Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Με τη βοήθεια της Παναγίας αλλά και της εκκλησίας! Αν όχι τώρα, πότε;


του Κώστα Ζαχαριάδη
Μέρες που είναι πρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που διευθύνει ο κ.Στουρνάρας με την απόλυτη εμπιστοσύνη των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να εξετάσουν την φορολόγηση των παγκαριών, των δωρεών προς εκκλησίες – μονές και των κάθε λογής “ταμάτων” που σε ημέρες κρίσης κάνουν τζίρους εκατομμυρίων €. Ποια είναι η δικαιολογία ώστε μέρος της οικονομικής δραστηριότητας να μην περνά και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως περνά όλη η άλλη οικονομική δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας; Η ύπαρξη δίκαιης φορολόγησης δεν θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και είναι σύμφωνη με την αρχή “ο έχων τους δυο χιτώνες να δίνει τον ένα” και την αλληλεγγύη που διακηρύττει η εκκλησιαστική παράδοση.
Τι γνώμη έχει ο πρωθυπουργός που στα δύσκολα ζητά τη βοήθεια της Παναγίας; Θα ήταν καλύτερα απ το να κοπούν για πολλοστή φορά μισθοί και συντάξεις να ζητήσει – επιβάλλει την βοήθεια της εκκλησίας!
 Η ΔΗΜ.ΑΡ. και η εκ του ΣΥΝ προερχόμενη ηγεσία της θα ανοίξει το θέμα και θα καταθέσει δημόσια την πρόταση έστω και ως ισοδύναμο μέτρο ή μια τέτοια κίνηση θεωρείται casus belli που θα αναταράξει την συνοχή της τρικομματικής;
 Ο νέος στρατηγικός εταίρος της ΔΗΜ.ΑΡ. στη προσπάθεια ανασυγκρότησης του “σοσιαλιστικού – δημοκρατικού χώρου” ο Ευάγγελος Βενιζέλος τι θέση θα πάρει τώρα που εξαντλείται η αντοχή του λαού; Από πουθενά δεν υπάρχει η διάθεση να σπάσει την παράδοση των άριστων σχέσεων με τις θρησκευτικές – παραθρησκευτικές οργανώσεις της συμπρωτεύουσας που τον στήριζαν επί δεκαετίες και τον ανέδειξαν.
 Όσοι πιστεύουν στην θεωρεία του μονόδρομου και της αναγκαστικής λύσης των σκληρών, αδίκων, μονόπλευρων νέων μέτρων ας αναρωτηθούν και ας ψάξουν λίγο καλύτερα! Η ελληνική οικονομία είναι γεμάτη με μικρές και μεγάλες “μαύρες τρύπες” που καταβροχθίζουν υπαρκτές δυνατότητες για άμβλυνση της κρίσης, θέλει όμως και πολιτική βούληση!
Υ.Γ. : Μετά τη θερινή ανάπαυλα θα επανέλθω στο θέμα με στοιχεία και νούμερα σχετικά με το μέγεθος και την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και την διεθνή εμπειρία σχετικά με το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου