Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δίκη «φωτιά” για την Ηλεία

Του Μάκη Νοδάρου
Ψιθύρους και διαμαρτυρίες, προκάλεσε στους συγγενείς των νεκρών των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία , η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας να παρατείνει για μερικές ακόμα ημέρες την αγωνία των εμπλεκομένων στην δίκη και να μην εκδώσει την απόφασή του η οποία είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί σήμερα.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα , η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η υπόθεση, οι δικαστές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση και προσδιόρισε αυτή για την την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί.
Νομικοί κύκλοι που ρωτήθηκαν για την απροσδόκητη εξέλιξη της δίκης ανέφεραν ότι αυτή είναι συνηθισμένη σε δύσκολες υποθέσεις όπου υπάρχουν πολλά στοιχεία και πολλοί κατηγορούμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Οκτωβρίου ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την ενοχή των πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ως υπαίτιοι των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 .
Στη πρότασή του είχε ζητήσει την ενοχή των :
1) Σοφία Α. Νικολοπούλου, συνταξιούχο του ΟΓΑ (σ.σ. πρόκειται για την ηλικιωμένη που έφτιαχνε κόλλυβα την ημέρα της καταστροφής και ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς).
2) Του πρώην νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρας.
3) Του έκπτωτου δημάρχου της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου.
4) Του Νικόλαου Μιχαλόπουλοθ, τότε προϊστάμενου του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων .
5) Του Παναγιώτη Τσούρα εποχικού πυροφύλακα.
Για τον Φώτη Παππά, τον πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει την απαλλαγή του.
Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
Το περιοδικό HOT DOC του περασμένου Αυγούστου είχε παρουσιάσει με αναλυτικό ρεπορτάζ μετά από έρευνα, όλα τα στοιχεία της υπόθεσης των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007, τα αναπάντητα ερωτηματικά των αιτιών της τραγωδίας καθώς και την επεισοδιακή δικαστική πορεία της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου