Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντική ημερίδα για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων


kakopoiimena zoa
Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και την , Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του οποίου και τελούσε, με θέμα «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή»
Ο λόγος των ομιλητών και η θεματολογία της Ημερίδας ενθουσίασε και γέμισε  ελπίδες το πολυπληθές κοινό, που απαρτιζόταν κυρίως  από νέους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, από εκπροσώπους σωματείων, εκπαιδευτές, εκτροφείς, κτηνιάτρους,  Δήμους, δικηγόρους και άλλους φορείς της κοινωνίας .
Με τρόπο  άλλοτε καυστικό, άλλοτε περιγραφικό αλλά προπάντων επιστημονικό, οι ομιλητές έθεσαν με τόλμη, ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά, ζητήματα νομικής, φιλοσοφικής και κοινωνικής υφής.
Επίσης υπήρξε δέσμευση , με  τη βοηθεία των παρόντων εισαγγελέων και νομικών στην ημερίδα ,  να καταλήξουν εντός του προσεχούς μηνός στην διατύπωση εγκυκλίου εκ μέρους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τις εμπλεκόμενες αρχές για την ορθή και εγνωσμένη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, αναφέρονται τα εξής :
« Σήμερα που ο λαός μας έχει γονατίσει κάποιοι από εμάς συνειδητοποιούμε πως σε τέτοιες ώρες ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε το τραίνο του Ουμανισμού να ξεκινήσει πάλι.
Για να το οδηγήσουμε στην κοιλάδα των ανθρώπινων αξιών πρέπει να σταθούμε ήρωες και όχι μηδενικά.
Πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να καλλιεργεί την αρετή, το ακέραιο του χαρακτήρα, την συνέπεια προς το καθήκον, τον σεβασμό σε κάθε έμβια ύπαρξη,  την καταστολή της βίας, το αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς την φύση και όλα τα πλάσματά της, την δημιουργία πολιτών με την ικανότητα διάκρισης του αληθούς από το απατηλό, την ανιδιοτελή προσφορά, την συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την έλλειψη εγωισμού.
Τώρα που σχεδόν όλα καταλήγουν εκπτωτική εμπρός στην ανάγκη άμεσης εξαργύρωσης, διατρανώνουμε την επιδίωξή μας να δεσμευθούμε σε τρία θεσμικά επίπεδα – και συνταγματικά και με ένα όντως φωτισμένο νομοθέτημα και με την προσφορότερη συνεργασία των συμπλεκομένων πολιτειακών φορέων – για την προστασία και την ευζωία των βιολογικών μας εταίρων μέσα στην φύση. Αλλά και στην προστασία της ίδιας, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία εγείρεται η ανάγκη να υπερασπιστούμε όσους και όσα υφίστανται το αποτέλεσμα της δικής μας κακοδιαχείρισης, ενώ ποτέ δεν τους παραχωρήσαμε την ευκαιρία του δικαιώματος.
Η παραχώρηση αυτού του τελευταίου αναδεικνύεται έτσι σε ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον περιστασιακό διαχειριστή και την όντως ηθική προσωπικότητα».
Το ψήφισμα βασίστηκε εν πολλοίς στην πνευματική “Χάρτα του Αιγαίου” του 2007 και στην αντιφώνηση του Ε.Ρ. Παπαδάκη προς τον Daniel con Betit κατά την απονομή σε αυτόν του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ περίπου πριν ένα έτος.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίαδημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβίστικο τρόπο. Έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα των ζώων και αγωνίζεται καθημερινά και νυχθημερόν για την υλοποίησή τους. Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, που αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Επίσης, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους φιλοζωικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.
Βασικός της στόχος είναι η αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την σχέση του ανθρώπου με αυτά. Ελπίζει ότι η χώρα μας, που γέννησε τον πολιτισμό, θα χτίσει σταδιακά μια σύγχρονη, ισότιμη και ηθική σχέση με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός  στόχος της είναι να  πιέσει την Πολιτεία  να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.
Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου