«Κλίμα λουκέτων», ολιγοήμερων στην αρχή και στη συνέχεια ακόμη και επ' αόριστον, διαμορφώνεται ανάμεσα στους δημάρχους ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου*. Συνέδριο που -ως γνωστόν- πραγματοποιείται με αφορμή τις περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που ξεκίνησαν από μείον 30% τον Ιούλιο** και αναμένεται να φτάσoυν μέχρι και το μείον 50% μέχρι τα τέλη του έτους, πράγμα που -εάν συμβεί- όπως έχει πει πλειστάκις η ΚΕΔΕ θα οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στο να κατεβάσουν ρολά***.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη μερίδα δημάρχων προτείνει τη λύση των παιραίτησεων είτε εξαρχής είτε, κυρίως, ως έσχατο μέσο, αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, να «κατασκηνώσουν» έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ή ακόμα να ζητήσουν τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν.
Ίσως γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη
αποδεχθείσυνάντηση των επικεφαλής της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη.
Η aftodioikisi.gr, απευθύνθηκε στους 13 ΠΕΔάρχες, με αφορμή τις γενικές συνελεύσεις των περιφερειακών ενώσεων που ξεκινούν από σήμερα**** για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης κατγράφοντας τις προτάσεις που θα εισηγηθούν στους αιρετούς-μέλη τους. Από αυτές προκύπτει:
- Εννέα από αυτούς τάσσονται σε πρώτη φάση υπέρ των δυναμικών κινητοποίησεων με ολιγοήμερα ή επ' αόριστον λουκέτα, ενώ στη συνέχεια τουλάχιχτον τρεις εξ΄αυτών θέτουν ευθέως θέμα παραιτήσεων
- Δύο τάσσονται εξαρχής υπέρ των ομαδικών παραιτήσεων
- Δύο λένε όχι τόσο στα λουκέτα όσο και στις παραιτήσεις
Δυναμικές κινητοποιήσεις
με λουκέτα, προσωρινά ή επ' αόριστον
με λουκέτα, προσωρινά ή επ' αόριστον
Προς την κατεύθυνση των λουκέτων, προσωρινών ή επ' αόριστον, κινείται η πλειοψηφία των ΠΕΔ της χώρας, με προξάρχουσες της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Τη σκληρότερη στάση για τα λουκέτα, ζητώντας επ' αόριστον κλείσιμο, την έχει η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Βίκυ Βρυζίδου. «Θα μεταφέρουμε την άποψη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πως δεν έχει καμία σημασία η λειτουργία των δήμων, εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας λειτουργίες, όπως η μισθοδοσία, οι παιδικοί ή οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (φωτισμός, καθαριότητα), η φύλαξη μουσείων, η συντήρηση έργων, παιδικών χαρών κτλ.», σημειώνει μιλώντας στηνaftodioikisi.gr. «Μάλιστα», συμπληρώνει, «εμείς ήδη αποφασίσαμε ως ΠΕΔ, και θα το προτείνουμε και στην ΚΕΔΕ, να στείλουμε καταστάσεις των υπαλλήλων για να δει το υπουργείο ότι με τα χρήματα που μας δίνει, δε βγαίνουμε». Και μέχρι να πάρουν απάντηση οι δήμαρχοι; «Μέχρι να πάρουμε ουσιαστική απάντηση, όχι μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά και στο τι θέλει να κάνει με τις κοινωνικο-προνοιακές μας δομές που τινάζονται στον αέρα, λουκέτο επ' αόριστον. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως εμείς θέλουμε, αλλά άλλοι ευθύνονται για την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει.
Για λουκέτο μία φορά την εβδομάδα στους δήμους κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, ενώ εξηγώντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παραιτήσεων τονίζει: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το καράβι την ώρα που βουλιάζει. Οι δήμαρχοι, μαζί με τους περιφερειάρχες, είναι οι μοναδικοί θεσμοί που ασκούν άμεσα εξουσία και μάλιστα άμεσα εκλεγμένοι από το λαό, σε σχέση με τους βουλευτές που απλώς νομοθετούν. Πρέπει, μαζί με τους πολίτες, να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση είναι μια συντονισμένη ενέργεια επειδή θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει ισχύ έναντι των βουλευτών και της κυβέρνησης». Και τι προτείνει; «Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ θα προτείνω να υπάρξει κλείσιμο των δήμων μία φορά την εβδομάδα και άμεση ενημερωτική δυναμική καμπάνια μέσα από τα Μέσα για την κατάσταση στα οικονομικά μας και για το ποιος ευθύνεται για αυτό. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δε θα αντέξουν οι δήμοι μέχρι τα Χριστούγεννα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής θα προτείνει, όπως λέει στην ιστοσελίδα, να μην υπάρξει καμία ανάληψη υποχρέωσης από τους δήμους εάν πρώτα δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ του ολιγοήμερου λουκέτου: «Θα προτείνω να μη γίνει καμία ανάληψη υποχρέωσης, όπως, για παράδειγμα, το έργο της μεταφοράς των μαθητών, εάν δεν υπάρξει δέσμευση ουσιαστική για κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση, όπως γίνεται στο ΕΣΠΑ», λέει και συμπληρώνει: «Οφείλουμε ως δήμαρχοι να καταστήσουμε με τρόπο σαφή στους πολίτες πως η οποιαδήποτε "ανωμαλία" οφείλεται στην κεντρική εξουσία και όχι στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, θα προτείνω συγκεντρώσεις στην έδρα κάθε περιφέρειας. Δεν είμαι υπέρ των παραιτήσεων ή του μόνιμου λουκέτου, καθώς θεωρώ πως έτσι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες που ήδη ταλαιπωρούνται από την κρίση και την κεντρική κυβέρνηση. Για λουκέτο μία-δύο ημέρες, το συζητώ».
«Οι προτάσεις μας ακόμη διαμορφώνονται. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πού θα καταλήξουμε. Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα λέμε με τους συναδέλφους της Αττικής, μάλλον θα προτείνουμε 48ωρο κλείσιμο των δήμων, την παραμονή και την ημέρα του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, 29 και 30 Αυγούστου, και κινητοποιήσεις στο δρόμο. Αλλά, επαναλαμβάνω, όλα αυτά ακόμη διαμορφώνονται»,σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης.
«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα προτείνω, καθώς ακόμη βρίσκομαι σε διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους της ΠΕΔ. Πάντως, κινούμαστε στο πλαίσιο των δυναμικών κινητοποιήσεων. Οι παραιτήσεις στην παρούσα φάση δεν είναι ό,τι καλύτερο, σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις στους δρόμους, τα λουκέτα και την ενημέρωση των πολιτών. Αλλά όλα αυτά, επαναλαμβάνω, θα πάρουν "σάρκα και οστά", μέσα από το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ»,επισημαίνει ο δήμαρχος Αγρινίου, πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Παύλος Μοσχολιός.
«Είμαστε προς την κατεύθυνση των δυναμικών κινητοποιήσεων, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι προς το παρόν καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δημάρχων της περιφέρειας διαμορφώνονται. Και θα διαμορφώνονται μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τα όργανα της ΠΕΔ», σημειώνει από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση προκρίνονται τα ολιγοήμερα λουκέτα στους δήμους.
«Οι παραιτήσεις δεν αποτελούν σώνει και καλά τη λύση. Υπάρχει δρόμος για να φτάσουμε εκεί. Εμείς θα προτείνουμε κλείσιμο των δήμων για τρεις ημέρες: την παραμονή, την ημέρα του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, και την επομένη. Μετά βλέπουμε...», δηλώνει από την πλευρά του στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος Ηρακλείου, πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.
«Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι η μόνη λύση», λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Στάθης Κουσουρνάς. «Δε βγαίνουμε. Άμα δε διασφαλιστεί πως μπορούμε να διασφαλιστούν τα λειτουργικά μας (νερό, τηλέφωνο, υπάλληλοι, ΔΕΗ, πετρέλαιο κτλ.), ε, τότε θα προτείνω να παραδώσουμε τα "κλειδιά" στην κεντρική εξουσία και στον υπουργό, τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη», καταλήγει.
«Το να κόβεις από την Αυτοδιοίκηση είναι ο εύκολος τρόπος», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Παντελής Πατερέλλης λέγοντας πως «αρχικά, πρέπει να διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο τους θεσμοθετημένους πόρους, την είσπραξη των οφειλών στους δήμους από τα χρωστούμενα των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δήμους. Πρέπει να σταματήσει το "ψαλίδι"». Και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; «Από εκεί και πέρα, εάν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, ας δώσουμε τα κλειδιά να τελειώνουμε», υπογραμμίζει.
Ομαδικές παραιτήσεις αλλά και στάση πληρωμών
Δύο ΠΕΔάρχες, ο της Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελος Τετρίμιδας και ο δήμαρχος Κέρκυρας, πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής τάσσονται υπέρ των παραιτήσεων των δημάρχων . «Θα κάνω δύο προτάσεις: η πρώτη θα αφορά στη στάση πληρωμών προς όλους, και προς τρίτους και προς υπαλλήλους. Φανταστείτε πως με τους μειωμένους ΚΑΠ, πήρα 92.000 ευρώ από τη στιγμή που έχω μισθοδοσία μόνιμου προσωπικού 123.000 ευρώ. Νομίζω, όμως, ότι η δεύτερη πρότασή μου, παραιτήσεις όλων των δημάρχων, θα είναι η καλύτερη», υποστηρίζει ο προεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Όσο για το δήμαρχο Κέρκυρας και πρόεδρο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλή; «Δυναμικές αντιδράσεις. Θα προτείνω να παραδώσουμε τα «κλειδιά» και να διορίσουν δημάρχους, όπως ήταν παλαιότερα οι νομάρχες. Άμα δε δώσουν λεφτά, εγώ τι να κάνω; Το δήμαρχο για το θεαθήναι και για δημόσιες σχέσεις; Δε μου αρέσουν και δε θέλω τέτοια πράγματα», λέει ο δήμαρχος Κέρκυρας και συμπληρώνει, αναφερόμενος στο δήμο του: «Ξέρετε, χωρίς τα προνοιακά, για μισθοδοσία στο δήμο μου θέλω 1,3 εκατ. ευρώ και τώρα, με τους μειωμένους ΚΑΠ, μπήκαν 400.000 ευρώ. Βέβαια, για να μην παραπονιέμαι, δεν είμαι μόνο εγώ σε αυτή την κατάσταση. Είναι όλοι οι δήμοι έτσι».
Όχι σε λουκέτα και παραιτήσεις
Αντίθετοι με κλείσιμο δήμων αλλά και ομαδικές παραιτήσεις εμφανίζονται οι πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Άρτας, πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης,
Ο Π. Νίκας σημειώνει στην aftodioikisi.gr πως πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή» από τους δημάρχους προς την κεντρική εξουσία: εάν δεν μπορούν να δοθούν όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι, τότε να δοθούν οι αναγκαίοι για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας. «Επιδίωξη μας είναι να παρθεί μια ομόφωνη πρόταση διεκδικώντας τα αυτονόητα, ό,τι δε μας έχει δοθεί: τα μη εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό -και εδώ βάζω ένα ερωτηματικό- 300 εκατ. ευρώ, η ΣΑΤΑ κτλ. Και σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν, να μας δοθούν αυτά που είναι αναγκαία για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας, και αυτό είναι να είναι "κόκκινη γραμμή" για όλους μας», υπογραμμίζει και ξεκαθαρίζει: «Θεωρώ ότι αυτά που ακούγονται για παραιτήσεις δημάρχων δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και είναι έξω από κάθε λογική, ενώ το κλείσιμο των δήμων πλήττει τις τοπικές κοινωνίες και όχι την κυβέρνηση».
«Δε με βρίσκουν σύμφωνο ούτε οι παραιτήσεις ούτε τα λουκέτα στους δήμους. Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, δε χρειάζεται να επιβαρυνθεί περισσότερο. Τι νόημα έχει να δημιουργούμε προβλήματα στους πολίτες, ενώ καλούμαστε από αυτή τη θέση να τους τα λύσουμε. Το θέμα είναι να καταλάβει η κυβέρνηση που μας οδηγεί. Είμαι απογοητευμένος σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο δήμαρχος Άρτας, πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος υπογραμμίζει πως βρίσκεται ακόμη σε συνεννόηση με τους δημάρχους της περιοχής του για να διαμορφώσουν την τελική πρότασή τους.
Για τη στάση που κρατά το προεδρείο της ΚΕΔΕ έναντι των μειωμένων ΚΑΠ, με αφορμή τις συνεδριάσεις των ΠΕΔ, εδώ.
Για τις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς,εδώ.
Για τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τους παιδικούς, εδώ.
* εδώ.
** εδώ.
*** εδώ.
**** εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου