Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Εμπλοκή στη συνθήκη του ΟΗΕ για το διαδίκτυο

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς αρνούνται να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο στο συνέδριο που διοργανώνεται στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το BBC. Οι τρεις χώρες διαφωνούν με το αίτημα που «θέλει» όλα τα κράτη να έχουν ίσα δικαιώματα στη διαδικτυακή διακυβέρνηση.


Αυτή η εξέλιξη αποτελεί βήμα προς τα πίσω στην προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταλήξει σε συμφωνία για την «Διεθνή Τηλεπικοινωνιακή Ένωση» (ITU).

«Με βαριά καρδιά και με την αίσθηση ότι χάνεται μια σπουδαία ευκαιρία, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν, ότι δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν τη συμφωνία στην παρούσα της μορφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέρι Κρέιμερ, ο Αμερικανός πρέσβης στο παγκόσμιο συνέδριο για τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το διαδίκτυο έδωσε στον κόσμο απίστευτα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια τα τελευταία 24 χρόνια».

Η Ρωσία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία είναι τα τρία κράτη που πιέζουν για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου. Ουδέτερη στάση στο ζήτημα κρατούν έως τώρα οι διαπραγματευτές της Δανίας, της Τσεχίας, της Σουηδία, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Κόστα Ρίκα και της Κένυας, που δεσμεύτηκαν να απαντήσουν οριστικά αφού συμβουλευτούν τις κυβερνήσεις των κρατών τους.

Ο ΟΗΕ διοργανώνει ένα 12ήμερο συνέδριο για την αναθεώρηση της διεθνούς συνθήκης για τις τηλεπικοινωνίες, οι οποία αναμορφώθηκε για τελευταία φορά πριν από 24 χρόνια. Στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των κρατών για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την ευρεία πρόσβαση του κοινού στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις τελικά επικεντρώθηκαν στο εάν οι χώρες θα έπρεπε ή όχι να έχουν ίσα δικαιώματα στην ανάπτυξη διαδικτυακών τεχνολογικών βάσεων. Συγκεκριμένα, αρκετά κράτη εξέφρασαν την άποψη ότι είναι κάπως αναχρονιστικό η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίζει για τη ρύθμιση των διευθύνσεων στο διαδίκτυο.

Αυτό το δικαίωμα είχε παραχωρηθεί στις ΗΠΑ άτυπα ως «κληρονομιά» για το γεγονός πως ανακάλυψε το Arpanet, τον πρόδρομο του σημερινού διαδικτύου. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προέβαλαν το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η «άμεση και ευκίνητη» λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη διαδικτυακή ανάπτυξη τεχνολογιών.

Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι εάν επιτραπεί σε όλες τις χώρες να έχουν ίσα δικαιώματα επί του διαδικτύου, τότε είναι πολύ πιθανό να νομιμοποιηθεί η λογοκρισία και η κρατική παρέμβαση στη λειτουργία του διαδικτύου.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου