Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου μετά την δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ


Η Ελλάδα δανείστηκε το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων δύο ετών, με τσουχτερό επιτόκιο, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει ρευστό για να εξοφλήσει τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν την επόμενη εβδομάδα.
O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο σήμερα άντλησε 4,063 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,43%(από 4,28% στις 17 Ιουλίου).
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,248 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,36 φορές.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal τα περισσότερα από τα χρήματα θα πάνε για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 3,1 δις που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η χώρα αποφεύγει τη στάση πληρωμών που θα καθιστούσε αδύνατο για τις ελληνικές τράπεζες να συνέχιζαν το δανεισμό από την ΕΚΤ, από την οποία εξαρτώνται για την επιβίωσή τους.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα πάνε στον γενικό προϋπολογισμό.
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι με τις σημερινή δημοπρασία διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν και ελπίζει να λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας από τους πιστωτές της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου