Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η «τράπουλα» του ντόπινγκ είναι στημένη και δεν μοιράζεται σε όλους


By
rogge_2377434b Του Τόλη Λελεκίδη
Ένας άνθρωπος με ψυχρή λογική μπορεί εύκολα να πει ότι καλώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επανεξετάζει τα δείγματα έπειτα από 8 χρόνια και, αν υπάρχουν ένοχοι, να τιμωρηθούν. Μπορεί, επίσης, εύκολα να αφαιρεί τίτλους και να τους δίνει αλλού ή να τους αφήνει κενούς. Όμως η «μάχη» με το ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ είναι άνιση, οι κανόνες του παιχνιδιού δεν παίζονται με ίσους όρους και τα χρήματα που δαπανώνται από τα κράτη στη WADA είναι υπέρογκα, ειδικά τέτοιες εποχές. Οι αξιωματούχοι σε WADA, ΔΟΕ και IAAF, για να μιλήσουμε για τα του στίβου, τα τελευταία χρόνια προβάλλουν περισσότερο τη «μάχη» που κάνουν κατά της μάστιγας των αναβολικών, όμως παράλληλα έχουν απαξιώσει τον αθλητισμό στον κοινό άνθρωπο. Ας γίνει ένα οποιοδήποτε γκάλοπ σε απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας και να τι θα πουν. «Έλα, μωρέ, όλοι ντοπάρονται». Αυτό έχει γίνει συνείδηση σε όλους και ξέρουν πια πως ό,τι και να ακούσουν δεν θα τους προκαλέσει έκπληξη. Γνωρίζουν πώς είναι ο αθλητισμός που στέφει ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές και γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα. Δηλαδή, αν αύριο ανακοινωθεί ότι ο Γιουσέιν Μπολτ, το νούμερο ένα brand name (για τα το πούμε λαϊκά!) της IAAF, είναι «ντοπέ» θα πέσει σαν βόμβα εν αιθρία; Σαφώς όχι, ήδη ο κόσμος αναρωτιέται πώς κάνει αυτές τις απίθανες επιδόσεις. Άρα και αθώος να είναι, υπάρχει άλλη αίσθηση στον κόσμο. Εδώ όμως έρχεται η απαξίωση. Ο κόσμος παρακολουθεί το θέαμα που του προσφέρει ο αθλητισμός, αλλά και μια γενιά ταυτίζεται με τους νικητές. Δεν μπορεί ένας αθλητής που χειροκροτήθηκε, πανηγυρίστηκε η νίκη του, τον είδαν εκατομμύρια κόσμου να παίρνει το χρυσό μετάλλιο, να ακούγεται ο εθνικός ύμνος της πατρίδας του και στα επόμενα χρόνια να γίνεται είδωλο, ξαφνικά έπειτα από 8 χρόνια να ανακοινώνεται ότι είχε «κλέψει». Το σύστημα από τη στιγμή που ήταν ανίκανο να προλάβει την εξέλιξή του ή στη διάρκεια της διοργάνωσης που κατέκτησε την κορυφή δεν μπόρεσε να βρει κάτι το μεμπτό, έρχεται κατόπιν εορτής και του αφαιρεί τον τίτλο ή τους τίτλους; Εδώ και εγκλήματα ή οικονομικά σκάνδαλα μετά από χρόνια παραγράφονται.  
Σε λίγο με τη μέθοδο του DNA θα ψάχνουν στους σκελετούς ολυμπιονικών του 1896 και του 1900 και θα τους αφαιρούν τίτλους. Η «μανία» της ΔΟΕ και ειδικά του Ζακ Ρογκ έχει φέρει μεγάλο πλήγμα στον ολυμπισμό και κάποιοι στις «πλάτες» της κάθαρσης βγάζουν δισεκατομμύρια. Να επιστρέψει το παλιό σύστημα. Έλεγχοι στη διάρκεια της μεγάλης διοργάνωσης και μεγαλύτερη τεχνογνωσία στα εργαστήρια και στους τρόπους ελέγχου. Η «τράπουλα» του ντόπινγκ είναι στημένη και δεν μοιράζεται σε όλους.


Η Κριβέλιοβα η πρώτη ύποπτη της ΔΟΕ για το 2004


big Η «χάλκινη» ολυμπιονίκης της Αθήνας στην σφαιροβολία, Σβετλάνα Κριβέλιοβα είναι η πρώτη αθλήτρια που βρίσκεται υπό την εξέταση της ΔΟΕ για χρήση αναβολικών ουσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, Βαλεντίν Μπαλανίτσεφ δήλωσε για το θέμα: «Η ΔΟΕ το κοινοποίησε στη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου (ROC) για να έρθουμε σε επαφή με την αθλήτρια», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος στο Ρόιτερς. Όπως είναι γνωστό η ΔΟΕ ερευνά πέντε αθλητές που σε επανεξέταση βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα γίνει στη Λωζάννη την ερχόμενη εβδομάδα. Η Κριβέλιοβα ήταν 4η στην Αθήνα στην σφαιροβολία, σε ένα αγώνισμα και το μόνο, μαζί με τους άνδρες, που είχε γίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Η νικήτρια, η επίσης, Ρωσίδα Ιρίνα Κορζανένκο βρέθηκε «ντοπέ» και της αφαιρέθηκε το χρυσό που πήγε στην Κουβανή Κούμπα και το ασημένιο στη Γερμανίδα Κλάινερτ, ενώ το χάλκινο πήρε η Κριβέλιοβα.
«Να τους πείτε να πάνε στο διάολο αν έρθουν και μου ζητήσουν το μετάλλιο», είπε η 43χρονη Ρωσίδα, που έχει αποσυρθεί από τον αθλητισμό, με δηλώσεις τις σε ρωσικά ΜΜΕ.
«Είμαι στον αθλητισμό 20 χρόνια και ποτέ δεν έκανε τίποτα ενάντια στους κανονισμούς. Συνήθως, γινόταν το αντίθετο, συχνά έπαιρνα μετάλλια αφού είχαν παραβιάσει άλλες τους κανόνες ντόπινγκ», λέει η ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη το 1992.
«Γιατί προσπαθούν να αποδείξουν ότι είμαι ένοχη μετά από τόσα χρόνια. Γιατί να μην περιμένουν άλλα οκτώ χρόνια, ίσως ανακαλύψουν κάτι ακόμη. Εγώ δεν πρόκειται να δώσω το μετάλλιο πίσω. Μη βασιστούν σε αυτό. Γιατί να το δώσω σε κάποια που τερμάτισε πέμπτη (στην Αθήνα) και, σε αντίθεση με μένα, δεν ελέγχθηκε ποτέ. Όλο αυτό είναι εντελώς η απόλυτη ανοησία», κατέληξε η Κριβέλιοβα, που έχει κατακτήσει επίσης, 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Χρυσό στο Παρίσι το 2003, ασημένιο στη Στουτγάρδη το 1993 και δύο χάλκινα το 1991 στο Τόκιο και το 1999 στη Σεβίλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου