Πολιτικούς τριγμούς και μεγάλους προβληματισμούς γεννά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ιδιαίτερη σχέση Μόσχας – Λευκωσίας. Δεν θεωρείται «ορθό πολιτικά» να καταφεύγει κάποιος σε εξωθεσμικούς παράγοντες εκτός ΕΕ....
Τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε προχωρήσει σε συζήτηση με τους εταίρους, πριν χαμογελάσει στη Μόσχα. Ιδιαίτερα ενοχλεί το ότι ο δανεισμός μπορεί να προέλθει από τη Ρωσία.
Είναι γνωστό ότι η τελευταία προκειμένου να προβεί σε παρόμοιες χειρονομίες, εξασφαλίζει όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές εγγυήσεις. Εξάλλου έτσι δουλεύει το σύστημα κι έτσι δούλευε πάντα.
Η Κύπρος αναζητά τη στήριξη από τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στέφανου, προκειμένου να μην καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (SMS) και υποχρεωθεί να μπει σε επιτήρηση από την «τρόϊκα».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είχε συνάψει και το 2011 δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έξοδα του 2012, έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης.
Αν κι επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό τα ύψος του νέου δανείου που συζητείται με τη Μόσχα, οι πληροφορίες από Λευκωσία αναφέρουν ότι φθάνει τα 4-5 δις ευρώ και θα είναι εικοσαετούς διάρκειας. Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό από πηγές ότι η Κύπρος θα ζητούσε δάνειο 5 δισ. ευρώ, κατά 1 δισ. περισσότερα από ότι θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ σε περίπτωση προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αμαντέου Αλταφάζ, για τρίτη ημέρα χθες υποχρεώθηκε να επαναλάβει ότι «ως εκείνη την ώρα δεν είχε προβεί σε καμιά κίνηση προκειμένου να συζητήσει με την ΕΕ τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. «Είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε το μηχανισμό, κάτι όμως που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε και στο μηχανισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου