Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο τυφώνας Internet


Ο τυφώνας Internet


Καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή μου, παρακολουθώ και με προσωπικό ενδιαφέρον (λόγω φίλων στην αντίπερα όχθη του -Ειρηνικού!- ωκεανού) το πέρασμα του τυφώνα "Σάντι" από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Και παράλληλα σκέφτομαι το ιστορικό κομμάτι του ιδιοφυούς Γκιλ Σκοτ-Χίρον "The revolution will not be televised" και πόσο λάθος αποδείχτηκε μέσα σε λιγότερα από πενήντα χρόνια: η επανάσταση σίγουρα θα παιχτεί στην τηλεόραση όπως παίζεται αυτή τη στιγμή η τροπική καταιγίδα που σαρώνει τη Νέα Υόρκη. Μόνο που η τηλεόραση δε θα είναι (μόνο) τα μεγάλα επαγγελματικά δίκτυα -θα είναι η συλλογική ύπερ-τηλεόραση που λέγεται "Internet".
Παρότι οι ιάπωνες έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία με τους τυφώνες (για κάποιο λόγο που αδυνατώ να αντιληφθώ πλήρως, ένας τυφώνας τους εντυπωσιάζει πολύ περισσότερο από έναν "κανονικό" σεισμό -δηλαδή ένα σεισμό μέχρι 4 ίσως και 5 Ρίχτερ) και παρότι το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ είναι ένα εξαίρετο κανάλι με πολλά συνεργεία στις ΗΠΑ και παρότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τα πάσης φύσεως τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, η τηλεοπτική κάλυψη του "Σάντι" πραγματικά ωχριά μπροστά στη διαδικτυακή: αυτή τη στιγμή έχω ανοιχτά στο browser μου έξι διαφορετικά παράθυρα με ισάριθμες εικόνες από δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο που δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τα tweets από τις διάφορες παραλλαγές του #sandy και τα status στο Facebook γίνονται update με ασύλληπτη ταχύτητα.
Τόσο λόγω του επαγγελματικού ενδιαφέροντος για τα ΜΜΕ και το Internet όσο και λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος για το δεύτερο, θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει είναι συναρπαστικό ως φαινόμενο media, ίσως πιο συναρπαστικό από το φυσικό φαινόμενο που καταγράφει καθώς το τελευταίο θα διαρκέσει μόνο για μερικές ώρες. Tαυτόχρονα ωστόσο, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ και κάποια ανησυχία βλέποντας την ευκολία με την οποία ένα μέρος από τις πληροφορίες που διαδίδονται είναι ψεύτικες άλλοτε από πρόθεση και άλλοτε από άγνοια. Και δεν μπορώ παρά να διαρωτηθώ: όταν το γεγονός είναι μια θεομηνία, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα θα διαψεύσει τις φήμες -τι συμβαίνει όμως αν το γεγονός είναι η επανάσταση για την οποία μιλούσε ο Γκιλ Σκοτ-Χίρον; Ή απλώς μια εισαγγελική έκθεση σχετικά με υπέρβαση καθήκοντος από την αστυνομία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου