Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η απάντηση του Π. Σκλιά στο δημοσίευμα του HOTDOC



Την απάντηση του θέλησε να δώσει ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική Παντελής Σκλιάς μετά από το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο ΗΟΤ DOC που κυκλοφορεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το Hot Doc εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τους πολίτες στους τηλεμαραθωνίους με σκοπό να πάνε στην Σρι Λάνκα που είχε χτυπηθεί από το καταστροφικό τσουνάμι χάθηκαν στην διαδρομή.
Με λίγα λόγια ενώ πολλές οργανώσεις πήγαν στην περιοχή και πραγματοποίησαν ανθρωπιστικό έργο δεν πήραν ποτέ λεφτά μέχρι και σήμερα ενώ ορισμένες άλλες πληρώθηκαν και με το παραπάνω και σε κάποιες περιπτώσεις για υπερκοστολογημένα έργα. Μια από αυτές -που πήρε τα χρήματα στο
σύνολό τους- ήταν και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική με επικεφαλής τότε, τον Παντελή Σκλιά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Σκλιά πριν την έκδοση του περιοδικού, μας ενημέρωσε ότι στη συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε εγκριθεί να ανακατασκευάσει 9-10 σχολεία στην πληγείσα περιοχή με συνολικό κόστος 700.000 ευρώ και όπως υποστήριξε το χρηματικό ποσό που πήραν από την ΥΔΑΣ δεν ξεπερνούσε ούτε το μισό. Ωστόσο στο site της οργάνωσης αναφέρεται ότι η ΜΚΟ είχε αναλάβει την ανακατασκευή 7 σχολείων με κόστος 1.300.000 εκ των οποίων τα 300.000 προέκυψαν από ιδία συμμετοχή και οι 990.000 ευρώ από την ΥΔΑΣ.
Την ίδια ώρα άλλη ΜΚΟ που κατασκεύασε από την αρχή το πρώτο σχολείο στην περιοχή, το κόστος του δεν ξεπέρασε τα 80.000 ευρώ. Ακόμα και αν πρόκειται για άλλους είδους έργα ακούγεται παράλογο η ανακατασκευή να κοστίζει παραπάνω από την κατασκευή. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Σκλιά είπαμε ότι το site της οργάνωσης αναφέρει ότι τα σχολεία που ανακατασκεύασαν είναι λιγότερα και το πόσο μεγαλύτερο από εκείνο που υποστήριζε ο ίδιος για να πάρουμε την απάντηση ότι δεν θυμάται καλά. Επίσης σε ερώτηση μας ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Οργάνωσης μας είπε ότι δεν γνωρίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ από την ΥΔΑΣ, από το υπουργείο εξωτερικών, από το υπουργείο Εργασίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνολικά 111 έργα μεταξύ των οποίων είναι και η «παροχή ψυχολογική υποστήριξης στο Πακιστάν» αλλά και η «υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών στην Σερβία». Με λίγα λόγια o ισχυρισμός του κ. Σκλιά στην απαντητική επιστολή του ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο HOT DOC προέκυψαν από «διάφορους διαδικτυακούς τόπους» διαψεύδετε καθώς τα στοιχειά που χρησιμοποιεί το hot doc είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της «Ευρωπαϊκής Προοπτικής».
Διαβάστε την απάντηση του κ Σκλιά.
«Πρόσφατα διάβασα τη δημοσίευση από το περιοδικό HOTDOC του τεύχους 18Β” Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο «Έβαλαν χέρι στο (φιλόπτωχο) ταμείο» και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά έχω να επισημάνω τα παρακάτω:
1. ΔΕΝ είμαι κουμπάρος η συγγενής η κοντοχωριανός του κ. Στυλιανίδη, ούτε τον γνώριζα από κάπου προ του Φθινοπώρου του 2004, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά με τη θεσμική μου ιδιότητα αυτή του Προέδρου της Ελληνικής Πλατφόρμας των Αναπτυξιακών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. (Αυτό είναι ένα θέμα που συνέχεια αναπαράγεται στις διάφορες κατά καιρούς δημοσιεύσεις χωρίς κάποιος να μπει στο κόπο να με ρωτήσει ή έστω να το διασταυρώσει).
2. Τα ποσά στα οποία αναφέρεσθε ως εισπραχθέντα από το Υπουργείο των Εξωτερικών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα ενώ και σχετικά δημοσιεύματα έχουν, επίσης, διαψευσθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Άλλωστε, για να υπήρχε η δυνατότητα της χρηματοδότησης στην οποία αναφέρεσθε θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του φορέα να εκδώσει, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ισόποσες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, πράγμα αδύνατο!
3. Η συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών στο εν λόγω έργο στη Σρι Λάνκα το οποίο μνημονεύεται στο θέμα του περιοδικού δεν ξεπερνά το 35-40%περίπου του κόστους (και τελικού απολογισμού) του έργου το οποίο συνολικά ανέρχεται σε περίπου 850,000 ευρώ για την ανακατασκευή των επτά σχολείων. Όλα τα σχετικά έργα , επίσης, δεσμεύονται από ισόποσες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.
4. Να σημειώσω ότι η Ευρωπαϊκή Προοπτική είχε τεράστια εμπειρία από αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό και μάλιστα με τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, ως εκ τούτου η επιλογή του δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικών σχέσεων, οι οποίες άλλωστε δεν υπήρχαν, αλλά αντικειμενικής αξιολόγησης. Αντίθετα, η μη επιλογή του οργανισμού θα έθετε ζητήματα αντικειμενικότητας.
5. Η επαγγελματική μου διαδρομή στο χώρο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια, την περίοδο 1989-1990, (δηλαδή15 ολόκληρα χρόνια πριν γνωρίσω τον κ. Στυλιανίδη), γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν εμφανίσθηκα ξαφνικά στα κοινά ενώ και η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια δεν συνδέεται καθόλου με την παρουσία του κ. Στυλιανίδη στην πολιτική. Να σημειώσω , επίσης, ότι μετά την τοποθέτησή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς (Νοέμβριος 2007) αποχώρησα από την εκπροσώπηση και διαχείριση των θεμάτων του φορέα καθώς και από κάθε είδους σχετική δραστηριότητα.
6. Το σύνολο, σχεδόν, των πληροφοριών που δημοσιεύετε προέρχεται από διάφορους δικτυακούς τόπους που είναι στο σύνολό τους προσπελάσιμοι. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει και το διαυγές της προσωπικής και της εν γένει επαγγελματικής μου πορείας.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ευχαριστώ για το χώρο που ελπίζω να προσφέρετε στο περιοδικό σας δημοσιεύοντας τις πιο πάνω επισημάνσεις μου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου