Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

E.coli: Γερμανικές φύτρες φασολιών ο βασικός ύποπτος για την επιδημία


E.coli: Γερμανικές φύτρες φασολιών ο βασικός ύποπτος για την επιδημία

Printer-friendly versionSend to friend
Σε βλαστούς φασολιών που παράγονται στη Γερμανία φαίνεται να οφείλεται τελικά το ξέσπασμα της επιδημίας του βακτηρίου E.coli που έχει κοστίσει τη ζωή 22 ανθρώπων μέχρι στιγμής, και όχι σε λαχανικά από τη Νότια Ευρώπη, όπως έσπευσε να καταγγείλει αρχικά η Γερμανία. Εκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Διατροφικής Ασφάλειας συγκαλείται αύριο στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο το φονικό βακτήριο Ε.coli και τις επιπτώσεις του στους παραγωγούς λαχανικών.
Το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει τους βλαστούς φασολιών, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε σαλάτες. Ωστόσο, για την ώρα όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις, καθώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οι βλαστοί είχαν καλλιεργηθεί σε φάρμα στην Κάτω Σαξονία. Ωστόσο, τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι εξίσου επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ντοματών και αγγουριών.
Στο μεταξύ, η Γερμανική Εταιρεία Νεφρολογίας ανακοίνωσε ότι η επιδημία φαίνεται να σταθεροποιείται ή ακόμα και να περνά σε ύφεση, παρά τα 200 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν το πρώτο διήμερο του Ιουνίου.Ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Βορρά είναι οριακή και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Μέχρι την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφορές για 1733 περιστατικά στη Γερμανία και 103 σε άλλες 12 χώρες -σε όλες τις περιπτώσεις πλην μίας πρόκειται για άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Γερμανία. Οι θάνατοι από τη σπάνια επιπλοκή του «αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου έχουν φτάσει τους 22, από τους οποίους οι 21 στη Γερμανία. Από την πλειονότητα των κρουσμάτων, το 70% είναι γυναίκες και το 89% άνω των 20 ετών.
Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Εκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Διατροφικής Ασφάλειας συγκαλείται αύριο στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο το φονικό βακτήριο Ε.coli και τις επιπτώσεις του στους παραγωγούς λαχανικών.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας Μάρτον Χάτ οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ αποφασίστηκε να συναντηθούν αύριο στις 14:00 τοπική ώρα στο Λουξεμβούργο. Προσκεκλημένοι είναι επίσης οι Ευρωπαίοι Επίτροποι για τη Γεωργία και την Υγεία Ντατσιάν Τσιόλος και Τζον Ντάλι.
Η διεξαγωγή της συνόδου είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου, όμως αποφασίστηκε η επίσπευσή της.
Το νέο διατροφικό σκάνδαλο, που πλήττει κυρίως τη Γερμανία, καθώς και οι προειδοποιήσεις των γερμανικών υγειονομικών αρχών όσον αφορά την κατανάλωση ντομάτας, αγγουριών και ωμής σαλάτας, προκάλεσαν σημαντική πτώση στις πωλήσεις λαχανικών και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, τις οποίες πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, μπλόκαραν για προληπτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου