Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


14ο ΦΝΘ: Ντοκιμαντέρ από τη Δανία

The Ambassador
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλει ότι πιο νέο και ενδιαφέρον από το παγκόσμιο ντοκιμαντέρ. Ένα από τα μεγάλα φετινά αφιερώματα είναι η συλλογή ντοκιμαντέρ από τη Δανία. Η κινηματογραφική γλώσσα, η σύγχρονη θεματολογία και η ανθρωπογεωγραφία μας έκαναν να βάλουμε αστερίσκους στα παρακάτω φιλμ:

ΠΟΥΤΙΝΙΣΜΟΣ: Τα πολιτικά παρασκήνια του «Πουτινισμού» είναι ίσως ότι πιο ενδιαφέρον και αχαρτογράφητο αυτή τη στιγμή για έναν ντοκιμενταρίστα της Ευρώπης. Στο “Putin’s Κiss”, την πρώτη απόπειρα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Lise Birk Pedersen, μέσα από την ιστορία της 19χρόνης Μάσα, εκπροσώπου της πατριωτικής νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, διεισδύει στη σύγχρονη Ρώσικη δημοκρατία, τη χώρα που ο πρώην πράκτορας της KGB έχει παραδώσει στην ολιγαρχία της.




ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ: Η βραβευμένη ντοκιμενταρίστρια Pernille Rose Grønkjær καταγράφει στο “Love Addict” τις εξομολογήσεις επτά εθισμένων ανθρώπων στον έρωτα προσπαθώντας να καταλάβει αυτή την ιδιότυπη κατάσταση διαταραχής. «Αν είσαι εξαρτημένος, ο έρωτας μετατρέπεται περισσότερο σε εσωτερική πάλη παρά σε απόλαυση, όπου αγνοείς τις ανάγκες σου και τα προσωπικά σου όρια».




ΑΡΑΒΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ: Ο Δανοπαλαιστίνιος Omar Shargawi και ο Αιγυπτιοαμερικανός Karim El Hakim ήταν εκεί και σαν αυτόπτες μάρτυρες της αραβικής άνοιξης κατέγραψαν στο “Half a Revolution” την Αιγυπτιακή επανάσταση, την παλμό της εξέγερσης, το φόβο κόντρα στις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Sundance.




ΑΥΤΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ: Ο σκηνοθέτης Mads Brügger που με την προηγούμενη βραβευμένη ταινία του “Red Chapel” (με θέμα τη βόρεια Κορέα) είχε τραβήξει τα βλέμματα του Sundance έχει το δικό του guerilla στιλ που συνδυάζει το σαμποτάζ, τη φάρσα, την πικρή αλήθεια. Αυτή τη φορά στο “The Ambassador” ο Brügger ξαναβουτάει στον υπαρκτό σουρεαλισμό και υποδύεται έναν διπλωμάτη-επιχειρηματία που επισκέπτεται την Αφρική. Μαζί με τις κρυφές του κάμερες αποκαλύπτει τους μηχανισμούς διαφθοράς και εξαθλίωσης που επικρατούν στη μαύρη ήπειρο.




Info: 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από 9 έως 18 Μαρτίου 2012. Φέτος συμβολικά η τιμή του εισιτηρίου για την α’ προβολή μειώνεται στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας (Δευτ.-Παρ., από 8€ σε 6€).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου