Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μεξικό: Δολοφόνησαν τη δήμαρχο που τα έβαλε με τα καρτέλ

Φρικτό θάναντο βρήκε η πρώην Δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, γνωστή και ως ηρωίδα του 21ου αιώνα. Πρόκειται για την 36χρονη γιατρό Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών. Το άψυχο κορμί της βρέθηκε άγρια χτυπημένο και καμένο σε ένα απόμερο σοκάκι στα δυτικά της Πόλης του Μεξικού.
Η Γκοροστιέτα, μητέρα τριών παιδιών ανέλαβε το δήμο της πόλης Τικιτσέο, τοπ 2008. Αμέσως κήρυξε αδυσώπητο πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Το 2011 έγιναν δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, τίποτα όμως δε στάθηκε ικανό να την αποτρέψει. Ούτε και η δολοφονία του συζύγου της. Στη μνήμη όλων έχουν μείνει οι φωτογραφίες της Γκοροστιέτα με τις ουλές έξω από το νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευθεί.
«Κάθε μέρα παλεύω να σβήσω τις μνήμες των τραγικών στιγμών που έζησα. Δεν μπορώ να τα παρατήσω όμως. Έχω τρία παιδιά στα οποία πρέπει να δώσω το σωστό παράδειγμα», έλεγε τότε απευθυνόμενη στους δημότες της και τους ανθρώπους που πίστευαν στο έργο της.
Η θητεία της στο δήμο είχε λήξει. Ωστόσο οι βαρώνοι των ναρκωτικών, δεν ξέχασαν τον αδυσώπητο πόλεμο που δέχθηκαν από την Γκοροστιέτα. Ο επίλογος ήταν τραγικός, όχι όμως και το παράδειγμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου