H Λούκα Κατσέλη μιλούσε με σιγουριά την Τρίτη από την καρέκλα του γραφείου της. Διαγραμμένη πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ήταν υπουργός Εργασίας μέχρι την περασμένο Ιούλιο, και σήμερα μια από τους βουλευτές-αντάρτες όπου την προηγούμενη Κυριακή των συζητήσεων, των επεισοδίων και των πυρκαγιών στην Αθήνα ψήφισε όχι στο δεύτερο μνημόνιο διάσωσης της Ελλάδας. « Είναι μια συμφωνία χωρίς κανένα νόημα πολιτικό ή οικονομικό, που συνοδεύεται από δρακόντεια μέτρα τα οποία επιδεινώνουν την ύφεση, στρέφονται κατά του επιδιωκόμενου στόχου και υπονομεύουν την εθνική μας κυριαρχία», υπογραμμίζει η κα Κατσέλη η οποία διετέλεσε και υπουργός Οικονομίας. Η συμφωνία τονίζει, αίρει την ασυλία των περιουσιακών στοιχείων και σε περίπτωση μη πληρωμής οι πιστωτές έχουν δικαιώματα κατάσχεσης των
περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων χρυσού.
Η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας μέσα στο ευρωπαικό οικοδόμημα. Οι Ελληνες πληροφορήθηκαν χθες ότι τελικά η προσωρινή τους κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι η Τρόικα η οποία αποτελείται από στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα έχει μόνιμη αντιπροσωπεία στη χώρα για να ελέγχει την υλοποίηση των κοινωνικών περικοπών που περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα δέχτηκε επίσης την δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού ο οποίος θα συγκεντρώνει λεφτά για την πληρωμή του χρέους και των τόκων πριν την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κράτους.
.Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ήδη επιρρεπές στο δράμα, βράζει. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας - τα δύο μεγάλα κόμματα που στήριξαν το σχέδιο και συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας- όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέρριψαν τη συμφωνία. Από την μία πλευρά του ιδεολογικού φάσματος οι κομμουνιστές κάνουν λόγο για « μία ελεγχόμενη πτώχευση για τη χώρα και μια μη ελεγχόμενη για την κοινωνία» ενώ από την άλλη οι δεξιοί του ΛΑΟΣ μιλούν για «ταπείνωση». Τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντέδρασαν επίσης και οργάνωσαν συγκέντρωση τη μέρα συζήτησης στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων οι οποίοι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ψαλιδίζουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις . Ο δεύτερος γύρος περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 130 δις ευρώ και κούρεμα 100 δις του παλιού δανείου στις τράπεζες, όρους που οι Ελληνες απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Η ελληνική κρίση κάνει και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων/νο Μίχαλο να εξοργίζεται καθώς ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% ( και πάνω από 30 % για τους νέους κάτω των 30 ετών). «Πώς μπορείς να πεις σε έναν νέο ότι θα κερδίζει λιγότερο από 500 ευρώ αναρωτιόταν χθες από το γραφείο του ενώ συγχρόνως έκανε λόγο για διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Ο κος Μίχαλος πρώην γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η συμφωνία «υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι είναι «μια κακή συμφωνία όπως και η προηγούμενη και ότι θα αποτύχει όπως και η προηγούμενη».
Σ αυτό το περιβάλλον ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζητάει προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλιο. Η παρούσα κυβέρνηση δημιουργήθηκε χωρίς εκλογές με βάση εθνική συμφωνία το Νοέμβριο μετά την πτώση του σοσιαλιστή Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με την άποψη του κου Σαμαρά η συμφωνία με την Ευρώπη απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και «ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές» κάτι που προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι συντηρητικοί του Σαμαρά έχουν δεσμευτεί κατ απαίτηση των Βρυξελλών ότι όποιος κερδίσει θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τις κοινωνικές περικοπές οι οποίες περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο ιδιαίτερο λεπτό: και τα δύο κόμματα βυθίζονται στις δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν μετά τις 11 Φεβρουαρίου ημέρα ψήφισης του προγράμματος παρά την αποστασία δεκάδων βουλευτών. Η μεγαλύτερη πτώση είναι για το ΠΑΣΟΚ το οποία περνάει από την απόλυτη πλειοψηφία του 43% στις εκλογές του 2009 σε μια εκτίμηση του 13,9% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Εθνους και στο 11% σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Η ΝΔ υποχωρεί από το 33% στο 24% και 18% αντίστοιχα. Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος και δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία ενώ τα μικρότερα αντι- μνημονιακά πολιτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Γι αυτούς τους λόγους στην Ευρώπη και πάνω από όλα στη Γερμανία οι εκλογές τον Απρίλιο στην Ελλάδα θεωρούνται ανεπιθύμητες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς αλλά υπενθύμισε ότι η κατάσταση της χώρας δεν επέτρεπε άλλη επιλογή. «Τι θα είχε συμβεί με τους μισθούς και τις συντάξεις αν δεν υπήρχε συμφωνία;» αναρωτήθηκε..
Η κα Κατσέλη ανεξάρτητη βουλευτής σήμερα διαφωνεί. « Ναι, υπήρχαν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.. Είμαι σίγουρη ότι οι εταίροι μας δεν ήθελαν να μας διώξουν από την Ευρωζώνη και επιπλέον δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο. Είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε το μνημόνιο για να μπορέσουμε να το κάνουμε αξιόπιστο.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι ο οποίος την προηγούμενη Τρίτη έδωσε μια διάλεξη στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα μετατρέψει την ύφεση σε κατάθλιψη και θα σπρώξει τη χώρα σε κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Η κυβέρνηση υπογράμμισε δεν στάθηκε ικανή να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Προς το παρόν ο κόσμος θα επιστρέψει στους δρόμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου