Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Εθελοντής – ελεγκτής για το περιορισμό της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ


Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή οι νέες κινήσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών. Στόχος της ηγεσία του υπουργείου είναι να έχουν μειωθούν οι απώλειες του κράτους από το συγκεκριμένο φαινόμενο στο μισό από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2012.

Από τις πιο αξιοσημειώτες κινήσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο είναι αυτή του ελεγκτή – εθελοντή, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ελεγκτών θα ενισχυθεί με την έξτρα εργασία εργαζομένων στα ΜΜΜ, κατά την οποία θα «τσεκάρουν» τους επιβάτες, χωρίς να αμείβονται επειπλέον. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων που αναμένεται να έχουν ισχυρές αντιδράσεις σ’ αυτή την πρόταση.

Ο επιπλέον έλεγχος ξεκινά από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον αριθμό των ελεγκτών να αυξάνεται πάνω από το διπλάσιο, καθώς από τα 35 άτομα που αποτελούσαν το ελεγκτικό σώμα μέχρι σήμερα σ΄ όλα τα ΜΜΜ, ο αριθμός φτάνει τώρα τους 80. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, περίπου 1 στους 5 δεν πληρώνει εισήτηριο για να χρησιμοποιήσει τα Μέσα.

Τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από αύριο, πέρα από τον εθελοντή – ελεγκτή προβλέπονταιπροοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις.

Για τα επιπλέον μέτρα που αναμένεται να παρθούν από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου:

- Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.
- Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.
- Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.
- Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.
- Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα.

Τα σημεία που θα ξεκινήσει η εντατικοποίηση των ελέγχων:


Ομόνοια (Γραμμές 1,2 )
Σύνταγμα (Γραμμές 2,3)
Μοναστηράκι (Γραμμές 1,3)
Αττική (Γραμμές 1 και 2)
Πειραιάς (Τερματικός Γραμμής 1)
Νομισματοκοπείο (Γραμμή 3)
Αμπελόκηποι (Γραμμή 3)
Συγγρού Φιξ (Γραμμή 2 και Τραμ)
Νέος Κόσμος (Γραμμή 2. και Τραμ)
Δουκίσσης Πλακεντίας (Τερματικός Γραμμής 3)
Άγιος Δημήτριος (Γραμμή 2)
Εθνική Άμυνα (Γραμμή 3)
Νέα Ιωνία (Γραμμή 1)
Καλλιθέα (Γραμμή 1)
Κάτω Πατήσια (Γραμμή 1)
Νερατζιώτισσα (Γραμμή 1 και Προαστιακός)


Υπενθυμίζεται πως από τη δανειακή σύμβαση του δεύτερου μνημονίου προβλέπεται αύξηση του εισιτηρίου στα 1,70 ευρώ από 1,40 που είναι σήμερα, ενώ ανάλογη, σημαντική αύξηση αναμένεται και για τους δικαιούχους φθηνότερων εισιτηρίων όπως οι πολύτεκνοι και οι φοιτητές. Ο υπουργός, κ. Χατζηδάκης, έχει δηλώσει ότι αν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο έχουν επιτυχία, η μείωση αυτή θα μπορεί να επανεξεταστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου