Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Οι προγραμματικοί άξονες: Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας


Σφέτσα Δάφνη
Με κεντρικό στόχο να έχουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα κάλυψη των βασικών αναγκών, να αποκτήσουν δηλαδή όλοι και όλες ζωή με αξιοπρέπεια, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες "ενός συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου με βάση τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας". Και ζήτησε από όλη την κοινωνία να πάρει θέση και μέρος στον αγώνα ώστε την επομένη των εκλογών να μην υπάρχει κυβέρνηση Μνημονίου. Στους άξονες λοιπόν που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες η Ριζοσπαστική Αριστερά, βάση είναι:
Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου “η ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας”, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας.
* Το μορατόριουμ πληρωμών.
Η αναδιανομή πλούτου, που έχει καθοριστική θέση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, ανάμεσα σε άλλες:
- Αντί για το χαράτσι σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 1,5 δισ., εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων (πέρυσι ήταν πάνω από 200 δισ.)
- Αντί για ΦΠΑ 23% στην εστίαση, φόρος εφοπλιστών 500 χιλιάδες ανά πλοίο σε κάθε ένα από τα 4.000 πλοία τους (θα αποφέρει 2 δισ.).
- Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα, ακόμα και στις πιο μικρές ιδιοκτησίες, που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 2,5 δισ., εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξίας άνω των 500 χιλιάδων ευρώ (μπορεί να αποφέρει 4 δισ.).
- Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5 χιλιάδες ευρώ να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες ευρώ κατ’ άτομο.
* Να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο.
* Λήψη μέτρων για τους πιο αδύναμους, με οδηγό την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέργους.
Η “βροχή” προτάσεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Έτσι, έπειτα από τις προτάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα δάνεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν και οι ανάλογες για τα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αύριο, στις 6 μ.μ., θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Πολτικού Συντονισμού με επικεφαλής τον Μαν. Γλέζο, στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας, εκπρόσωποι από τις συνεργαζόμενες κινήσεις και βασικά στελέχη του σχήματος. Θα προχωρήσει τη συζήτηση για την εκλογική επιτροπή στήριξης, την επικοινωνιακή καμπάνια και το πρόγραμμα, ενώ στην τελική ευθεία είναι και τα ψηφοδέλτια.
Δ.ΣΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου