Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η πρώτη διαδραστική συνέντευξη τύπου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


 By  


Μπορεί να μην έγινε στο Ζάππειο αλλά σε γραφεία δημοτικής παράταξης στην οδό Αιόλου, μπορεί να μην είχε διακαναλική κάλυψη αλλά μόνο διαδικτυακή, ωστόσο η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μεσημέρι της Τετάρτης έφερε κάτι νέο: τη διαδραστικότητα και την επικοινωνία έξω από τα κυρίαρχα κανάλια. Ο Άγγελος Χάγιος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Δημήτρης Σαραφιανός κλήθηκαν να απαντήσουν όχι μόνο στους διαπιστευμένους και προσκεκλημένους δημοσιογράφους, αλλά και σε ερωτήσεις χρηστών του twitter που από το πρωί έστελναν τα ερωτήματά τους, τα οποία απαντήθηκαν στο σύνολό τους από τους ομιλητές. (όλα τα σχετικά μηνύματα βρίσκονται εδώ). Ερώτηση για την πολιτική και εκλογική αναβάθμιση της Χρυσής Αυγής απηύθυνε στους ομιλητές και το mao.gr για να πάρει απάντηση από τον Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας. Συντονίστρια ήταν η Δέσποινα Κουτσούμπα.
Δυστυχώς, τέτοιες προσπάθειες ακόμη στηρίζονται στην εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά κάποιων επαγγελματιών, γεγονός που οδηγεί τελικώς σε ερασιτεχνισμούς, όπως για παράδειγμα η κακή ποιότητα εικόνας και ήχου αλλά και οι συνεχείς διακοπές του live streaming που παρείχε το The Press Project. Φυσικά, συμμετείχαν συγκριτικά λίγοι στην υποβολή ερωτήσεων, παρόλο που τη συνέντευξη παρακολούθησαν χιλιάδες
χρήστες του διαδικτύου.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αυτή για μια άλλου τύπου πολιτική επικοινωνία δείχνει να ανταποκρίνεται στο ογκούμενο αίτημα για άμεση δημοκρατία και πρόσβαση των πολιτών και των εργαζομένων άμεσα στην πηγή της πληροφόρησης. Η μεσολάβηση των mainstream μέσων ενημέρωσης θεωρείται πια από την πλειοψηφία των αναγνωστών-τηλεθεατών προκατειλημμένη, σε βαθμό διαστρέβλωσης της είδησης και της πραγματικότητας. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συνήθως κάθονται πίσω από τα μικρόφωνα των συνεντεύξεων Τύπου με “στημένες” και γνωστές εκ των προτέρων τις πρώτες ερωτήσεις από γνωστούς τους δημοσιογράφους, ώστε να είναι πλήρως ετοιμασμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη μεταδόθηκε από το σάιτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από τις ιστοσελίδες eklogika.gr, zougla.gr, tvxs.gr, xronika05.blogspot.com, ashtonhar.blogspot.com, aristeroextreme.blogspot.com, edo-provokatoras.blogspot.com, argolikeseidiseis.blogspot.com και
newspressagrinio.blogspot.com (το mao.gr για τεχνικούς λόγους δεν στάθηκε δυνατό να την προβάλει ζωντανά όπως και δεκάδες ιστολόγια wordpress λόγω περιορισμών).
Γενικότερα, παρόλο που δεν διαφημίστηκε ως τέτοια πρωτοβουλία, η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πολλές ομοιότητες με τα δίκτυα netroots, όπως ονομάστηκαν αρχικά ο σύγχρονος πολιτικός ακτιβισμός που οργανώνεται μέσα από blogs και άλλα διαδικτυακά μίντια στις ΗΠΑ. Η λέξη είναι μια παράφραση των παλιών πολιτικών οργανώσεων βάσης (grassroots στις ΗΠΑ) και αντικατοπτρίζει τις τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν τη διείσδυση σε κοινωνικά στρώματα και πλατιές μάζες ανθρώπων, για την οποία δεν υπήρχε δυνατότητα στο παρελθόν. Ο συμμετοχικός τους χαρακτήρας, η αποκεντρωμένη δομή τους και η μη ιεραρχική φύση τους είναι στοιχεία που συνέβαλαν στη διάδοσή τους. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί ότι οι πληροφορίες στα netroots δεν κατευθύνονται από ένα μόνο σημείο, αλλά η διαδραστικότητα και η σύνδεση γίνεται μέσα από πολλές πηγές και εξαπλώνονται διαρκώς όσο περισσότεροι χρήστες συνδέονται με το δίκτυο.
Κάτι ανάλογο σχολίασε άλλωστε στη συνέντευξη και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, όταν είπε ότι “ζήσαμε τη δημοκρατία του κοινοβουλίου, εμείς θέλουμε τη δημοκρατία των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς”. Διαδραστικότητα και τέλος στη διαμεσολάβηση είναι ένα σύνθημα που θα έπρεπε όλους να τους ενώνει, αντί να βλέπουμε από τα κόμματα της Αριστεράς να αναπαράγουν με αυταρέσκεια όλα τα αστικά πρότυπα επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου