Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δύο χρόνια φυλάκιση για «χουλιγκανισμό» στις Pussy Riot



Ένοχες για «χουλιγκανισμό», υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος, έκρινε το δικαστήριο τα τρία μέλη του ρωσικού γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot επιβάλλοντάς τους δύο χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για μια πολύκροτη δίκη καθώς η υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τα μέλη του συγκροτήματος κατηγορούνται επειδή στράφηκαν κατά του Πούτιν σε τραγούδι τους, τη λεγόμενη «πανκ προσευχή» εντός καθεδρικού ναού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η καταδικαστική απόφαση για τις Pussy Riot προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία έκανε λόγο για «απόπειρα φίμωσης» και χαρακτήρισε την απόφαση προειδοποίηση «σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον
Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του». Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την κυβέρνηση την απελευθέρωση των τριών μελών «αμέσως και χωρίς όρους». Την απόφαση επέκριναν και οι ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για «υπερβολική» καταδίκη, αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η δικαστής Μαρίνα Σίροβα υποστήριξε από την έδρα ότι οι ενέργειες των τριών μελών του συγκροτήματος «υπονόμευσαν βάναυσα την κοινωνική τάξη».
Το δικαστήριο έκρινε ένοχες για «χουλιγκανισμό» τα τρία μέλη του συγκροτήματος, την Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, την Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και την Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, και της καταδίκασε σε φυλάκιση δύο χρόνων. Το δικαστήριο αναγνώρισε την πράξη τους ως «βλασφημία και όχι πολιτική». 
Το συγκρότημα από την πλευρά του τόνισε ότι η πανκ προσευχή εντός του καθεδρικού ναού ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  
Υπενθυμίζεται ότι η εκκλησία αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τη διαμαρτυρία ως «βλασφημία», ωστόσο, αρκετοί Ρώσοι βλέπουν πίσω από την υπόθεση μια προσπάθεια της Ρωσικής κυβέρνησης να πατάξει τις διαφωνίες.

Η δίκη, σύμφωνα με τους συνηγόρους των γυναικών έφερε στο προσκήνιο πρακτικές «σταλινικού τύπου», όπως συχνά κατήγγειλαν και εντός της αίθουσας του δικαστηρίου.
Τα τρία μέλη του συγκροτήματος, κλεισμένα σε ένα γυάλινο κλουβί, χαμογέλασαν ειρωνικά ακούγοντας την καταδίκη τους. «Η φυλάκισή μας είναι μια καθαρή απόδειξη ότι οι ελευθερίες σε αυτή τη χώρα έχουν καταπατηθεί», είχε δηλώσει νωρίτερα η Τολοκονίκοβα, μέλος του συγκροτήματος. Σημειώνεται ότι οι Pussy Riot κρατούνται εδώ και πέντε μήνες.

Υπέρ του συγκροτήματος τάσσεται και η Διεθνής Αμνηστία που απέδωσε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κείμενο συμπαράστασης. Την ίδια ώρα, ο Πολ Μακάρτνεϊ έστελνε στις Ρωσίδες μουσικούς μια επιστολή στην οποία τους εκφράζει την υποστήριξή του. Υπέρ των Pussy Riot είχε εκφραστεί και η Μαντόνα, προκαλώντας την οργή Ρώσων πολιτικών και άλλων παραγόντων.
Εν τω μεταξύ, έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Σύμφωνα με το Associated Press αρκετοί από τους συγκεντρωμένους συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκιGarry Kasparov αλλά και ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Sergei Udaltsov.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και στο Παρίσι, στο Κίεβο, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στη Σόφια, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη κ.α. Στο Κίεβο μια ακτιβίστρια της φεμινιστικής οργάνωσης FEMENσε ένδειξη διαμαρτυρίας έκοψε έναν σταυρό, μνημείο για τα θύματα του σταλινισμού, σε πάρκο κοντά στην πλατεία ανεξαρτησίας στο κέντρο της πόλης. 
«Με αυτή την δράση καλούμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας να κόψουν τις σάπιες θρησκευτικές προκαταλήψεις, που χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως αξίες δικτατοριών και αποτελούν τροχοπέδη για την δημοκρατία και την ελευθερία των γυναικών»αναφέρει η FEMEN. 

Φωτογραφίες από δράσεις υποστήριξης των Pussy Riot

Ρώσοι υποστηρικτές των Pussy Riot διακοσμούν αγάλματα στο μετρό της Μόσχας με τα χρώματα του συγκροτήματος
Αγάλματα σε άλλες χώρες έχουν την ίδια τύχη, ακόμη κι αυτό το σοβιετικό μνημείο στη Σόφια της Βουλγαρίας
Υποστηρικτές του συγκροτήματος στη Μαδρίτη


Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ των Pussy Riot

 


  • Vaggelis Karaindros ·  Top Commenter
    Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπάρχει θρησκευτικό μίσος των τριών κοπελιών!
    Δηλαδή δεν αποφάνθηκε ότι υπάρχει αντίδραση - έστω άδικη – έναντι της κυβέρνησης και της εκκλησίας.
    Κατά το δικαστήριο τρεις νεαρές ψυχές «πρόλαβαν» να γεμίσουν με μίσος και να αντιδρούν «τυφλά» έναντι της εκκλησίας και του κράτους. Άρα οι κοπελιές εχθρεύονται το «καλό» που πηγάζει από την ιδεολογία της εκκλησίας, και περεταίρω βάση αυτού, εχθρεύονται την κοινωνική ειρήνη, που είναι υπεύθυνο να τη διαφυλάττει το κράτος.
    Είναι έτσι όμως τα πράγματα ή έτσι βολεύει να αποφανθεί η δικαιοσύνη του καθεστώτος?
    Το καθεστώς κάνει τις ιδεολογίες σύμβολα προς λατρεία προσπαθώντας να αποτρέψει τον άνθρωπο από τη κριτική σκέψη. Τα πάντα μετατρέπονται σε ξόανα λατρείας τοτέμ.
    Ο Χριστιανισμός δεν λειτουργεί ως πηγή αγάπης αλλά ως μέσω διαχωρισμού από τους άθεους, και...See More

    • Evita Myriam ·  Top Commenter
      Ασχετα με το αν συμφωνω αισθητικα και ιδεολογικα με τις Π.Ρ., παρατηρω μια ανησυχητικη αυξηση στερησεως της ελευθεριας λογου παγκοσμιως. Μια ποινικοποιηση του λογου και δολοφονιες των διαφωνουντων διαδηλωτων παντου. Τι γινεται?

      • zimzaris (signed in using yahoo)
        'Υπέρ των Pussy Riot είχε εκφραστεί και η Μαντόνα' mas plhroforei to TVXS. Mmmm,
        Thn idia wra o 'Egkyros' (my ass) Guardian grafei oti 34 apergoi ektelesthkan SHMERA apo astynomikous pou htan 'se autoamyna'. (To TVXS den sxoliase akoma).
        'South African police killed 34 people at the Marikana platinum mine when they opened fire to protect themselves' (!)
        Kai fusika den 8a ginei kammia 'Polukroth dikh' typou pusscia riot, oute 8a asxolh8oun ta sevasta media. Ekei den apeilei kanenas ta symvolaia ths BP H ta sumferonta ths dyshs.

        • apantisipost (signed in using yahoo)
          To tvxs eixe xtes tous afrikanous sto prwtoselido...

        • Basilis Spithouris ·  Top Commenter · 18 ΑΝΩ
          εχει βαλει το αρθρο για την εν ψυχρω εκτελεση των απεργων

      • zimzaris (signed in using yahoo)
        Exete diko gia to TVXS kai thn Afrikh, htan elafrws thameno sta die8nh otan egrafa (ta koritsia sta prwta themata).
        Oso gia osous milane gai feoudarxia parte yp'opsh ta e3hs:
        O STAVROS pou ekopse h kyria apo tis 'Femen' HTAN afierwmenos sta 8YMATA (xristianous) pou dolofonh8hkan epi Stalin. Toso zwo. Eleu8eria logou? Sevasmos sta pisteuw tou allou? oso gia to 'avysaleo misos gia tis apopseis twn allwn' pame parakatw: Oi pussy riot diekopsan leitourgia kai xrshsimopoihsan to iero. Sthn Agglia p.x auto peifrei poinh ews 7 eth (desecration/insult/
      religuous hatred).
      TA EXETE XAMENA MEPIKOI, exete mperdepsei tous epanastates me tous 'epanastates' kai thn texnh me thn 'texnh'.
      KAI GIA TOUS FILOUS THS ELEU8ERHS EKFRASHS: Oi pussy Riot kanoun partouza diamartyrias se mouseio fusikhs istorias dhmosiws, ws allhgoria enantion tou Medvede...See More

      • Ipolitiki.blogspot.gr/ Αντιμνημονιακό ενημερωτικό blog
        Τι ψάχνεις να βρεις...Όλοι ξέρουμε ποιοί υποστηρίζουν την "ελευθερία" έκφρασης σε αυτές τις μορφές...Καλά κάνανε και τις μπουζουριάσανε, για παραδειγματισμό, αλλά και συμμόρφωση...


    • Shaman Myrrdin ·  Top Commenter
      Και η ορθοδοξία καλά κρατεί, μαζί και το αβυσσαλέο μίσος της για την ανθρώπινη ψυχή και τις αντίθετες απόψεις...

    • zimzaris (signed in using yahoo)
      'μια ακτιβίστρια της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκοψε έναν σταυρό σε ένα πάρκο': ekopse ena louloudaki se ena parko, BRAVO TVXS!

      O STAUROS HTAN MNHMEIO GIA TOUS XRISITANOUS, 8YMATA TOY STALIN.
      APA HTAN TPOMAKTIKA XYDAIA KINHSH. Oso gia to sevasmo sto pio iero sumvolo gia ekatomurria xrisitanous asto, xesto.

      • Nikos Markogiannakis ·  ·  Top Commenter · 43 years old
        Ποιος είπε ότι δεν έχουμε εξελιχθεί;...
        Ποιος είπε ότι δεν έχουμε δημοκρατία;...

        Και ο φεουδαρχισμός ακόμη καλά κρατεί....

        • zimzaris (signed in using yahoo)
          Tvxs hello?

          The cross, erected in 2005 on a hilltop looking down on the city centre, also served as a memorial to the victims of Stalinist repression and the famine of the 1930s.
          Femen's move seems certain to trigger outrage, both among religious groups in the predominantly Orthodox Christian country and among relatives of the millions of victims of famine and repression that took place under Soviet dictator Joseph Stalin.
          REUTERS.
          'Freedom of speech'?
        • Δεν υπάρχουν σχόλια:

          Δημοσίευση σχολίου