Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αν η Γερμανία απορρίψει την πρόταση για 2ετή επιμήκυνση του μνημονίου και η έκθεση προόδου της Τρόικα είναι κόλαφος η χώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα – Η αντιπρόταση της Ελλάδος παραμένει δελεαστική...


 Αν η Γερμανία απορρίψει την πρόταση για 2ετή επιμήκυνση  του μνημονίου και η έκθεση προόδου της Τρόικα είναι κόλαφος η χώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα – Η αντιπρόταση της Ελλάδος παραμένει δελεαστική...
Οι σκληροπυρηνικοί  πολιτικοί  της Ευρώπης, της ορθόδοξης οικονομικής σκέψης της Γερμανίας έχουν προϊδεάσει για το πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Merkel τον έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαράς ο οποίος θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και αποτροπής της χρεοκοπίας.
Οι συναντήσεις στις 24 Αυγούστου την ερχόμενη Παρασκευή με Merkel Γερμανία και Hollande Γαλλία του Α. Σαμαρά θα είναι καίριες  και θα αποκαλύψουν το πραγματικό σχέδιο των Γερμανών.
Η πρόταση Σαμαρά θα έχει τριπλό στόχο
1)Η Ελλάδα να κερδίσει χρόνο με την 2ετή επιμήκυνση, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία
2)Να μειωθεί το χρέος χωρίς ουσιαστικές επιβαρύνσεις στους κατόχους ομολόγων ειδικά για την ΕΚΤ
3)Να κερδίσει πολιτικό χρόνο ώστε να υλοποιηθεί το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ενώ είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης που αυτό μεταφραζόταν σε ριζικές αλλαγές του μνημονίου έχει μετατοπιστεί στην άποψη της 2ετούς επιμήκυνσης ώστε να εφαρμοστεί το ίδιο μνημόνιο που έως τώρα έχει αποτύχει απλά να υπάρξει 2 χρόνια παράτασης.
Αν η Γερμανία απορρίψει την πρόταση της Ελλάδος για 2ετή επιμήκυνση  του μνημονίου και η έκθεση προόδου της Τρόικα είναι κόλαφος όπως και αναμένεται, η χώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μπορεί να έχει εξασφαλιστεί για κάποιους μήνες ρευστότητα αλλά αν αρχές Οκτωβρίου δεν εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 25 δις αφορούν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τότε ο πανικός που θα επικρατήσει στις αγορές θα είναι μεγάλος καθώς όλοι θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα απέτυχε στην εφαρμογή του μνημονίου αυτό είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο ενώ η σωρευτική ύφεση 18% στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχει σχεδόν αποδεκατίσει τις ελάχιστες παραγωγικές δυνάμεις ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία.
Ενώ ακούγονται φωνές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας κυρίως εκτιμούν ότι η προετοιμασία για χρεοκοπία της Ελλάδος σε μεγάλο βαθμό έχει συντελεστεί και ότι πλέον δεν είναι ταμπού ένα default.
Θεωρούν ότι το σχέδιο της ΕΚΤ και του ESM να στηρίξουν Ισπανία και Ιταλία μέσω ομολόγων επιτρέπει την λύση της χρεοκοπίας.
Οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας δεν θέλουν την χρεοκοπία της Ελλάδος από  εκδίκηση.
Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο.
Οι Γερμανοί  θέλουν την χρεοκοπία της Ελλάδος ως λύση λύτρωση στην πολύχρονη κρίση χρέους.
Θεωρούν ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα μπει ένα τέλος στην πολύχρονη αβεβαιότητα ενώ ο κίνδυνος domino effect θεωρούν ότι μπορεί να αποτραπεί από τους μηχανισμούς ESM και την ΕΚΤ.
Ωστόσο ενώ η κυρίαρχη Γερμανική θέση είναι χρεοκοπία της Ελλάδος για να εκτονωθεί η σωρευμένη πίεση που έχει προκαλέσει η κρίση υπάρχουν φωνές που διαφωνούν με αυτή την άποψη.
Θεωρούν ότι αν πέσει η Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 2,5% του πλούτου της Ευρώπης θα αμφισβητηθεί ευθέως το ευρώ και η συνοχή της ευρωζώνης και τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Άλλοι θεωρούν ότι οι προβλέψεις για το κόστος της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι άκρως συντηρητικές θα υπερβούν τα 1,3 τρις ευρώ που θα αποτελεί τεράστιο σοκ για όλη την Ευρώπη.
Τα 1,3 τρις ευρώ αντί να πάνε στην ανάπτυξη θα στραφούν σε διασώσεις και η Ευρώπη θα εισέλθει σε βαθειά ύφεση από την οποία δεν θα ξεφύγει ούτε η Γερμανία.

Οι 5 άξονες της πολιτικής Σαμαράς 

Η Ελλάδα απέτυχε ως οικονομία. Αυτός είναι αντικειμενικό.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις που θα έχει στις 24 Αυγούστου με Merkel και Hollande με Γερμανία και Γαλλία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο διευκολύνσεων χωρίς νέα κεφάλαια.
Η Ελλάδα θα προτείνει λύση χωρίς να ζητάει νέα δανεικά.
Η Ελλάδα ξέρει ότι αν υποβάλλει πρόταση για νέο δάνειο θα λάβει την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας.
Ο Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει διευκολύνσεις χωρίς νέα δανειακά.
Δεν μπορεί να πάει η Ελλάδα στον δύο φορές δανειστή και να ζητάει και νέα δανειακά.
Η Ελλάδα θα ζητήσει διευκολύνσεις ως αντιπρόταση στο Γερμανικό σχέδιο για χρεοκοπία.
Ποιες είναι αυτές οι διευκολύνσεις;
1)Η Ελλάδα θα ζητήσει 2ετή παράταση του μνημονίου χωρίς να αιτηθεί νέο δάνειο 20 δις ευρώ. Είναι πιθανό η Γερμανία να μην δεχθεί 2ετή παράταση του μνημονίου.
2)Η Ελλάδα θα ζητήσει να υποστεί η ΕΚΤ haircut 30% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Η ΕΚΤ δεν έχει πάρει επίσημα θέση για το θέμα.
Το 30% haircut μεταφράζεται σε ζημία για την ΕΚΤ μηδέν.
Αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στις 70 μονάδες βάσης σε μέσους όρους και θα τα πληρωθεί στις 100 μονάδες βάσης στην ονομαστική αξία.
Η Ελλάδα θα προτείνει κάτι απλό η ΕΚΤ να πάρει πίσω τα χρήματα της σε τιμές κτήσης και όχι σε ονομαστικές τιμές.
Τα 38 δις που έχει η ΕΚΤ είναι αντίστοιχης ονομαστικής αξίας 50 δις που σημαίνει κέρδος 12 δις ευρώ.
Τα ομόλογα αυτά είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας.
Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο haircut αλλά τότε ίσως χρειαστούν  ανακεφαλαιοποίηση.
3)Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το πλάνο μέτρων των 11,5 δις ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση ότι το πακέτο μέτρων είναι ικανό να υλοποιηθεί και να πείσει τους διστακτικούς ευρωπαίους.
4)Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κατά  κόρον  τον μηχανισμό των εντόκων γραμματίων τώρα μάλιστα που αυξήθηκε το όριο των εγγυήσεων από 3,5 σε 7 δις ευρώ.
5)Η Ελλάδα θα αιτηθεί τα 25 δις – θα ζητήσει και για τα 50 δις – που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος αλλά τον ESM.
Αν όλα αυτά τα μέτρα περάσουν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 35 δις ευρώ και ταυτόχρονα με τις δημοπρασίες και τα 11,5 δις ευρώ θα αυξήσει την ρευστότητα περί τα 20 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου