Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τράπεζα της Ελλάδος: Τι αλλάζει στο καταστατικό της

Tη δημιουργία συλλογικότερου σχήματος αποφάσεων, την εξάλειψη σύγκρουσης συμφερόντων, την απαγόρευση κατοχής μετοχών της ΤτΕ από πρόσωπα στα οποία ασκεί εποπτεία η Τράπεζα, την μεταφορά εσόδων στο δημόσιο από ομόλογα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τροποποιήσεις οκτώ άρθρων του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. 
 
Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις που θα τεθούν προς έγκριση στους μετόχους στην σημερινή γενική συνέλευση έχουν ως εξής:  Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις καθιερώνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος συλλογικότερο σχήμα λήψης αποφάσεων και εξαλείφεται οποιαδήποτε, ήδη πρακτικώς ανύπαρκτη, περίπτωση σύγκρουσης
συμφερόντων σχετιζόμενης με την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αυτά αποτελούν εκπλήρωση υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας που προβλέπονται στο «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής».  

Περαιτέρω, παρατείνεται έγκαιρα, όπως γίνεται πάντοτε, η διάρκεια της Τράπεζας και ρυθμίζεται ειδικότερα η μακροπροληπτική αρμοδιότητα της Τράπεζας.  

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο τροποποίησης προβλέπονται:  

-Παράταση της διάρκειας της Τράπεζας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2050 (από 31/12/2020 που ισχύει σήμερα).  
-Δεν δύνανται να κατέχουν μετοχές της Τράπεζας πρόσωπα επί των οποίων η Τράπεζα ασκεί εποπτεία, επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτά, μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή διαχειριστές τέτοιων προσώπων, σύζυγοι και συγγενείς αυτών έως δευτέρου βαθμού. Εάν τυχόν μετοχές της Τράπεζας περιέλθουν σε πρόσωπα που εμπίπτουν στον προηγούμενο εδάφιο, αναστέλλονται όλα τα δικαιώματα εκ των μετοχών αυτών, διοικητικά και περιουσιακά, ενόσω τις μετοχές κατέχουν αυτά τα πρόσωπα.  

-Ουδείς μέτοχος, εκτός του Δημοσίου και όσων εμπίπτουν στο άρθρο 2 του νόμου 2292/1953, δύναται να ασκήσει στη Γενική Συνέλευση δικαίωμα ψήφου για αριθμό ψήφων υπερβαίνοντα το αντιστοιχούν σε δυο εκατοστά του μετοχικού κεφαλαίου ποσοστό.  

-Εξαιρετικά για τις χρήσεις 2012-2020 και κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου λαμβανομένης σε εκτέλεση διεθνών συμφωνιών, είναι δυνατόν να μεταφέρονται στο Ελληνικό Δημόσιο τα έσοδα από τα ομόλογα αυτού που η Τράπεζα διατηρούσε στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο την 31-12-2011. Η μεταφορά των ανωτέρω εσόδων έπεται της πληρωμής του μερίσματος 12% επί του κεφαλαίου, προϋποθέτει εξίσωση του τακτικού αποθεματικού με το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το εναπομένον ποσό καθαρών κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου