Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα «περίεργα» της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας


Αναφορικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η συνεκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, την ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές με δυο θεσμικές "εκκρεμότητες", που μπορούν να αμφισβητήσουν ακόμα και το αποτέλεσμα της βούλησης των πολιτών. Το  "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο αυτοτελές κόμμα, και την κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες χωρίς να ληφθεί υπόψη η τελευταία απογραφή του πληθυσμού.
Σε προηγούμενες εκλογές τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν ήδη το εκλογοδικείο και η διατήρησή τους αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, που δεν διστάζει να παραγνωρίσει ακόμη και τις επιταγές του Συντάγματος για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον ίδιο προσωπικά, να μην ολοκληρώσει τον κύκλο της με ένα τέτοιο ατόπημα».


Αναλυτικά:
Το μπόνους (40 παλιότερα, 50 εδρών στην τρέχουσα φάση) έχει κατ' επανάληψη αμφισβητηθεί ως αντισυνταγματικό, δεδομένης της συνταγματικής υπόμνησης περί "ισοδυναμίας της ψήφου", που προτρέπει για τη μέγιστη δυνατή αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος, όπως γίνεται αποδεκτό στο σκεπτικό των αποφάσεων του εκλογοδικείου, που όμως πρότασσε για την απόρριψη  των προσφυγών την αναγκαιότητα σχηματισμού σταθερών (προφανώς αυτοδύναμων κατά το σκεπτικό του) κυβερνήσεων.
Στη σημερινή εποχή, όπου η αυτοδυναμία είναι πλέον ευτυχώς όνειρο θερινής νυκτός, τις διατάξεις του νόμου οφείλει να τις διέπει η συνταγματική Αρχή περί ισοδυναμίας της ψήφου, όπως μεταξύ άλλων διατείνεται ο έγκριτος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης.
Τι νόημα και ποιά σκοπιμότητα άλλωστε μπορεί να πρυτανεύσει στο να δίνεται σ' ένα κόμμα που πρωτογενώς εκλέγει 60-70 βουλευτές, ένα δωράκι επιπλέον 50 εδρών; Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σχεδόν απίθανο να δικαιωθεί στο εκλογοδικείο από τις αναμενόμενες προσφυγές, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αποχρώσα ένδειξη περί της χρησιμότητάς της. Επιπλέον, προβληματική είναι και η διάκριση μεταξύ κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, που καταχρηστικά εμποδίζει τη δημιουργία ενωτικών συνδυασμών.
Η θεσμική παρέμβαση για να αποτραπεί μετεκλογικό αδιέξοδο και αλαλούμ είναι πολύ απλή: με μια υπουργική τροπολογία να καταργηθεί στην παρούσα φάση το σχετικό άρθρο της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας.
Εκτός αυτού, στη συνταγματική Αρχή περί ισοδυναμίας της ψήφου εμπίπτει και το ζήτημα της κύρωσης της απογραφής του πληθυσμού. Σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της απογραφής κυρώνονται αυτομάτως το αργότερο ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση της, δηλαδή το αργότερο στις 24 Μαΐου 2012. Με την κύρωση της επέρχεται μεταβολή εδρών σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, αφού ο αριθμός τους καθορίζεται με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Προκειμένου να μη δημιουργηθούν αμφισβητήσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να κυρώσει τα αποτελέσματα της απογραφής και με βάση αυτά να οριστεί η ακριβής κατανομή εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Διαβάστε:
«Τα συνταγματικά προβλήματα του εκλογικού νόμου», του Γιώργου Σωτηρέλη,
«Αντισυνταγματικό το μπόνους των 50 εδρών, να ακυρωθεί», του Γιώργου Σωτηρέλη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου