμε μετά κόπων και βασάνων να μας παραχωρηθεί η αίθουσα ... Εύλογη είναι η αίσθησή μου ότι οποιαδήποτε εκδήλωση δεν αποτελούσε πρωτοβουλία της ίδιας της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεν μπορούσε και να πραγματοποιηθεί, ακόμη και όταν τα σχετικά αιτήματα προέρχονταν από το εκλεγμένο Τοπικό Συμβούλιο της Παλλήνης! Εξυπακούεται ότι καμία από τις εκδηλώσεις μας δεν προβλήθηκε και δεν έτυχε καμίας συμπαράστασης από τον Δήμο, ούτε καν στο site του, όπου προβάλλονται όλες ανεξαιρέτως οι εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης! Και δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να ονειρευτούμε προβολή με αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια, που αφειδώς εκτυπώνονται και διανέμονται όταν πρόκειται για εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης ...
Θα μπορούσα να συνεχίσω να παραθέτω γεγονότα και παραδείγματα, πλην όμως δεν θέλω να σας κουράσω. Αναγκάζομαι να απευθυνθώ πλέον ανοιχτά σε εσάς με τις εξής αφορμές:
Η πρώτη είναι όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παλλήνης, όπου ο Δήμαρχος κ. Ζούτσος, ενώπιον όλων των Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και πολλών Τοπικών Συμβουλών και συμπολιτών μας, μην έχοντας ουσιαστική απάντηση στην τοποθέτησή μου επί των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με την αντιμετώπιση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Ε. Παλλήνης από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παλλήνης, με κατηγόρησε ότι έχω προσωπική εμπάθεια έναντι της διευθύντριάς του κ. Κάρλας Τέντη και του συζύγου της Γενικού Γραμματέα του Δήμου Παλλήνης κ. Γιώργου Τέντη! Γιατί άραγε, έχω κάτι να χωρίσω με το συγκεκριμένο αντρόγυνο, το οποίο ούτε καν γνωρίζω προσωπικά;   Εκτός και αν  θεωρείται εμπάθεια η άσκηση κριτικής από ¨αιρετό¨ εκπρόσωπο των πολιτών της Παλλήνης προς  τον μετακλητό έμισθο υπάλληλο του Δημάρχου.
Η δεύτερη αφορμή μου δόθηκε μετά από τις αντιδράσεις και τα σχόλια συμπολιτών μας, με τους οποίους συναντήθηκα τώρα τελευταία είτε στην πόλη μας είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  για τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Παλλήνης. Πολλά παράπονα άκουσα για το γεγονός ότι τίποτε δεν γίνεται στην Παλλήνη, αντίθετα τόσο οι εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά, όσο και κάποιες συναυλίες γίνονται στον Γέρακα! Όλες οι συζητήσεις κατέληγαν σε ένα παράπονο από μέρους των συμπολιτών μας:

¨Στην ΔΕ Παλληνης θα γινει ο,τι γινεται παντα, δλ. τιποτα. Ας αναλαβει δραση και το τοπικο συμβουλιο, απεναντι σε αυτη την απαραδεκτη συμπεριφορα στην ΔΕ Παλλήνης. Και φυσικα ουτε στην Ανθουσα προβλεπεται κατι. Φαινεται η Ανθουσα ειναι και αυτη φτωχος και ενοχλητικος συγγενης! ¨

Σε όσους από εσάς απορούν «αφού λες ότι δεν σε ακούει κανείς και δεν μπορείς να κάνεις κάτι, γιατί δεν έφυγες εδώ και καιρό» ή «γιατί δεν φεύγεις τώρα», θα ήθελα να πω τα εξής: Τυχόν παραίτησή μου από το Τοπικό Συμβούλιο θα αποτελούσε για εμένα ενός είδους προδοσία σε όσους με τίμησαν με την ψήφο τους και πίστεψαν σε εμένα. Οφείλω να παραμείνω και να παλέψω με όσα μέσα μπορώ για το καλό της πόλης μας.
Από την άλλη, οι συμπολίτες μου που με ψήφισαν, έδωσαν τη ψήφο τους και στον συνδυασμό του κ. Ζούτσου με τον οποίο εκλέχτηκα και στον οποίον νιώθω ότι είχα υποχρέωση να παραμείνω για εύλογο χρονικό διάστημα. Τώρα όμως «είδα» ή μάλλον «οίδα» και λέω να φύγω από αυτό το «μαντρί» που όλοι ψηφίζουν ό,τι πει το «αφεντικό» και δεν διαφωνούν ποτέ και πουθενά, κάτι που η ίδια ούτως ή άλλως δεν έκανα εξ αρχής.
Θα συνεχίσω ν΄ αγωνίζομαι, θα συνεχίσω να προσπαθώ να αξιοποιώ όποια δυνατότητα μου παρέχεται στο πλαίσιο του Τοπικού Συμβουλίου, θα συνεχίσω να ακούω και να μιλάω με τους συμπολίτες μου και μετά να θέτω τα προβλήματα με τ΄όνομά τους, γιατί δεν μπορεί … κάποια στιγμή κάτι θα αλλάξει στον τρόπο που δρουν αυτοί που «κυβερνούν» την Παλλήνη μας και τότε ...κάτι θ΄ αλλάξει σε αυτήν την «παρατημένη» πόλη …

                                                                                   Ζωή Βαρέλη - Στεφανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου