Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σκληρή κυπριακή απάντηση στις προκλήσεις Στρο


jack_straw_0225
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 
Άμεση και σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου στις δηλώσεις του Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στον τουρκικό Τύπο, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε ότι η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου θα έπρεπε να αποτελεί επιλογή και να προωθηθεί «αν δεν αλλάξει στάση η Κυπριακή Δημοκρατία».
Μιλώντας στην εφημερίδα Radikal και σε άλλα μέσα ενημέρωσης από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε για την προετοιμασία ενός βρετανοτουρκικού φόρουμ, ο κ. Στρο εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το πάγωμα των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ αποδίδοντάς το στη «γαλλοκυπριακή συμμαχία». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κρατά όμηρο την ΕΕ.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πίτερ Δρουσιώτης τονίζει οι νεότερες τοποθετήσεις του Τζακ Στρο αποδεικνύουν τις όλο και πιο στενές σχέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση και προκαλούν ερωτήματα για τα κίνητρά του. Προσθέτει ότι αντιτίθενται στη στάση της διεθνούς κοινότητας και στις υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κύπρου.
Οι δηλώσεις του κ. Στρο και το γεγονός ότι δεν κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο, συνεχίζει η δήλωση, θα του στερούσαν σοβαρότητα αν δεν είχε διατελέσει επί μακρό χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δρουσιώτης καλεί το Βρετανό βουλευτή των Εργατικών «και τους ομοίους του» να καταλάβουν ότι το πέρασμα του χρόνου δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποδοχή παρανόμων πράξεων. Παράλληλα απορρίπτει την επικριτική αναφορά Στρο στο κυπριακό «όχι» στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τιμωρηθεί ένας λαός για την απόρριψη ενός σχεδίου που θα νομιμοποιούσε σχεδόν κάθε συνέπεια της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
«Το γεγονός ότι ο κ. Στρο προσπερνά τις μεγάλες τουρκικές παραβιάσεις ως απλή 'εδαφική διαμάχη' και παράλληλα πλαγίως υπονοεί ότι η Δημοκρατία της Κύπρου πρέπει να αξιοποιήσει την επικείμενη προεδρία της ΕΕ για να βάλει το θέμα της διχοτόμησης στην ατζέντα, δεν είναι μόνο γελοίο και προσβλητικό, αλλά προδίδει παντελή έλλειψη λογικής και κατανόησης των δεδομένων», αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Δρουσιώτη.
Στο τέλος της δήλωσης επισημαίνεται ότι η στάση του κ. Στρο είναι απαράδεκτη και ότι οι ενέργειές του μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση μέσα από τα συχνά ταξίδια του στην Τουρκία και τα συχνά φιλοτουρκικά άρθρα του αντιβαίνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου που ασπάζεται το κόμμα του.
Για τους λόγους αυτούς η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Η.Β. έχει στείλει επιστολή στον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ καλώντας τον να ασκήσει την επιρροή του επί του κ. Στρο για να σταματήσει την «εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου