Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τα «συμβόλαια καταδίκης» των Εφόρων


Τα «συμβόλαια καταδίκης» των Εφόρων - Προς την έξοδο οδηγούνται 85 ΔΟΥάρχες που αδυνατούν να πιάσουν τους στόχους των εσόδων που προβλέπει το ατομικό τους συμβόλαιο - Υπέγραψαν για τετραπλάσιες εισπράξεις μέσα στην κρίση

Πιο κοντά προς την έξοδο οδηγούν τους Εφόρους των 35 «μεγάλων» ΔΟΥ της χώρας τα ατομικά «συμβόλαια αποδοτικότητας» που υποχρεώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και το δεύτερο Μνημόνιο να υπογράψουν. 
Η ραστώνη της προεκλογικής περιόδου που διέπει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό σε συνδυασμό με το εκτεταμένο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (σ.σ. εξαιτίας του μέτρου της εφεδρείας και του «κύματος» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που δημιούργησε) καθιστούν ανέφικτο τον στόχο επίτευξης των εσόδων για τον οποίο έχουν δεσμευτεί ότι θα πιάσουν…
Επί της ουσίας πρόκειται για «συμβόλαια θανάτου» των Εφόρων οι οποίοι μεσούσης της οικονομικής κρίσης υπέγραψαν για φορολογικές εισπράξεις σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με αυτές που θα έπιαναν τις καλές χρονιές της οικονομίας.
Βάζοντας την υπογραφή τους για εισπρακτικούς στόχους που «δεν πιάνονται» είναι σαν υπέγραψαν την υπηρεσιακή τους καταδίκη– αφού θα κρίνονται ανά τρίμηνο και θα αντικαθίστανται ευθύς αμέσως εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι έπεσαν έξω!
Οι ίδιοι Έφοροι εκτιμούν ότι τα «συμβόλαια αποδοτικότητας» αποτελούν ένα κόλπο της κυβέρνησης για να μην πάρει άλλα εισπρακτικά μέτρα φορτώνοντας έτσι την αποτυχία στους επικεφαλής των ΔΟΥ που θα πρέπει σε καθημερινή βάση να εφεύρουν τρόπους ανάταξης των εισπράξεων για να μην πάρουν τον δρόμο προς το σπίτι τους…
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι λιγότερα κατά 170 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου.
Εκτός από το τον τομέα των εσόδων σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός και στον τομέα των δαπανών.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι ι δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση κατά 23,9% φθάνοντας έτσι στα 19,62 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη αφού με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού θα έπρεπε να είχαν μειωθεί κατά 10,16% και να είχαν περιοριστεί στα 12,3 δισ. ευρώ!
Η υπέρβαση είναι … τρομακτική καθώς ανέρχεται σε 5,39 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους!
Η πορεία των δύο αυτών μεγεθών έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,52 δισ. ευρώ ή κατά 53% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του έχει ήδη επισημάνει ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος με έλλειμμα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ, ζητώντας έτσι από τώρα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν αυτές οι αποκλίσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου