Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΑΠ ή πάγωμα στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων

Με μπλόκο στη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 240/12.12.12). Σύμφωνα με τις διατάξεις, όσοι υπάλληλοι δεν ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών κινδυνεύουν με «πάγωμα» της μισθοδοσίας τους από την 1/1/2013, ενώ στους ΟΤΑ θα επιβληθούν οι επιπλέον κυρώσεις της παρακράτησης της κρατικής επιχορήγησης και της απαγόρευσης προσλήψεων εποχικού προσωπικού.
«Όλες ανεξαιρέτως οι πληρωμές των πάσης φύσεως αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού της παραγράφου 1.β. του παρόντος άρθρου (δημοσίου και ΝΠΔΔ) από 01.01.2013 διενεργούνται αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Τυχόν πληρωμές που διενεργούνται με άλλο τρόπο, θα θεωρούνται αυτοδίκαια μη νόμιμες και θα επέρχονται οι εξής κυρώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για τις κυρώσεις, προβλέπονται αναλυτικά τα ακόλουθα: «Ως προς τα νομικά πρόσωπα και για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ επιβάλλεται αναστολή καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού του φορέα ή και παρακράτηση του σχετικού ποσοστού όπως αυτό εξειδικεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία με απόδοσή του ως δημόσιο έσοδο. Στην περίπτωση των ΟΤΑ, επέρχεται παρακράτηση μέρους ή συνόλου από το ποσό των δικαιούμενων πόρων (ΚΑΠ) καθώς και αναστολή εγκρίσεων πρόσληψης προσωπικού».
Οσοι αιρετοί, επίσης, επιχειρήσουν να πληρώσουν μισθούς εκτός της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα υποστούν κυρώσεις.
Κινητοποιήσεων συνέχεια από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από την Πέμπτη οι δήμοι της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επικαιροποιήσει τη βάση δεδομένων της απογραφής των υπαλλήλων, διαγράφοντας από τη λίστα και θέτοντας σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) που ανήκουν σε φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα συμμετέχουν σε καμία εργασία, ούτε στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Επίσης, ήδη έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προβλέπεται συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου