Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Προετοιμασίες για διάλυση του ευρώ και προτάσεις για αποπομπή των «απείθαρχων»


Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης. Στα δημοσιεύματα, περί προετοιμασίας επιχειρήσεων και τραπεζών για διάλυση του ευρώ, και στις αρνητικές εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, ο οποίος τόνισε πως «το Ελσίνκι προετοιμάζεται για τη διάλυση της ευρωζώνης». Την ίδια στιγμή ο αντικαγκελάριος Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Kurier» ζητά τη δημιουργία μηχανισμών αποπομπής από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σχολιάζοντας την πρόταση Σπίντελεγκερ προειδοποίησε για διάλυση της ευρωζώνης σημειώνοντας πως οι αρνητικές επιπτώσεις μιας αποπομπής θα υπερτερούσαν των κάποιων πλεονεκτημάτων για επί μέρους χώρες και για τον λόγο αυτόν ο ίδιος δεν μπορεί να επικροτήσει την πρόταση.

O Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόνισε στη συνέντευξή του πως αν υπήρχε ρύθμιση για την αποπομπή από την Ευρωζώνη, την οποία ζητούν και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, τότε
θα έπρεπε να προκύψουν ήδη συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο σημειώνει ότι μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρό, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, αλλά και μόνο η προσπάθεια για μια αλλαγή της Συνθήκης, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Μάλιστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους ομολόγους του και προσθέτει πως χώρες που «βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία σίγουρα στηρίζουν κάτι τέτοιο». Σημειώνεται πως για μια αλλαγή της Συνθήκης απαιτείται ομοφωνία και των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αν ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ αναφέρθηκε έμμεσα στην Ελλάδα, δεν συνέβη το ίδιο με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει ένα ρίσκο παρά την πρόοδο που σημειώνει». «Η Ολλανδία δεν κάνει εικασίες για διάλυση της ζώνης του ευρώ ή έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ. Σύμφωνα με τον ντε Γιάνγκερ, η Ολλανδία εστιάζει στο να διατηρηθεί ενωμένη η ζώνη του ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια,δήλωσε πως η χώρα του προετοιμάζεται για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό η χώρα έχει έτοιμο ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σε μια προσπάθεια να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο Έρκι Τουομιόγια, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «εικασίες» υποστηρίζοντας πως «δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης»«Είμαστε 100% προσηλωμένοι στο ευρώ», τόνισε. 
Υπενθυμίζεται πως χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τον Καναδά,όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, τόνισε πως «ο χρόνος τελειώνει» και πρέπει «να προωθηθεί η πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης».

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού ελέγχουπου θα ασκούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κράτη με υπέρογκο χρέος και σε μέλη της ευρωζώνης που παραβιάζουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις, εκθειάζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία του Καναδά. «Ο Καναδάς αποτελεί μοντέλο για την Ευρωζώνη», σημείωσε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου