Λίστα με 27 περιπτώσεις-φωτιά, που αφορά σε γνωστούς Έλληνες
επιχειρηματίες, πολιτικούς (πρώην και νυν) και διάφορους άλλους
παράγοντες, ορισμένοι εκ των οποίων εμπλέκονται ακόμα και σε υποθέσεις
χρηματισμού από αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες - κολοσσούς,
αποκαλύπτει σήμερα το «www.sportandbusiness».
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται περισσότερα από 500 φυσικά πρόσωπα και
διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από την
αφρόκρεμα του επιχειρηματικού, εφοπλιστικού και εκδοτικού χώρο, καθώς
και του αθλητισμού.
Τις περιπτώσεις αυτές ερευνά από τις αρχές του καλοκαιριού το ΣΔΟΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα, παρά μόνον για 2-3 περιπτώσεις εξ’ αυτών.
Για όλες τις περιπτώσεις έχει επαλειφθεί η Δικαιοσύνη (η έρευνα του ΣΔΟΕ γίνεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) και η διερεύνηση των περιπτώσεων εξαρτάται από τους ελέγχους που έχει κληθεί να κάνει το ΣΔΟΕ.
Από το σύνολο των παραπάνω περιπτώσεων, οι έξι αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι φορολογικές δηλώσεις συνολικά 120 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Γιάννης Μίχας, πρώην Νομάρχης, η οικογένεια Λιβανού και οι εταιρείες ΜΙΕ και Morelia και Λαϊνόπουλος και PROMOT Λαϊνόπουλος.
Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής, απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, μόνον ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου εγκαλείται για αδήλωτες καταθέσεις 40 εκατομμυρίων της συζύγου του, ενώ για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, μέχρι στιγμής επικρατεί πέπλο σιωπής.
Τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα έχει η υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Αφορά στο άνοιγμα λογαριασμών 220 ατόμων (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, διαιτητών, αθλητικών παραγόντων κ.λπ.). Το τοπίο και σε αυτή την υπόθεση, είναι τουλάχιστον θολό, καθώς εκκρεμούν και εδώ δεκάδες υποθέσεις, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την όποια πρόοδο των ερευνών του ΣΔΟΕ. Το «www.sportandbusiness» διεξάγει τη δική του έρευνα και παρά το γεγονός ότι όλα τα στόματα είναι κλειστά, ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει κοντά στην αλήθεια, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για την εξυγίανση μέρους έστω του αθλητικού χώρου που τόσο ταλανίζεται από συχνά σκάνδαλα και διαπλοκές. Αναλυτικότερα στη συνέχεια.
Ακολουθούν περιπτώσεις, όπως:
* Bayer Hellas: Έρευνα για χρηματισμό ιατρών μέσω παρένθετων προσώπων.
* Johnson & Johnson (Depuy Hellas): Έρευνα για δωροδοκία νοσοκομειακών γιατρών και για εικονικά τιμολόγια. Συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκαν ποινές σε γιατρούς που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους).
* Παπασωτηρίου Σπ.: Έρευνα για πωλήσεις μηχανημάτων από εταιρείες offshore. Υπάρχει συνδρομή των εισαγγελικών αρχών της Ελβετίας.
* Μιχεληνάκης Ματθαίος: Ερευνάται η προμήθεια υπερτιμολογημένου ορθοπεδικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Συνδρομή από Κύπρο.
* Όμιλος εταιρειών Β. Ρέστη: Ερευνάται η διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών για την αγορά εκτάσεων ακόμη και δασικών. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση, κυρίως από ανακίνηση μερικών μόνο υποθέσεών του από ΜΜΕ, αλλά επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που δίνει τροφή για διάφορες υποθέσεις και αρνητικά σχόλια. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει επίσημη και τακτική ενημέρωση, εκ μέρους του ΣΔΟΕ.
* Πανελλήνιος Γ.Σ.: Ερευνώνται αξιόποινες πράξεις του Μίνωα Κυριακού, έναντι του παραπάνω συλλόγου (εδώ υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, χωρίς να έχει τελειώσει η έρευνα).
* Δήμος Αναβύσσου: Ερευνάται η εκποίηση έκτασης στη θέση Μαύρο Λιθάρι και άλλες εκτάσεις. Εμπλεκόμενο πρόσωπο ο εφοπλιστής Π. Τσάκος. Πουλήθηκαν κοψοχρονιά δημόσιες και δασικές εκτάσεις (οικοπεδοφαγία - καταπατήσεις). Εμπλέκονται και παράγοντες πρώην και νυν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* ΟΠΑΠ και Ιντραλότ: Συμμετοχή του ΟΠΑΠ σε φοροαποφυγή της Ιντραλότ μέσω κυπριακών θυγατρικών εταιρειών.
* Ερυθρός Σταυρός, Ερρίκος Ντυνάν, Κοργιαλένειο: Ερευνάται η διασπάθιση της περιουσίας του ΕΕΣ και η απαίτηση 24 εκατ. ευρώ του Κοργιαλένειου από το Ερρίκος Ντυνάν. Ερευνώνται επίσης και άλλες δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και του πρώην προέδρου του Ανδρέα Μαρτίνη.
* Γηροκομείο Αθηνών: Ερευνάται περίπτωση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Κατά πληροφορίες, προέκυψαν σοβαρότατα στοιχεία, στα οποία εμπλέκονται μέλη του δ.σ., αλλά και εξωθεσμικοί παράγοντες, ενώ από την έρευνα φημολογείται ότι προέκυψαν και άλλες λαθροχειρίες, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης είναι ακόμη: ηλεκτρονικό εμπόριο, οι προμήθειες του ΟΣΕ από Daimler AG (1997-2008), η ΕΡΓΟΣΕ για παρατυπίες στο έργο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Χαλανδρίου για απιστία και απώλεια χρημάτων από διαφημίσεις.
Η Εγνατία ΑΑΕ για υπερτίμηση ακινήτων ασφαλιστικών εταιρειών (η οποία έχει κλείσει από το 2007, αλλά έχει φεσώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο με 90 εκατ. ευρώ), το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα εμβόλια της γρίπης (όπου έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία και έχουν αποδοθεί οι αρχικές ευθύνες), η Mastic SPA Σόδης για έκδοση ομολόγων άνευ αντικρίσματος (!), αλλά και ομάδα ανθρώπων (Καραφάνταλος Σωτ. κ.λπ.) για κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κέρκυρα.
Στο στόχαστρο ακόμα της Δικαιοσύνης βρίσκονται και τέσσερις εταιρείες (Aire Traiding ΑΕ, Kampo Traiding ΑΕ, Gogina Traiding AE, Divalium Traiding AE), για διακίνηση κεφαλαίων - ξέπλυμα χρήματος, μέσω ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και δεν παρουσιάζουν εμπορικές συναλλαγές. Για το θέμα αυτό, υπάρχει συνεργασία με την Ιντερπόλ Ρωσίας, αλλά είναι απορίας άξιο τι στοιχεία προέκυψαν και ποια ονόματα εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς, καθώς οργιάζουν οι φήμες για συμμετοχή γνωστών παραγόντων.
ΣΔΟΕ: Λίστα με διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές, αλλά και παράγοντες!
Στα 221 ανέρχονται τα άτομα του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, για υποθέσεις που περιέχουν παράνομες πράξεις και βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.
Τα 220 άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων και το ένα (πρόκειται για τον μεγαλοκαναλάρχη του ΑΝΤ1, Μ. Κυριακού) για τη δράση του στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.
Στα άτομα για «τα στημένα» περιλαμβάνονται, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές:
Γνωστοί παράγοντες, πολλοί από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί, ενώ ελέγχονται τουλάχιστον 20 ποδοσφαιριστές (Α', Β', Γ' κατηγοριών), πρώην μπασκετμπολίστες, επτά (7) διαιτητές και τέσσερις (4) προπονητές. Οι υπόλοιποι είναι παράγοντες κάθε κατηγορίας και... κλάσης, καθώς και παρένθετα πρόσωπα, ως είθισται, που λειτουργούν ως μεσάζοντες. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι εξ αυτών, σε μία πρώτη έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπόρεσαν με τίποτα να δικαιολογήσουν πάρα πολύ μεγάλες καταθέσεις τους, σε σχέση με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Από την έρευνα, του «S&B» προκύπτει ότι ποσά από 5 έως και 250 εκατ. ευρώ (!) τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν καμία επίσημη πηγή προέλευσης. Πέραν τούτου, όμως, από την πλευρά του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι σοβαρότατες αυτές υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι ο αθλητισμός μας πνέει τα λοίσθια και εξαιτίας της αναξιοπιστίας που προκύπτει ακριβώς από παρόμοια γεγονότα.
Πρωτοφανής η αδιαφάνεια ενεργειών του ΣΔΟΕ
Το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το «S&B», προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνάς του, κατ’ αρχήν για τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα για όλους τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς.
Όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο, η ημερομηνία σύνταξής του είναι η 28η/6/2012 και υπογράφεται από προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του «S&B». Αυτό, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για τη γνησιότητα του εγγράφου.
Το μέγιστο θέμα είναι, κατά την άποψή μας, γιατί έχει επιλεγεί εδώ και δεκαετίες, η απόλυτη σιωπή και μυστικότητα για τις έρευνες ενός κορυφαίου κατά τα άλλα οργάνου της Πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των κινήσεών του και φυσικά τακτική ενημέρωση της ελληνικής βουλής και των κομμάτων. Αντ’ αυτού και «χάριν» της όποιας αποτελεσματικότητας των ενεργειών του, οι Έλληνες φορολογούμενοι μαθαίνουν μετά από χρόνια και αποσπασματικά μέρος της αλήθειας, αλλά και των όποιων ερευνών του ΣΔΟΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, είναι να αμφισβητείται μονίμως και δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του ΣΔΟΕ, με κορυφαίο βέβαια παράδειγμα, τη λίστα Λαγκάρντ. Για τις άλλες, όμως, «λίστες» που κατά καιρούς συντάσσονται και «κοσμούν» τα κλειδωμένα συρτάρια των εκάστοτε υπευθύνων του ΣΔΟΕ, ποτέ δεν πρόκειται να ανασυρθεί η αλήθεια, να γίνουν γνωστές οι άνωθεν παρεμβάσεις απόκρυψής τους, είτε συνολικά, είτε κατά περίπτωση.
Αυτό το σάπιο καθεστώς, που είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, αλλά και τους εκάστοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.
Μόνον έτσι μπορεί να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου η χαμένη αξιοπιστία του κορυφαίου ελεγκτικού οργανισμού της χώρας και να σταματήσει η δικαιολογημένη καχυποψία γύρω από τις ενέργειές του, την αποτελεσματικότητά του και την «ευλυγισία» που τον διακρίνει μέχρι σήμερα, σε άνωθεν εντολές.
Στο πνεύμα αυτό και παρά τις όποιες προσπάθειες του «S&B», δεν κατέστη δυνατό να έχουμε μία πληρέστερη ενημέρωση για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, «αξίας» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει η δημοσιευόμενη σήμερα λίστα.
Απλώς ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν, τόσο η κυβέρνηση συνολικά, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο δε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του ίδιου του ΣΔΟΕ.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα στα τρία επισυναπτόμενα αρχεία:
Τις περιπτώσεις αυτές ερευνά από τις αρχές του καλοκαιριού το ΣΔΟΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα, παρά μόνον για 2-3 περιπτώσεις εξ’ αυτών.
Για όλες τις περιπτώσεις έχει επαλειφθεί η Δικαιοσύνη (η έρευνα του ΣΔΟΕ γίνεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) και η διερεύνηση των περιπτώσεων εξαρτάται από τους ελέγχους που έχει κληθεί να κάνει το ΣΔΟΕ.
Από το σύνολο των παραπάνω περιπτώσεων, οι έξι αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι φορολογικές δηλώσεις συνολικά 120 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Γιάννης Μίχας, πρώην Νομάρχης, η οικογένεια Λιβανού και οι εταιρείες ΜΙΕ και Morelia και Λαϊνόπουλος και PROMOT Λαϊνόπουλος.
Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής, απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, μόνον ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου εγκαλείται για αδήλωτες καταθέσεις 40 εκατομμυρίων της συζύγου του, ενώ για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, μέχρι στιγμής επικρατεί πέπλο σιωπής.
Τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα έχει η υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Αφορά στο άνοιγμα λογαριασμών 220 ατόμων (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, διαιτητών, αθλητικών παραγόντων κ.λπ.). Το τοπίο και σε αυτή την υπόθεση, είναι τουλάχιστον θολό, καθώς εκκρεμούν και εδώ δεκάδες υποθέσεις, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την όποια πρόοδο των ερευνών του ΣΔΟΕ. Το «www.sportandbusiness» διεξάγει τη δική του έρευνα και παρά το γεγονός ότι όλα τα στόματα είναι κλειστά, ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει κοντά στην αλήθεια, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για την εξυγίανση μέρους έστω του αθλητικού χώρου που τόσο ταλανίζεται από συχνά σκάνδαλα και διαπλοκές. Αναλυτικότερα στη συνέχεια.
Ακολουθούν περιπτώσεις, όπως:
* Bayer Hellas: Έρευνα για χρηματισμό ιατρών μέσω παρένθετων προσώπων.
* Johnson & Johnson (Depuy Hellas): Έρευνα για δωροδοκία νοσοκομειακών γιατρών και για εικονικά τιμολόγια. Συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκαν ποινές σε γιατρούς που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους).
* Παπασωτηρίου Σπ.: Έρευνα για πωλήσεις μηχανημάτων από εταιρείες offshore. Υπάρχει συνδρομή των εισαγγελικών αρχών της Ελβετίας.
* Μιχεληνάκης Ματθαίος: Ερευνάται η προμήθεια υπερτιμολογημένου ορθοπεδικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Συνδρομή από Κύπρο.
* Όμιλος εταιρειών Β. Ρέστη: Ερευνάται η διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών για την αγορά εκτάσεων ακόμη και δασικών. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση, κυρίως από ανακίνηση μερικών μόνο υποθέσεών του από ΜΜΕ, αλλά επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που δίνει τροφή για διάφορες υποθέσεις και αρνητικά σχόλια. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει επίσημη και τακτική ενημέρωση, εκ μέρους του ΣΔΟΕ.
* Πανελλήνιος Γ.Σ.: Ερευνώνται αξιόποινες πράξεις του Μίνωα Κυριακού, έναντι του παραπάνω συλλόγου (εδώ υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, χωρίς να έχει τελειώσει η έρευνα).
* Δήμος Αναβύσσου: Ερευνάται η εκποίηση έκτασης στη θέση Μαύρο Λιθάρι και άλλες εκτάσεις. Εμπλεκόμενο πρόσωπο ο εφοπλιστής Π. Τσάκος. Πουλήθηκαν κοψοχρονιά δημόσιες και δασικές εκτάσεις (οικοπεδοφαγία - καταπατήσεις). Εμπλέκονται και παράγοντες πρώην και νυν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* ΟΠΑΠ και Ιντραλότ: Συμμετοχή του ΟΠΑΠ σε φοροαποφυγή της Ιντραλότ μέσω κυπριακών θυγατρικών εταιρειών.
* Ερυθρός Σταυρός, Ερρίκος Ντυνάν, Κοργιαλένειο: Ερευνάται η διασπάθιση της περιουσίας του ΕΕΣ και η απαίτηση 24 εκατ. ευρώ του Κοργιαλένειου από το Ερρίκος Ντυνάν. Ερευνώνται επίσης και άλλες δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και του πρώην προέδρου του Ανδρέα Μαρτίνη.
* Γηροκομείο Αθηνών: Ερευνάται περίπτωση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Κατά πληροφορίες, προέκυψαν σοβαρότατα στοιχεία, στα οποία εμπλέκονται μέλη του δ.σ., αλλά και εξωθεσμικοί παράγοντες, ενώ από την έρευνα φημολογείται ότι προέκυψαν και άλλες λαθροχειρίες, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης είναι ακόμη: ηλεκτρονικό εμπόριο, οι προμήθειες του ΟΣΕ από Daimler AG (1997-2008), η ΕΡΓΟΣΕ για παρατυπίες στο έργο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Χαλανδρίου για απιστία και απώλεια χρημάτων από διαφημίσεις.
Η Εγνατία ΑΑΕ για υπερτίμηση ακινήτων ασφαλιστικών εταιρειών (η οποία έχει κλείσει από το 2007, αλλά έχει φεσώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο με 90 εκατ. ευρώ), το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα εμβόλια της γρίπης (όπου έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία και έχουν αποδοθεί οι αρχικές ευθύνες), η Mastic SPA Σόδης για έκδοση ομολόγων άνευ αντικρίσματος (!), αλλά και ομάδα ανθρώπων (Καραφάνταλος Σωτ. κ.λπ.) για κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κέρκυρα.
Στο στόχαστρο ακόμα της Δικαιοσύνης βρίσκονται και τέσσερις εταιρείες (Aire Traiding ΑΕ, Kampo Traiding ΑΕ, Gogina Traiding AE, Divalium Traiding AE), για διακίνηση κεφαλαίων - ξέπλυμα χρήματος, μέσω ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και δεν παρουσιάζουν εμπορικές συναλλαγές. Για το θέμα αυτό, υπάρχει συνεργασία με την Ιντερπόλ Ρωσίας, αλλά είναι απορίας άξιο τι στοιχεία προέκυψαν και ποια ονόματα εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς, καθώς οργιάζουν οι φήμες για συμμετοχή γνωστών παραγόντων.
ΣΔΟΕ: Λίστα με διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές, αλλά και παράγοντες!
Στα 221 ανέρχονται τα άτομα του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, για υποθέσεις που περιέχουν παράνομες πράξεις και βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.
Τα 220 άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων και το ένα (πρόκειται για τον μεγαλοκαναλάρχη του ΑΝΤ1, Μ. Κυριακού) για τη δράση του στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.
Στα άτομα για «τα στημένα» περιλαμβάνονται, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές:
Γνωστοί παράγοντες, πολλοί από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί, ενώ ελέγχονται τουλάχιστον 20 ποδοσφαιριστές (Α', Β', Γ' κατηγοριών), πρώην μπασκετμπολίστες, επτά (7) διαιτητές και τέσσερις (4) προπονητές. Οι υπόλοιποι είναι παράγοντες κάθε κατηγορίας και... κλάσης, καθώς και παρένθετα πρόσωπα, ως είθισται, που λειτουργούν ως μεσάζοντες. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι εξ αυτών, σε μία πρώτη έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπόρεσαν με τίποτα να δικαιολογήσουν πάρα πολύ μεγάλες καταθέσεις τους, σε σχέση με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Από την έρευνα, του «S&B» προκύπτει ότι ποσά από 5 έως και 250 εκατ. ευρώ (!) τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν καμία επίσημη πηγή προέλευσης. Πέραν τούτου, όμως, από την πλευρά του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι σοβαρότατες αυτές υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι ο αθλητισμός μας πνέει τα λοίσθια και εξαιτίας της αναξιοπιστίας που προκύπτει ακριβώς από παρόμοια γεγονότα.
Πρωτοφανής η αδιαφάνεια ενεργειών του ΣΔΟΕ
Το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το «S&B», προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνάς του, κατ’ αρχήν για τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα για όλους τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς.
Όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο, η ημερομηνία σύνταξής του είναι η 28η/6/2012 και υπογράφεται από προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του «S&B». Αυτό, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για τη γνησιότητα του εγγράφου.
Το μέγιστο θέμα είναι, κατά την άποψή μας, γιατί έχει επιλεγεί εδώ και δεκαετίες, η απόλυτη σιωπή και μυστικότητα για τις έρευνες ενός κορυφαίου κατά τα άλλα οργάνου της Πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των κινήσεών του και φυσικά τακτική ενημέρωση της ελληνικής βουλής και των κομμάτων. Αντ’ αυτού και «χάριν» της όποιας αποτελεσματικότητας των ενεργειών του, οι Έλληνες φορολογούμενοι μαθαίνουν μετά από χρόνια και αποσπασματικά μέρος της αλήθειας, αλλά και των όποιων ερευνών του ΣΔΟΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, είναι να αμφισβητείται μονίμως και δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του ΣΔΟΕ, με κορυφαίο βέβαια παράδειγμα, τη λίστα Λαγκάρντ. Για τις άλλες, όμως, «λίστες» που κατά καιρούς συντάσσονται και «κοσμούν» τα κλειδωμένα συρτάρια των εκάστοτε υπευθύνων του ΣΔΟΕ, ποτέ δεν πρόκειται να ανασυρθεί η αλήθεια, να γίνουν γνωστές οι άνωθεν παρεμβάσεις απόκρυψής τους, είτε συνολικά, είτε κατά περίπτωση.
Αυτό το σάπιο καθεστώς, που είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, αλλά και τους εκάστοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.
Μόνον έτσι μπορεί να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου η χαμένη αξιοπιστία του κορυφαίου ελεγκτικού οργανισμού της χώρας και να σταματήσει η δικαιολογημένη καχυποψία γύρω από τις ενέργειές του, την αποτελεσματικότητά του και την «ευλυγισία» που τον διακρίνει μέχρι σήμερα, σε άνωθεν εντολές.
Στο πνεύμα αυτό και παρά τις όποιες προσπάθειες του «S&B», δεν κατέστη δυνατό να έχουμε μία πληρέστερη ενημέρωση για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, «αξίας» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει η δημοσιευόμενη σήμερα λίστα.
Απλώς ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν, τόσο η κυβέρνηση συνολικά, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο δε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του ίδιου του ΣΔΟΕ.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα στα τρία επισυναπτόμενα αρχεία:
Συνημμένα αρχεία:
- Lista_Sel1.pdf (64 Λήψεις)
- Lista_Sel2.pdf (43 Λήψεις)
- Lista_sel3.pdf (38 Λήψεις)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου