Νέα βουτιά κάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές - πλην μιας - ενώ το ευρώ υποχωρεί και οι αγορές
πετρελαίου ετοιμάζονται για να κλείσουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 14 ετών εξ αιτίας της κάμψης των γερμανικών εξαγωγών και της μεγάλης συρρίκνωσης της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.
Εξαίρεση στη γενικότερη κατήφεια αποτελεί η αγορά της Μαδρίτης, η μοναδική που ενισχύεται ωθούμενη από τις φήμες για προσφυγή της Ισπανίας σε διεθνή βοήθεια το Σαββατοκύριακο για να στηρίξει τις τράπεζες και τις περιφέρειές της.
Οι ρευστοποιήσεις κορυφώθηκαν το μεσημέρι καθώς οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η γερμανική οικονομία δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και ότι αρχίζει να επηρεάζεται από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μεγάλων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας είναι βεβαίως η υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται ήδη βυθισμένο στην ύφεση.
Ετσι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο συγκριτικά με το Μάρτιο για πρώτη φορά από την αρχή του έτους. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τροφοδότησε η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρισκόμενη σε ύφεση Ιταλία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων ήταν μεγάλες τις μεσημεριανές και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Κατά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειές τους σε «ανεκτά», τρόπος ειπείν, ποσοστά. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 0,78%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,23%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 0,84%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,64% (τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούσαν άλλωστε άμεσα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου επιχειρήσεις). Αντίθετα, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχυόταν κατά 0,64%.
«Την Παρασκευή οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εναποθέσει υπερβολικές ελπίδες στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως της ΕΚΤ. Ξεχάσαμε ότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και ότι δεν συνέβη κάποια σημαντική αλλαγή στην Ευρώπη.
Το φαινόμενο του ντόμινο παραμένει απειλητικό. Και σήμερα διαπιστώσαμε ότι και οι γερμανικές εξαγωγές άρχισαν να επηρεάζονται και να περιορίζονται», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκιγιόμ Σαλουάν της Meeschaert Asset Management στο Παρίσι, συνοψίζοντας τις χρηματιστηριακές εξελίξεις την εβδομάδα αυτή.
Οι αρνητικές ειδήσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία επηρέασαν το ευρώ, που υποχωρούσε κατά 0,9% στα 1,2449 δολάρια αργά το απόγευμα, ενώ έναντι του γεν οι απώλειές του έφθαναν στο 1,1%.
Πετρελαϊκό κραχ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου