Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Bild: «Οι Έλληνες διασύρουν την Ευρώπη»


Bild: «Οι Έλληνες διασύρουν την Ευρώπη»

Printer-friendly versionSend to friend
Σε αντιδιαστολή με τις διεργασίες για τη διασφάλιση νέου «ακριβού» πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θέτει τη χθεσινή πρωτοφανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» ο διεθνής Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για άνεργους απόφοιτους και αφυπνισμένους πολίτες που έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, η Γερμανική Bild φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της ρεπορτάζ με τίτλο «Με τον αγκυλωτό σταυρό-Οι Έλληνες διασύρουν την Ευρώπη… και παρόλα αυτά λαμβάνουν νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα καιπαραθέτει φωτογραφικό στιγμιότυπο από διαμαρτυρία πολιτών στο Σύνταγμα, στο οποίο απεικονίζεται πλακάτ με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στο κέντρο φέρει τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ σε άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο απεικονίζεται πλακάτ με τη φωτογραφία της Καγκελαρίου Μέρκελ και τον τίτλο «Γερμανικά σκάνδαλα». Το ρεπορτάζ σημειώνει μεταξύ άλλων πρόσφατες δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ότι οι Έλληνες θα είναι ξένοι στην ίδια τους τη χώρα και ότι αυτό δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί άλλα 100 δις ευρώ.
Επιπλέον αναφέρεται σε περιστατικό που συνέβη, όπως υποστηρίζεται, στα μέσα Μαϊου, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκραφνάκη, φέρεται να εξύβρισε τους Γερμανούς βουλευτές, λέγοντας «αν δεν στηρίξετε τη χώρα μας, θα συμβεί με τους συμπατριώτες σας το ίδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο διερμηνέας δεν μετέφρασε εκείνη τη στιγμή τα λεγόμενα της Ελληνίδας βουλευτού, αλλά αυτό έγινε γνωστό μέσω ενός σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» της 19ης Μαϊου. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι η Bild απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος αρνήθηκε το περιστατικό, δηλώνοντας ότι «η συνομιλία ήταν φιλική και εποικοδομητική».
Ο διεθνής Τύπος για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Τα ξένα ΜΜΕ πάντως κάνουν εκτενείς αναφορές στο ελληνικό κίνημα των «αγανακτισμένων». «Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κεντρική πλατεία της Αθήνας για να δηλώσουν την οργή τους για την κακή κατάσταση της χώρας», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά τη Δευτέρα εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας,επιβάλλοντας νέα μέτρα λιτότητας σε ένα έθνος που ήδη έχει εξεγερθεί κατά της διαφθοράς και της οικονομικής κακοδιαχείρησης». «Η αναταραχή αυξάνεται ακόμα και στις τάξεις του κ. Παπανδρέου, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχουν περικοπές που απαιτεί η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ», προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο κίνημα βασίστηκε στο αντίστοιχο ισπανικό και μιλούν για «άνεργους απόφοιτους έως περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες και συνταξιούχους, τους οποίους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση». «Η συγκεκριμένη παρατεταμένη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί σοβαρά θέματα για την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τα πρόσφατα μέτρα», προσθέτουν.
Αφού τονίζει πως «διακεκριμένοι βουλευτές γίνονται ολοένα περισσότερο στόχος των διαδηλωτών» και ότι «οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ο λαός θεωρεί αρκετούς Έλληνες πολιτικούς υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας», η εφημερίδα αναφέρεται στις επικείμενες ανακοινώσεις –από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου- έκτακτων οικονομικών μέτρων ύψους 6,4 δις ευρώ, μέσω αυξήσεων, φόρων και περικοπών επιδομάτων. Σημειώνει δε πως θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει «λουκέτο» κρατικών οργανισμών και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων.
«Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εξαγριωμένοι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, απαίτησαν την Κυριακή η υπερχρεωμένη χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της», σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, το οποίο στέκεται στο σύνθημα «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου