Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Καπνός» τα αντικαπνιστικά μέτρα



Τρία χρόνια μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, τα τσιγάρα εξακολουθούν να καίνε στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ανασυγκροτείται, με απόφαση του υπουργού, η Εθνική Επιτροπή για τον έλεγχο του καπνίσματος

Τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους έχουν «ναυαγήσει», όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς
Τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους έχουν «ναυαγήσει», όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς
Στα χαρτιά έμειναν -για ακόμη μία φορά- τα αντικαπνιστικά μέτρα. Οι έλεγχοι έχουν ατονίσει, με αποτέλεσμα ο καπνός του τσιγάρου να επικρατεί σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.
«Επιλέξαμε ως χώρα να αφήσουμε την κοινωνία να περάσει την οικονομική κρίση καπνίζοντας», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, την τελευταία διετία δεν έχει δοθεί στην αντικαπνιστική εκστρατεία η προσοχή που έπρεπε και δεν εφαρμόζεται καθόλου ο σχετικός νόμος. Ολοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το υπουργείο Υγείας «ναυάγησαν», με ενδεικτικό το στοιχείο ότι τα έσοδα από το «τσιγαρόσημο» στα νυχτερινά κέντρα ήταν λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 40 εκατομμυρίων!
Το θέμα έχει τεθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής στον υπουργό Υγείας, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να ενταθούν οι προσπάθειες για υλοποίηση των εθνικών μας στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπέγραψε απόφαση ανασυγκρότησης της Εθνικής Επιτροπής, η θητεία της οποίας είχε λήξει. Η θητεία της είναι τριετής και πρόεδρός της παραμένει ο κ. Μπεχράκης.
Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Νίκος Χούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Σταύρος Μπεσμπέας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Γιάννης Τούντας, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας κ. Παρασκευή Πατάκα, ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Κωνσταντίνος Σύρρος και η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού.
Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, η διευθύντρια του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ο γραμματέας της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Κωστούρας, η επιμελήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ελπίδα Πάβη και ο διευθυντής της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κ. Βασίλειος Τσούτσος.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
2 δισ. τον χρόνο το κόστος του τσιγάρου
Πολυτέλεια για νοικοκυριά και κράτος είναι το κάπνισμα. Η επιβλαβής αυτή συνήθεια κοστίζει σε ετήσια βάση πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Καταβάλλουμε, δηλαδή, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς, το ένα πέμπτο του νέου «πακέτου» μέτρων των 11 δισ. που προωθεί η κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά αφορούν κόστος χαμένης υγείας ανθρώπων.
Εκτιμάται ότι το κάπνισμα «ευθύνεται» για 700.000 ημέρες νοσηλείας τον χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,3% των συνολικών ημερών νοσηλείας στο ΕΣΥ.
Διακοπή
Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι αν κατορθώσουμε ως χώρα να μειώσουμε το ποσοστό των καπνιστών κατά 15%, θα εξοικονομήσουμε 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου (μετά την υπέρταση), προκαλώντας το 10% των θανάτων που καταγράφονται στον πληθυσμό των ενηλίκων. Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μίας σειράς χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, παθήσεις των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός από τους καπνιστές, θα ωφεληθούν και όσοι βρίσκονται γύρω τους, καθώς εκτιμάται ότι 10% των θανάτων αφορά παθητικούς καπνιστές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου