Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Υπάρχουν δημόσια κτίρια για τις υπηρεσίες, αλλά το κράτος νοικιάζει άλλα



Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο για την πληρωμή ενοικίων δημοσίων κτιρίων, γιατί οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία αντιδρούν με τη μεταστέγασή τους σε εγκαταστάσεις του δημοσίου που δε θα κόστιζαν τίποτα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τη βολή τους. Την ίδια ώρα ο κόσμος δοκιμάζεται με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και αύξηση της φορολογίας για να καλυφθούν όλες αυτές οι σπατάλες.


Ένα κτίριο που έχει καταντήσει σήριαλ για το ποιός θα στεγαστεί σε αυτό, είναι εκείνο του Κεράνη που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Η τριπλή ανακαίνισή του κόστισε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ . Πρόκειται για κτίριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων με υπόγειο παρκινγκ που χωράει πάνω από 2.000 αυτοκίνητα και σήμερα ρημάζει .

Αρχικά όταν πρωτοανακαινίστηκε γύρω στο 2004 ήταν να μεταστεγασθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι συνδικαλιστές δεν άφησαν να γίνει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να πάνε το υπουργείο πολιτισμού και να συστεγαστεί με το υπουργείο τουρισμού… αλλά και αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό.

Τελευταίοι πήραν τη σκυτάλη το 2009, το υπουργείο εργασίας και οι κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς και οι οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Συνδικαλιστές και υπάλληλοι, όμως είχαν άλλη γνώμη. Σήμερα αποφασίστηκε να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών.

Με τη μεταστέγαση θα γλιτώσει το δημόσιο 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από ενοίκια. Από τα κτίρια της Καραγιώργη Σερβίας 1.623.000. Από τα Γενικά Λογιστήρια του Κράτους σε Πανεπιστημίου και Κηφισίας 1.047.000 το χρόνο και τα υπόλοιπα μέχρι τα 6 εκατομμύρια από το κτήριο της οδού Νίκης. Μόνο τα 28 κτίρια που μισθώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μας κόστισαν πέρυσι 11 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπουργοί μέχρι σήμερα υποκύπτουν στις πιέσεις των συνδικαλιστών με αποτέλεσμα να ξοδευτούν το 2011 για ενοίκια που στεγάζουν υπουργεία και οργανισμούς 155,77 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κρατικά κτίρια που θα μπορούσαν να τα στεγάσουν και να γλιτώσουμε αυτά τα ποσά, σαπίζουν ή λεηλατούνται από τρωκτικά που τα καταληστεύουν και τα καταστρέφουν.

Οι συνδικαλιστές δε δέχτηκαν και συνεχίζουν να μη δέχονται να στεγαστεί κανένα υπουργείο σε αυτό το κτίριο της κρατικής εταιρείας του δημοσίου στην περιοχή του Ρέντη, επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει καλό συγκοινωνιακό δίκτυο. Μάλιστα εδώ και μήνες έχουν αναρτήσει αφίσα στα κτίρια του υπουργείου Εργασίας και στις άλλες υπηρεσίες που ήταν να μετακινηθούν.

Το άλλο κτίριο που είχε αποφασισθεί να στεγάσει και αυτό το υπουργείο Εργασίας πριν το 2006, είναι αυτό που κατασκεύασε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Ολυμπιακό χωριό. Κόστισε 39,5 εκατομμύρια ευρώ, η μεταστέγαση δεν έγινε φυσικά ποτέ γιατί δε βόλευε τους βολεψάκηδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη τίθεται, μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το θέμα ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ παράλληλα καταβάλλονται 5 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια των γραφείων.

Ο κύριος Πεπονής διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα, την οποία ανέθεσε στον αναπληρωτή του Οικονομικό Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, με την εντολή να εξακριβώσει αν προκύπτει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, στην υπόθεση της διαχείρισης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου