Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Αντιμισθία και ειδική άδεια αιρετών οργάνων ΟΤΑ

Με την Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/31.12.2012 τεύχος Α’) στο άρθρο 3 «Ζητήματα αποζημίωσης αιρετών της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010» η παρ.5 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 (Α' 87), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Τα αιρετά όργανα της παρ.1 του αρ. 93, στα οποία χορηγείται η ειδική άδεια του αρ.93 για όλο το διάστημα της θητείας τους, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου. Τα αιρετά όργανα της ίδιας παραγράφου που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Σε κάθε περίπτωση οι κατά τα ανωτέρω δαπάνες, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμού του οικείου ΟΤΑ.
Τα προαναφερθέντα αιρετά όργανα, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου είτε, παραιτούμενοι αυτής, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών, με δήλωσή τους στο Δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης. Για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, η ενάσκηση του δικαιώματος
επιλογής λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου. Παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας, διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.»
Δηλ. η διάταξη αφορά
- τους δημάρχους,
- τους αντιδημάρχους όλων των δήμων,
- τους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων,
- τους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων
- στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης
που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., στους οποίους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.
Επί των ανωτέρω κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1. Για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τα οποία δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 93 του ν. 3852/10, επανέρχεται το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία. Υπενθυμίζουμε ότι με το καθεστώς του «Καλλικράτη» οι αιρετοί λάμβαναν σε κάθε περίπτωση μόνο την αντιμισθία και δεν είχαν δικαίωμα επιλογής. (σχετικά με τις κρατήσεις της κάθε περίπτωσης θα ακολουθήσει νέο ενημερωτικό δελτίο).
2.Τα αιρετά όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/10 που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Ουσιαστικά πρόκειται για τους αντιδημάρχους που σύμφωνα με την παρ.3ε και 3στ του άρθρου 3 του Ν.4051/2012, δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία από 1/1/2013. Σχετικά παρατηρούμε τα εξής:
Όσοι αντιδήμαρχοι είναι έμμισθοι:
α. Λαμβάνουν την ειδική άδεια από την υπηρεσία τους
β. Επιλέγουν είτε τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία
γ. οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης και οι ασφαλιστικές κρατήσεις ή η αντιμισθία βαρύνουν σε κάθε περίπτωση το δήμο.
3. Όσοι αντιδήμαρχοι είναι άμισθοι:
α. Λαμβάνουν την ειδική άδεια από την υπηρεσία τους
β. Λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης
γ. οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης και οι ασφαλιστικές κρατήσεις βαρύνουν σε κάθε περίπτωση το δήμο.
Ουσιαστικά δηλαδή οι αντιδήμαρχοι, που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα κατά τον ορισμό τους, οι οποίοι είναι άμισθοι, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης αλλά αυτές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου. Η έννοια του «άμισθου αντιδημάρχου» ουσιαστικά ισχύει μόνο στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των αντιδημάρχων που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα. Διότι οι τελευταίοι ενώ θα λαμβάνουν άδεια από την υπηρεσία/ φορέα τους, θα λαμβάνουν πλήρεις τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Φυσικά οι δημοτικές αρχές, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν αντιδημάρχους που έχουν και την υπαλληλική ιδιότητα και αυτή του ελεύθερου επαγγελματία, θα μπορούσαν να ορίσουν ως έμμισθους τους ελεύθερους επαγγελματίες ή γενικά όσους δεν έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και ως άμισθους όσους έχουν την υπαλληλική ιδιότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι όλοι «έμμισθοι»...
4. Τα αιρετά όργανατης παρ 1 του άρθρου 93 του ν. 3852/10, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε, παραιτούμενοι αυτής, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Δηλαδή ή θα λαμβάνουν ολόκληρή τη σύνταξή τους και δεν θα δικαιούνται την αντιμισθία ή εάν λαμβάνουν την αντιμισθία δεν θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη. Προφανώς στην περίπτωση αυτή τα ίδια τα αιρετά όργανα θα επιλέξουν πιο είναι το συμφέρον για αυτούς ποσό. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνουν ή το ένα ή το άλλο.
5. Η ενάσκηση του δικαιώματος επιλογής για την τρέχουσα περίοδο πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, με δήλωσή των αιρετών οργάνων στο Δήμο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης. Προσοχή η ημερομηνία αυτή είναι αποκλειστική και όχι ενδεικτική. Εάν δεν υποβληθεί η ανωτέρω δήλωση έως την ανωτέρω προθεσμια διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης των αιρετών οργάνων.
6. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 4071/12 (ΦΕΚ 85/11.04.2012 τεύχος Α’): «Στην αρχή της παρ. 5 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει ως εξής: «Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, στους προέδρους των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια 60 ημερών.» Η ρύθμιση της παρούσας εφαρμόζεται από 1.1.2013.»
Συνεπώς η διάταξη του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/31.12.2012 τεύχος Α’), δεν αφορά τις ανωτέρω κατηγορίες αιρετών, δηλαδή των προέδρων δημοτικών συμβουλίων και των προέδρων των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων, που δεν δικαιούνται την ειδική άδεια άνευ αποδοχών. Στις κατηγορίες αυτές συνεχίζει να ισχύει το καθεστώς της παροχής άδειας 60 ημερών κατ’ έτος. Οι αποδοχές της οργανικής τους θέσης καταβάλλονται κανονικά από το φορέα τους και βαρύνουν το φορέα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου