Του Κώστα Καλογράνη
Δημοσιογράφου
Μέλος Παναττικής Γραμματείας και
Υπ. Βουλευτής Οικολόγων Πράσινων
στην εκλογική Περιφέρεια Αττικής
Ακούω και διαβάζω συνεχώς για τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που έχει η χώρα μας, στον υποθαλάσσιο χώρο. Στο Ιόνιο, στο Αιγαίο ακόμα και νότια της Κρήτης, συνεχώς τον τελευταίο καιρό μας βομβαρδίζουν με την πληροφορία ότι υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι πολλοί έτοιμοι να παραδώσουν τον ελληνικό φυσικό πλούτο με τη δήθεν προοπτική να ξεχρεώσει η Ελλάδα… Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν δύο βασικοί άξονες, ο οικονομικός και ο οικολογικός.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γίνονται οι έρευνες και τα κοιτάσματα είναι τόσο πλούσια όσο υπολογίζουν, θα χρειαστούν περίπου 6 με 8 οχτώ χρόνια για να ξεκινήσει μία φυσιολογική εξόρυξη. Η άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να πετύχει ένα καλό ποσοστό από την όποια εξόρυξη. Γιατί, τα μεγαλύτερα ποσοστά θα τα πάρει το κονσόρτσιουμ εταιριών που θα εκπροσωπούνται από την εταιρία που έχει το know how. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μανιάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση δήλωσε επί λέξη: « Σε βάθος εικοσαετίας θα καταφέρουμε να εισπράξουμε για την Ελλάδα 4 δις ευρώ». Ποσό πολύ μικρό για τα δεδομένα μίας χώρας και για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα έχουμε υποστεί.
Την ίδια ώρα μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν μιλάει κανείς από τα κόμματα που μας
κυβερνούν για τις περίφημες Γερμανικές αποζημιώσεις. Ένα θέμα το οποίο θα αποδώσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα σε γρηγορότερο χρόνο. Επίσης, είναι αξιοπερίεργο ότι δεν ασχολούμαστε με την ίδια θέρμη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ξέρουμε όλοι ότι με τον Ήλιο (κυρίως), τον αέρα και το νερό μπορούμε να παράγουμε οικολογική ενέργεια η οποία θα τροφοδοτεί όλη την Ευρώπη. Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αυτού του είδους η ενέργεια δεν τελειώνει ποτέ. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο και τα φυσικό αέριο…
Παράλληλα οι πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου για τον Τουρισμό δηλώνουν ότι υπολογίζουν για το 2012 περίπου 16 εκ. τουρίστες με πάνω από 18 δις ευρώ να μπαίνουν στην Ελληνική Οικονομία. Και τα νούμερα αυτά είναι εν μέσω κρίσης και με τον τουρισμό στην Ελλάδα να είναι σε ισχύ ουσιαστικά 3 μήνες το χρόνο.
Ο οικολογικός άξονας είναι ο πιο σκληρός. Όπου ανά τη γη έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες υπάρχει τεράστια μόλυνση. Έχει καταστραφεί το υδάτινο περιβάλλον, έχουν αφανιστεί τα ψάρια και οι υπόλοιποι θαλάσσιοι οργανισμοί και έχουν προκύψει νέες ασθένειες για τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα είναι να πληγεί βάναυσα η αλιεία και ο τουρισμός. Όπως είναι φυσικό η αξία της γης και των ακινήτων της χώρας μας θα πέφτει σταθερά με γεωμετρική πρόοδο. Διαβάστε τι έγινε στον Ισημερινό που ακολούθησαν την ίδια πτωχευτική διαδικασία με την Ελλάδα και επίσης έδωσαν εκεί τα πετρέλαια τους. Αποδεδειγμένες οικολογικές καταστροφές και δικαστικοί αγώνες εικοσαετίας με τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία (που έχει τους καλύτερους νομικούς), ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί.
Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο όταν θα ξεκινήσουμε την άντληση πετρελαίου είναι φυσιολογικό να πέσει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Αλήθεια, ποιος από εσάς που διαβάζει αυτό το άρθρο θα πήγαινε διακοπές σε μία περιοχή που γίνεται άντληση πετρελαίου; Δεν θα προτιμούσατε μία εξωτική περιοχή που δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να είναι μολυσμένη; Αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι όταν γινόταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, τότε Αμερική, Καναδάς, Γερμανία και Αγγλία είχαν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για να μην έρχονται στην Ελλάδα οι πολίτες τους. Και ας μην είχαμε καμία σχέση εμείς με τη Γιουγκοσλαβία. Λέτε να μην το κάνουν τώρα; Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη στην οποία υπάρχει άντληση πετρελαίου που να είναι τουριστικός προορισμός. Άρα ρισκάρουμε τα σίγουρα κατ΄ελάχιστον χρήματα του τουρισμού, για το όποιο αβέβαιο ποσό που θα προκύψει από την άντληση πετρελαίου. Επίσης υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος. Τα χρήματα που έρχονται από τον τουρισμό διανέμονται αναλογικά στους επιχειρηματίες Έλληνες πολίτες που σχετίζονται με τον κλάδο. Πέφτουν δηλαδή στην αγορά και το κράτος λαμβάνει τους ανάλογους φόρους. Αντίθετα τα χρήματα από τα πετρέλαια θα πάνε στις εταιρίες που θα κάνουν την εξόρυξη (οι οποίες δεν είναι ελληνικές) και ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα πάρει το ελληνικό κράτος. Παρακάμπτονται εντέχνως δηλαδή οι όποιες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πεθάνει ο τουρισμός, η αλιεία αλλά και άλλες αποκεντρωμένες δραστηριότητες. Και όλα αυτά όταν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα λαμβάνει ετησίως περισσότερα από τα 18 δις ευρώ που τώρα και σε περίοδο κρίσης έχει σίγουρα από τον τουρισμό. Είναι τυχαίο άραγε ότι η τουριστική βιομηχανία στην χώρα μας (που είναι η μοναδική μαζί με τη ναυτιλία) δεν έχει το δικό της Υπουργείο;
Πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα έλεγαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ακίνδυνη και … άκακη. Έλεγαν μάλιστα ότι είναι φτηνή και ότι δεν πειράζει να φτιάξουμε και κάποια μικρά πυρηνικά εργοστασιάκια στην Ελλάδα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν χωροθετήσει και τα πρώτα 12 εργοστάσια ανά την Ελλάδα, με το πρώτο στην περιοχή της Καρύστου. Εκεί οι άνθρωποι βγήκαν με μαύρες σημαίες διαμαρτυρήθηκαν και τελικά δεν έγινε, αφού συμπωματικά τις ημέρες των κινητοποιήσεων έγινε έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα σε άλλη χώρα με πολλά θύματα… Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα λένε να γίνει εξόρυξη πετρελαίου έλεγαν και τότε να κάνουμε τα πυρηνικά εργοστάσια. Με το ίδιο πρόσχημα, τα δήθεν πολλά χρήματα που θα εξοικονομούσαμε από την φτηνή πυρηνική ενέργεια. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Παράλληλα υπάρχει και η διεθνής οικονομική συγκυρία την οποία όλοι βιώνουμε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αξία όλης της γης (τα σπίτια, τα χωράφια και τα οικόπεδα) είναι μόλις το 10% των χρημάτων που κυκλοφορούν και των χρεών που έχουν αναγνωριστεί. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% των χρημάτων που υπάρχει στον κόσμο είναι μία τεράστια «φούσκα» που σύντομα θα «σκάσει» αφού δεν υπάρχει αντίκρισμα. Τυπώνοντας χρήμα, τυπώνουμε ουσιαστικά χρέος, τυπώνουμε χαρτιά που θα χάνουν συνεχώς την αξία τους. Σε μια εποχή λοιπόν που υπάρχει μεγάλη νομισματική και χρηματική ρευστότητα, εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεπουλήσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει σταθερή διαχρονική αξία, παίρνοντας χρήματα, τα οποία είναι χαρτιά αμφιβόλου αξίας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο κανόνας είναι να αγοράζεις και όχι να πουλάς. Ακόμα και να πουλάς όμως να παίρνεις αντίτιμο ισχυρό και όχι να ξεπουλάς. Θυμηθείτε τι γινόταν στην Ελλάδα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου το χρήμα έχασε την αξία του και μία τυρόπιτα κόστιζε … ένα εκατομμύριο δραχμές. Ακόμα και από οικονομικής σκοπιάς είναι αμφιβόλου αξίας και μεγάλου ρίσκου καταστροφής η κίνηση αυτή. Την ίδια ώρα θα υποθηκεύσουμε όχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά το μέλλον των επόμενων γενεών.
Αξίζει λοιπόν να καταστρέψουμε οικολογικά τη χώρα μας για να πάρουμε άχρηστα χαρτιά; Αξίζει να υποθηκεύσουμε τόσο άσχημα το μέλλον των παιδιών μας; Είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια που η Ελλάδα είχε ικανοποιητικούς (έστω και κατασκευασμένα) ρυθμούς ανάπτυξης κανείς δε μίλαγε για τα πετρέλαιά μας; Είναι τυχαίο ότι επιμένουν σε αυτή την κατεύθυνση άνθρωποι που εκφράζουν το Πολιτικό, Οικονομικό και Εκδοτικό κατεστημένο, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας; Ας μην επιτρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας να πνιγεί στον πετρελαϊκό βάλτο που μας σπρώχνουν. Μην επιτρέψουμε μία ακόμα εθνική και οικολογική προδοσία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου